Tuesday, June 21, 2016

:: jodoh mimpi

Assalamualaikum.

Pernah kamu bermimpi indah? Seperti kamu ketemu jodoh kamu?

Kebiasaannya mereka yang menjelma dalam mimpi adalah manusia-manusia yang kita pernah jumpa dalam sedar atau tidak.

Mungkin, dipersimpangan LRT tatkala manusia berpusu-pusu.

atau dipertengahan lampu trafik merah, pemilik kereta sebelah.

Maka mari kita bersenyum sama kita, kerana barangkali dia milik kamu sebenarnya.

:

Post lama yang masih dalam simpanan sebagai draft. Oh dahulunya sentiasa menulis tulisan style sebegini. Sesungguhnya maCy sudah tua.

Thursday, June 16, 2016

Resepi Ayam Bakar Black Pepper

Assalamualaikum,

Lain rasanya dapat tinggal bersama suami. Tidak lagi tinggal berjauhan. Dari tak pandai masak, dah pandai masak. Dulu bukan tak mahu memasak, ada mak, ada kakak. Takut salah. Takut tak sedap. hihi

Tapi kata suami, maCy taknak tunjuk bakat. hihi. Itulah kata-kata apabila masakan menjadi. Adakalanya simple tapi berselera! Tak lupa juga ada masa masak tak berapa menjadi. Tapi semuanya proses belajar. Kan :)

Ok jom share resepi ringkas maCy. maCy guna bahan yang sangat mudah dan tolak tepi bahan yang tak ada di rumah. 

RESEPI AYAM BAKAR BLACK PEPPER

Bahan-bahan :
6 ketul ayam
4 biji bawang merah (dikisar)
2 biji bawang putih (dikisar)
1 inci halia
3 sb sos blackpepper
2 sb sos tiram
1/2 sk blackpepper flavour
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Marjerin/Minyak

Cara-cara :
1. Masukkan semua bahan untuk perapan kecuali marjerin/minyak ke dalam mangkuk.
2. Perap ayam selama 4 jam. Masukkan ke dalam peti bawah. (maCy perap 12 jam, sedapppp)
2. Biar ayam sebentar supaya tidak sejuk.
3. Leserkan marjerin/minyak dan bakar dengan api sederhana.
Siap!

Memang sedap. maCy ni kan working housewife. Kadang-kadang balik sekolah dah lewat, tak sempat nak perap. Jadi dah perap dari malam. Itu yang jadi sampai 12 jam. Atau kadang-kadang dah perap. Keluar jalan pula.. Lewat lah memasak. hihi. Tambah sekarang bulan puasa. Sesuai amatlah untuk sahur atau balik kerja sedia untuk berbuka.Tak apalah. Lagiii sedap :)

Ni rupa yang diperap ya

Ni pula rupa atas pan. Rupa yang dah siap tak sempat ambil habis ngap dulu. hihi


Doakan maCy makin rajin dan pandai memasak ya. hiks

~Betul kata mereka yang biasa long distance macam maCy, bila tinggal dengan suami, semangat dia lain macam :)

Saturday, May 7, 2016

Aktiviti Laluan Berhalangan

Assalamualaikum.

Sihat tak? Ok harini maCy nak share aktiviti laluan berhalangan masa camping peringkat sekolah tahun lepas. 

Boleh lah digunakan sebagai tambahan idea especially buat guru-guru yang perlu laksanakan camping di dalam sekolah. Almaklum sekarang bajet selalu tak ada, camping pun di padang je. huhu

Credit utama buat guru-guru lelaki sekolah maCy, idea dan pelaksanaan oleh mereka, Cikgu Faiz, Cikgu Izzat, Ust Amiruddin dan guru-guru lain yang terlibat. 

Menggunakan net badminton aje. huhu

Biasanya kita guna tayar kan. Gantikan dengan gelung sedia ada

Pengawasan oleh 2 orang 'bodyguard' utk aktiviti ini

Jangan risau, longkang tidak penuh. Bukan perlu meredah air longkang. huhu

Tanah yg dijadikan lumpur. Memang tujuan nak kotorkan baju semua budak-budak ni. Selagi tak berlumpur, bergolek lah kat sini. huhu

Meluncur.. wehuuu. Antara aktiviti awal sebelum 'kotor'. 

Bergambar kenangan on the first day. Kebetulan semua pakai skirtpants. Nak order pm maCy tau. Or visit je ig kat gambar tu.. hihi

Ada lagi aktiviti, antara yang maCy ingat, meniti tali. Tapi gambar nya tak ada. Tali diikat sebagai tapak dan sebagai pemegang pada 2 batang pokok.

Sekian sahaja kali ini. Byeeee :)

ps : Apa pun aktiviti kalau ada kerjasama, semuanya mudah dan seronok :)