Friday, December 15, 2017

Kasut Larrie Arch Support dan Kelebihannya

Assalamualaikum..

Hujung cuti sekolah ni, bukan murid je sibuk cari kelengkapan, cikgu-cikgu pun sibuk juga. Termasuklah maCy, sibuk cari kasut kerja. Almaklumlah banyak berjalan dalam sekolah.

Pusing-pusing dalam Parkson, akhirnya terjumpa kasut Larrie. Tak sangka rupanya jenama Larrie juga ada jenis yang menyokong arch kaki. Biasanya kasut yang lebih familiar untuk jenis ini adalah medical shoes atau kasut kesihatan seperti Medifeet dan Footlink. Tapi harganya... Aduh.. Bikin pusing.. Dan designnya agak kurang menarik bagi maCy..



Kasut jenis ini sangat bagus terutamanya untuk yang mempunyai masalah atau yang perlu banyak berjalan ketika bekerja. 

Antara kelebihannya ialah : (berdasarkan pembacaan selama ini dan pengetahuan sedia ada ya, betulkan jika tersalah)
1. Menyokong arch kaki
2. Mengurangkan rasa sakit berjalan
3. Lebih selesa, cushion yang sangat selesa
4. Mengurangkan sakit belakang

Berbalik kepada jenama Larrie tadi, harganya lebih mampu milik walaupun masih over budjet asal maCy. Huhu

Tapi! Sedikit malang apabila warna dan saiz yang dikehendaki out of stock! Tension sekejap. maCy pun apa lagi, Google di situ juga dengan harapan dapat jumpa design dan warna yang sama secara online.

Alhamdulillah, so kalau korang berminat juga, boleh lah ke website Kutsukutsu untuk membelinya. Free shipping within Malaysia ok.

Itu sahaja perkongsian kali ini. Terima kasih kerana membaca :)

Monday, December 11, 2017

Short Vacation in Penang 2017

Assalamualaikum.

Alhamdulillah, cuti ni berkesempatan bercuti di Pulau Pinang bersama yang tersayang. First of all thanks dear husband for spending the whole holiday with us, wifey and son 😊

So nak share sedikit mengenai bajet kami. Sambil-sambil blog jadi diari untuk rujukan masa hadapan.

Sebelum travel, isi siap minyak full tank. Kami bergerak seawal 7.30 pagi. Awal? Well, berjalan dengan anak kecil, banyak yang perlu diambil kira.

Di rumah breakfast ala kadar sahaja. Then dalam 9am begitu kami stop di rnr, makan spageti yang dimasak pagi tadi di rumah. Hero makan licin, jarang jumpa spageti agaknya. Oh ya, tak lupa, kami sudah bersedia dengan snek, air mineral, air sarsi dan air Minute Maid sebagai bekalan perjalanan. 

Jam 1.30 tengah hari, kami tiba di Kepala Batas. Singgah untuk melawat geng cikgu dan baby barunya. Alhamdulillah, rezeki dapat makan lunch sedap lagi free. Hihi. Memang sedap baq hang.. Makan tak cukup pinggan. Hihi.. Tq kak tpah and family.

Seronok bawa hero tak banyak ragam. Alhamdulillah

Next, share dalam bentuk point form sahaja untuk memudahkan perkongsian. 

*HARI PERTAMA*

1. 3.00 pm - Menaiki feri
2. 3.40 pm - Isi minyak
3. 4.00 pm - Check in Hotel Royal Penang
4. 7.30 pm - Dinner char kuey teow dan laksa di gerai di Batu Ferringi
5. 8.30 pm - Jalan di Batu Ferringgi Night Market
6. 9.30 pm - Kembali ke hotel


Ambil angin atas feri, dah nak sampai baru masuk kereta
Antara souvenir yang boleh didapati di Batu Ferringi Night Market

*HARI KEDUA*
1. 8.30 am - Breakfast di  hotel
2. 9.00 am - Isi minyak
3. 9.30 am - Ke Bukit Bendera (malangnya tutup kerana banjir tempoh hari)
4. 11.00 am - Jalan di Penang Street Art + shopping sikit
5. 12.30 pm - Melawat 3D Glow in the Dark Museum
6. 1.30 pm - Lunch di Kapitan Restaurant
8. 2.30 pm - Melawat Made in Penang Interactive Museum (free ticket)
9. 4.00 pm - Kembali ke hotel (plan nak layan hero di swimming pool, hero tidur. Hihi)
10. 8.30 pm - Singgah Jalan Gurney bungkus Pasembuq Disco Stall No.9
10. 9.30 pm - Jalan di Padang Kota Lama pekena pasemboq beli tadi. Minum coconut shake juga
11. 10.30 pm - Kembali ke hotel


Cari jalan redup.. Hero tidur lena
Haruslah bergambar di Stret Art
3D Glow in the Dark Museum
Apa entah nama menu ni.. Restoran Kapitan
Nice one di 3D Glow in the Dark Museum
Anak beranak bertukang. Hihi

Antara gambar di Made in Penang Interactive Museum

*HARI KETIGA*

1. 8.00 am - Breakfast di Roti Telur Goyang Muhibbah
2. 8.40 am - Layan hero di swimming pool
3. 10.30 am - Rest, bersiap dan packing
4. 11.30 am - Check out hotel
5. 12.00 pm - Beli ais tingkap di Lebuh Tamil
6. 12.30 pm - Singgah kedai Jeruk Madu Pak Ali
7. 1.00 pm - Pusing Penang Street Art dengan kereta. Tengok mana-mana mural yang tak sempat tengok
8. 2.00 pm - Melawat Phantamania
9. 3.30 pm - Lunch Nasi Kandar **** we wont come again
10. 4.00 pm - Singgah food court beli pasemboq
11. 4.30 pm - Pulang melalui Jambatan Pulau Pinang


Enjoy sangat hero main air
Horay.. Ais tingkap yang dicari. Ais tingkap dan sarbat sama ke tak?
Pandai sangat anak umi 
Haha comel je Aqid posing sama
Encik suami yang nampak sangat enjoy di perhentian akhir di Penang ni. Huhu

Overall, perbelanjaan kami adalah seperti berikut.


