Monday, July 11, 2011

Science Fair 2011

Assalamualaikum.

Last time maCy busy dengan our second Science Fair - Pameran dan Festival Pendidikan Sains 2011. Pameran selama dua hari ini berjaya mendapatkan seramai 28 pempamer luar termasuk Petrosains KLCC, WWF HQ, CETREE, Planetarium Negara, Jabatan Kimia, Jabatan Meteorologi dan banyak lagi. Selain pameran kami juga menyediakan beberapa 5 sesi ceramah dari Indah Water, WWF, Avail dan Jabatan Nuklear serta slot science show yang dikendalikan oleh Petrosains KLCC.

 
 
Alhamdulillah sebanyak 16 buah sekolah rendah, hampir sepuluh buah sekolah rendah di sekitar Melaka Tengah dan 3 buah IPG berdekatan yang datang menerima jemputan kami bagi memeriahkan pameran ini.

---- Ada rasa macam baca laporan ke? haha. Okay, overall memang sangat banyak pengalaman baru. Sebelum ini di Sini maCy ada ceritakan mengenai Science Fair 2009. Cuma kali ini sedikit berbeza kerana kali ini maCy dan kawan-kawan yang menguruskan event ini, bukan lagi menerima arahan senior maka kejayaan dan kegagalan bergantung penuh kepada kami. 

Paling menggembirakan hati apabila menerima respon yang baik dari pihak pempamer luar yang mengatakan event ini adalah diluar expectation mereka yang menyangkakan  ia hanyalah sekadar pameran kecil, dan tidak menyangka ia diuruskan oleh para guru pelatih sendiri hanya dengan bimbingan pensyarah.

It was tiring seriously. The process took 6 months time, had to work real hard to collect money, cari penajaan, berniaga, etc. The worst time was during our final, habis paper mostly berkeliaran pergi sambung uruskan science fair ini. 

We were really dissappointed with one of Perodua branch yang bersetuju untuk turut serta dalam pameran tapi tiada khabar berita di hari kejadian. They're suppose to inform earlier so we can find a backup since there is another Perodua branch which is interested in participating, not just to remain silent like that. Dan wakil media pun ada sikit masalah tapi  dari satu pihak saja tak apalah benda dah lepas bersabar saja. 

Gambar banyak-banyak? Next entri lah ye. Kalau maCy insert juga panjang sangat ni. hihi

Thanks to all friends and lecturers yang banyak membantu. Buat lagi? Oh kirim salam sajelah cukuplah sekali. Jaa~

p/s : semester yang penuh subjek teori. sigh~~

17 comments:

James Alexander said...

wah.. dah berpengalaman utk menganjurkan event...

so boleh anjurkan event yg lebih besar...

mungkin boleh jemput Arsenal ke Melaka...??? hehehe...

ghost writer said...

cuma pernah melawat petrosains klcc.tuh pun dah lama dah.

sYaMi-Satu Penjuru said...

good job!
mtaiyaz,awk jadi apekah? director? biiro pameran?? huu, really miss this stuff la kat universiti=(
pepun, comel gmbo awk bg sy tu, comel budak pompuan tu..hehe

JIJI YU said...

ade yang cun tak

Cikgu Fikri said...

KAK MACY!!!!!!
dah lama xdgr citer psl kak macy!!!! :)

M a W a D D a H said...

nati macy free, leh la jumpa...mkn eskrem mcd...:)

intan.maisarah said...

sudah selesai
yeay
boleh tarik nafas lega :)

Encik Psychopath said...

da tak busy da kan?

monologtinism said...

dah lama tak join pesta sains!
kali terakhir waktu form 5 dekat maktab. =="

caliph shuriken said...

smkin tinggi nilai resume maCy pasni ^^

althafunisa said...

SEKALUNG UCAPAN TAHNIAH ATAS KEJAYAAN INI... =)

ASaDa RyutaRo said...

tahniah macy n the geng! semoga nanti lebih mahir dalam mengurus event2 besar.. ;)

ini pun dah superb hebat!

plumpy.tootsie said...

waaaaa
sounds fun!
rndunye nk join event2 mcm ni.huhu

d_LA said...

wah best2..nt letak pic byk2 yer..

cik ciput said...

pameran sains?suka!

tahniah macy atas kejayaan.. =)

*subjek teori?selamat membaca!

Elie Lily said...

untungla..da tak busy! :D

asip محمد said...

tak suka sains.. boleh ke pameran tu menimbulkan rasa minat pada gua?