Posts

Showing posts from 2015

Throwback Lawatan ke Colmar Tropicale

Image
Assalamualaikum,
Haiii.. Sungguh busy busy plus rumah line tak ok lagi. Free-free ni sambil tengok laptop, tengok semula gambar-gambar lama. First dating after kahwin, jalan ke Colmar Tropicale, Bukit Tinggi! Simple yet precious time. Mana pun kita pergi asalkan dengan yang tersayang, semuanya boleh jadi seronok kan.
Tiket masuk RM12 untuk dewasa. Tapi nanti boleh claim semula masa check in. Makan kat atas tu mahal ok, jadi boleh plan makan-makan dulu di bawah sebelum ke sana. Lagipun nak turun jauh dan gelap. So, kami makan je walaupun mahal sikit. Tambah pulak memang tak plan pun. On d way balik kampung, tiba-tiba je cik abang bawa singgah sini. Surprise sungguh. hiks


First sampai sebelum check in, kami berkuda dulu. Memang best. Mula-mula trainer akan ajar, depends lah kita nak pilih option mana satu. Tapi alahai, masa ni kuda maCy agak scary. Tak mahu ikut arahan maCy, nak makan rumput lah. Nak pusing belakang lah. Alamat kalau dibawa lari, sampai ke Terengganu lah kita tak dapat…

Proses Sembelihan Ayam

Image
Assalamualaikum :)
Baru-baru ni maCy dan suami ke sebuah premis di Selangor untuk membeli ayam. Biasanya orang bandar selalu membeli ayam frozen di pasaraya seperti Giant dan Mydin. Tapi, maCy kurang selesa kerana terbiasa dengan ayam fresh di pasar biasa. Jadi, maCy pun mengajak suami untuk mencari premis Islam lain.
Gambar Hiasan
Di situ, semuanya bermula dari proses sembelihan sehinggalah ke proses memotong ayam. Suatu pengalaman baru buat maCy yang tidak pernah melihat proses penyembelihan ayam.
1. Ayam hidup ditimbang. 2. Pelanggan boleh memilih sama ada mahu mencabut bulu ayam secara kering atau menggunakan air panas. 3. Ayam disembelih pada masa itu juga.  4. Ayam yang telah disembelih diletakkan di dalam bakul sehingga ayam benar-benar mati. 5. Setelah ayam mati, ayam tersebut diletakkan di dalam air panas. 6. Ayam dimasukkan ke dalam mesin mencabut bulu ayam. 7. Ayam dipotong mengikut kehendak pelanggan.
Jika memilih untuk menggunakan air panas, ayam tersebut akan dicabut b…

Event dan Booth

Image
Salam..
Jarang-jarang update biar jarang biar kurang jangan langsung tidak. Kan?
Guru kerjaya tetap utama dan diutamakan, tetapi business masih lagi on walaupun bukan keutamaan. huhu
Bagi yang tidak tahu, maCy masih lagi berniaga emas/barang kemas tetapi tidak fokus lagi. Melainkan ada yang meminta baru dicari. hehe. Main business sekarang adalah muslimah sport pants atau dikenali sebagai skirt sport pants.
Oh berbalik pada kisah, maCy dah join 2 booth baru-baru ini. VSCO Fest di Megamall Kuantan dan Kuantan Creative Fest di UTC Kuantan. Seronok walaupun penat. Masalah utama untuk join event ialah maCy dan suami ni PJJ. Jadi kalau ada event, ahad dah berkejar balik sedangkan event belum habis lagi. Jumaat nak mula pula suami belum sampai. hihi.. Penting ada partner ni terutamanya untuk rehat, solat, makan dan sebagainya.  First booth at Megamall Kuantan. Share booth dengan classmate masa sekolah
 Second booth. Masa ni share dengan school mates dan partner dia
Busking performance…

Whats New? Teachers Day!

Image
Assalamualaikum

Alhamdulillah. Gembira terima lawatan sahabat lama dan baru. Tak sangka masih asa yang 'hidup' lagi di alam blogging ni. Hihi. Antaranya lyacolours, AJ nismihan, cikgu shameel, asada ryutaro, padin, syarifah radiah dan lain-lain. Tak sempat nak buat hyperlink, kalau tak bolehlah jenguk-jenguk blog otai lama semua ni.. huhu
Baru-baru ni ada sambutan hari guru kan? Alhamdulillah, dapat banyak hadiah pada tahun kedua sambutan hari guru ni. Antara yang best, dapat shawl dan tudung ada juga 5 helai. hihi.. Walaupun maCy dah kempenkan, jangan keluar duit beli macam-macam, kalau nak bagi sangat bagi pen sebatang dah cukup. Tapi macam-macam juga yang diterima. Alhamdulillah semua maCy suka.

Lain-lain yang bukan guru, mungkin Hari Buruh nanti boleh main tukar-tukar hadiah.. hiks

Masih Pengenalan

Image
Assalamualaikum..
Terima kasih atas kunjungan sahabat baharu dan lama. Masih lagi kelu jari jemari, masih lagi kaku dalam memilih jalan penulisan bagaimana. Dicuba baca tulisan lama. Ada yang bercorak santai, seakan bercerita dan tidak kurang masih ada yang sesekali dikait bahasa ikut rentak sendiri. 
Rasanya proses yang mahu dibuat perlahan, replace imej-imej yang sudah hilang akibat tindakan drastik mahu menutup blog dan akaun blognya. 



Sayang sekali, masa tak boleh berundur lagi. Kan?
p/s gambar tu. ala-ala hai, masih ingat saya? Dulu belajar kini dah mengajar :)

SELEPAS 3 TAHUN

Image
28 APRIL 2015-SETELAH 3 TAHUN

Masih wujudkah rakan-rakan lama, di sini?


p/s : ya Allah rindunya pada zaman blogging. dan sahabat-sahabat :')