Monday, December 7, 2015

Throwback Lawatan ke Colmar Tropicale

Assalamualaikum,

Haiii.. Sungguh busy busy plus rumah line tak ok lagi. Free-free ni sambil tengok laptop, tengok semula gambar-gambar lama. First dating after kahwin, jalan ke Colmar Tropicale, Bukit Tinggi! Simple yet precious time. Mana pun kita pergi asalkan dengan yang tersayang, semuanya boleh jadi seronok kan.

Tiket masuk RM12 untuk dewasa. Tapi nanti boleh claim semula masa check in. Makan kat atas tu mahal ok, jadi boleh plan makan-makan dulu di bawah sebelum ke sana. Lagipun nak turun jauh dan gelap. So, kami makan je walaupun mahal sikit. Tambah pulak memang tak plan pun. On d way balik kampung, tiba-tiba je cik abang bawa singgah sini. Surprise sungguh. hiks



First sampai sebelum check in, kami berkuda dulu. Memang best. Mula-mula trainer akan ajar, depends lah kita nak pilih option mana satu. Tapi alahai, masa ni kuda maCy agak scary. Tak mahu ikut arahan maCy, nak makan rumput lah. Nak pusing belakang lah. Alamat kalau dibawa lari, sampai ke Terengganu lah kita tak dapat berhentikan kuda :p


Then we all masuk lah tempat-tempat lain, ada Botanical Garden, ada  Japanese Village dan lain-lain. Di Japanese Village, boleh try teh jepun dan memakain kimono. Tapi maCy dan suami tak masuk pun. Mengelakkan sebarang pengeluaran duit :p


Kat sini, untuk bergambar memang seronok. Cantik. Tapi lepas dah habis jalan, alamak nak buat apa lagi ni. Masuk lah hotel dan tidur kepenatan. hihi.. Malam tu kami makan-makan dan ambil angin malam je. Dan tak ketinggalan masuk 4D Roller Coaster movie. 4D ke 5D entah tak ingat dah. Tak takut pun, sebab orang sebelah aka cik abang buat-buat gaya takut sambil ketawa. iskk


The next day tu ada cultural performance, tapi maCy tak ambil gambar pun. Busy ambil gambar diri sendiri. haha.  Overall, jalan sini tak payah bermalam pun ok. Tapi since masa ni kami masih PJJ, saja lah bersuka-suka berdua. Bila lagi kan? hehe

Ok sampai sini dulu, next time story lagi :)

~ Salam kenal untuk yang baru berkenalan :)

Tuesday, October 20, 2015

Proses Sembelihan Ayam

Assalamualaikum :)

Baru-baru ni maCy dan suami ke sebuah premis di Selangor untuk membeli ayam. Biasanya orang bandar selalu membeli ayam frozen di pasaraya seperti Giant dan Mydin. Tapi, maCy kurang selesa kerana terbiasa dengan ayam fresh di pasar biasa. Jadi, maCy pun mengajak suami untuk mencari premis Islam lain.

Gambar Hiasan

Di situ, semuanya bermula dari proses sembelihan sehinggalah ke proses memotong ayam. Suatu pengalaman baru buat maCy yang tidak pernah melihat proses penyembelihan ayam.

1. Ayam hidup ditimbang.
2. Pelanggan boleh memilih sama ada mahu mencabut bulu ayam secara kering atau menggunakan air panas.
3. Ayam disembelih pada masa itu juga. 
4. Ayam yang telah disembelih diletakkan di dalam bakul sehingga ayam benar-benar mati.
5. Setelah ayam mati, ayam tersebut diletakkan di dalam air panas.
6. Ayam dimasukkan ke dalam mesin mencabut bulu ayam.
7. Ayam dipotong mengikut kehendak pelanggan.

Jika memilih untuk menggunakan air panas, ayam tersebut akan dicabut bulu tanpa dicabut kulit. Manakala, jika memilih untuk mencabut bulu ayam secara kering, togellah ayam tersebut tanpa kulit. huhu

Firman Allah Subhanahu wa Ta’ala: Diharamkan kepada kamu (memakan) bangkai (binatang yang tidak disembelih), dan darah (yang keluar mengalir), dan daging babi (termasuk semuanya), dan binatang-binatang yang disembelih kerana yang lain dari Allah, dan yang mati tercekik, dan yang mati dipukul, dan yang mati jatuh dari tempat yang tinggi, dan yang mati ditanduk, dan yang mati dimakan binatang buas, kecuali yang sempat kamu sembelih (sebelum habis nyawanya), dan yang disembelih atas berhala.”   (Surah Al-Maidah: 3)

Semoga perkongsian ini bermanfaat. :)

~Lama tak update. Niat nak update selalu tapi apakan daya internet pun tak ada. huhu.

Thursday, June 11, 2015

Event dan Booth

Salam..

Jarang-jarang update biar jarang biar kurang jangan langsung tidak. Kan?

Guru kerjaya tetap utama dan diutamakan, tetapi business masih lagi on walaupun bukan keutamaan. huhu

Bagi yang tidak tahu, maCy masih lagi berniaga emas/barang kemas tetapi tidak fokus lagi. Melainkan ada yang meminta baru dicari. hehe. Main business sekarang adalah muslimah sport pants atau dikenali sebagai skirt sport pants.

Oh berbalik pada kisah, maCy dah join 2 booth baru-baru ini. VSCO Fest di Megamall Kuantan dan Kuantan Creative Fest di UTC Kuantan. Seronok walaupun penat. Masalah utama untuk join event ialah maCy dan suami ni PJJ. Jadi kalau ada event, ahad dah berkejar balik sedangkan event belum habis lagi. Jumaat nak mula pula suami belum sampai. hihi.. Penting ada partner ni terutamanya untuk rehat, solat, makan dan sebagainya.
 
 First booth at Megamall Kuantan. Share booth dengan classmate masa sekolah

 Second booth. Masa ni share dengan school mates dan partner dia

 
Busking performance. Booth kitorang betul-betul dekat entrance. Kebetulan one of them my school mate juga. hihi

Oh bdw, Ni blog business maCy. Jemput lawat ok. www.humairagoldandshop.com

Apa pun  harap lepas ni dapat join event di tempat lain pula. Insyaallah. Doakan maCy dan suami sukses ya;)

ps : dah nak habis cutiii :(

Sunday, May 24, 2015

Whats New? Teachers Day!

Assalamualaikum

Alhamdulillah. Gembira terima lawatan sahabat lama dan baru. Tak sangka masih asa yang 'hidup' lagi di alam blogging ni. Hihi. Antaranya lyacolours, AJ nismihan, cikgu shameel, asada ryutaro, padin, syarifah radiah dan lain-lain. Tak sempat nak buat hyperlink, kalau tak bolehlah jenguk-jenguk blog otai lama semua ni.. huhu

Baru-baru ni ada sambutan hari guru kan? Alhamdulillah, dapat banyak hadiah pada tahun kedua sambutan hari guru ni. Antara yang best, dapat shawl dan tudung ada juga 5 helai. hihi.. Walaupun maCy dah kempenkan, jangan keluar duit beli macam-macam, kalau nak bagi sangat bagi pen sebatang dah cukup. Tapi macam-macam juga yang diterima. Alhamdulillah semua maCy suka.


Lain-lain yang bukan guru, mungkin Hari Buruh nanti boleh main tukar-tukar hadiah.. hiks


Tuesday, May 12, 2015

Masih Pengenalan

Assalamualaikum..

Terima kasih atas kunjungan sahabat baharu dan lama. Masih lagi kelu jari jemari, masih lagi kaku dalam memilih jalan penulisan bagaimana. Dicuba baca tulisan lama. Ada yang bercorak santai, seakan bercerita dan tidak kurang masih ada yang sesekali dikait bahasa ikut rentak sendiri. 

Rasanya proses yang mahu dibuat perlahan, replace imej-imej yang sudah hilang akibat tindakan drastik mahu menutup blog dan akaun blognya. 




Sayang sekali, masa tak boleh berundur lagi. Kan?

p/s gambar tu. ala-ala hai, masih ingat saya? Dulu belajar kini dah mengajar :)

Tuesday, April 28, 2015

SELEPAS 3 TAHUN

28 APRIL 2015-SETELAH 3 TAHUN

Masih wujudkah rakan-rakan lama, di sini?


p/s : ya Allah rindunya pada zaman blogging. dan sahabat-sahabat :')