*PERBELANJAAN*

1. Hotel RM333 (3 hari 2 malam)
2. Minyak dan feri RM153.70
3. Makan RM110.10
4. Aktiviti RM88 (2 orang dewasa)
- 3D Glow in the Dark Museum RM53
- Phantamania RM35
- Made in Penang Interactive Museum (tiket percuma yang dari 3D Glow in the Dark Museum tadi)
5. Parking RM6.50
*TOTAL RM692.30*
.. tidak termasuk souvenir


Jadual kami loose sahaja mengikut keadaan hero terutamanya. Dia tidur, kami pun jalan dalam kereta. Belum bangun, siapkan kerja di hotel dulu. Well, cikgu kan. Kerja bawa bercuti lagi. 

Jangan lupa bawa bekal anak sepanjang perjalanan. Umi ayah isi perut sampai kenyang sebelum berjalan. Anak perlukan snek selalu. Kami juga bawa tupperware untuk tapau makan-makan si kecil.

Semoga bermanfaat 😊

Saturday, December 9, 2017

Mios Kitchen Memang Puas Hati!

Assalamualaikum.

Sihat tak? Baru ni tekak taknak terima nasi,  lalu mengajak suami ke port western food favourite kami,  Mios Kitchen. 

Kami biasanya ke Mios Kitchen Bandar Kinrara,  tetapi difahamkan terdapat beberapa lagi cawangan Mios Kitchen termasuk di Shah Alam. 

Tak payah cakap banyak,  jom usha gambar makanan di sana. 

Chicken Burito

Maccaroni Cheese

Chicken Grill

Meatball + creamy Mashed Potato, kami minta asingkan gravy sebab nak suap anak

So far,  gravy dia memang one of the best. Mashed potato sangat sedap kerana creamy gravy yang sedap.  Lamb chop juga tidak terlalu liat jadi boleh enjoy.  Air buah setakat ini memang puas hati.  Tak adalah rasa tawar macam sesetengah kedai kan. 

Bab service pun ok. Tempoh menunggu tak lama.  Apa yang paling penting,  tempat bersih. 

So,  kepada yang berdekatan.  Jangan lupa singgah sini insyaallah puas hati!  :)

P/s jemput follow google account maCy,  insyaallah maCy follow semula.  Sedang gali semangat untuk berblogging selalu 😊

Saturday, October 28, 2017

Restoran Ramly Burger

Assalamualaikum

Lama gila tak post,  mohon kelaut azam kononnya tulis satu post setiap bulan. Maaflah semakin banyak komitmen membatasi masa.

Ok straight to the topic.  Baru-baru ini maCy dan suami and my little man of course singgah ke Restoran Ramly Burger.

Kebetulan masa tu rushing nak balik Kuantan,  so kami fikir nak cari burger makan dalam kereta.  End up tak jumpa stall burger, tapi sampai kat restoran ni.

Sambil makan,  maCy bincang dengan suami, kenapa sambutan di sini kurang menggalakkan berbanding restoran makanan segera yang lain,  sedangkan pada kami,  ianya ada potensi.

Sebelum makan

Tunggu makanan siap.  Sambil layan anak.  Huhu

APA KAMI NAMPAK

  1. Banyak pilihan menu. Ada burger ayam,  daging,  ikan,  udang. Belum campur ada set nasi, lasagna,  sate,  chicken chop, air yg pelbagai  dan lain-lain side dish. For me,  sedap kot.  Not bad lah.
  2. Bersih. Tempat sos ada sisa sos lepas press,  staff bersihkan terus
  3. Harga afforfable
  4. Boleh ambil extra sos cili dan sos blackpepper


TETAPI
Kurang pelanggan. Ya,  memang Ramly Burger lebih sinonim dengan makanan sejuk beku dan mungkin pelanggannya lebih banyak di situ.  Sepanjang kami makan di sana,  kami sahaja pelanggan yang makan di restoran tersebut dan 2 buah keluarga lagi take away.

Burger maCy

Pilihan suami

APA YANG BOLEH DILAKUKAN?

Selaku pelanggan yang tidak tahu marketing strategi atau pun sebarang ilmu bisnes yang khusus, point ini sekadar pandangan selaku konsumer dan peminat baru Restoran Ramly Burger.  Hihi.


  1. Why not buat kupon seperti Marrybrown atau Dominos pizza bagi menarik pelanggan
  2. Usahasama dengan company seperti U Mobile yang menyediakan reward kepada penggunanya.  Adakalanya pengguna U Mobile diberi voucher makanan percuma seperti waffle, ais krim dan burger dari kiosk atau restoran makanan tertentu. Jika Restoran Ramlee Burger tersenarai sama,  pasti ramai pelanggan baru yang mungkin belum pernah merasa keenakan makanan dari restoran ini akan tiba-tiba terjah ke sini.
  3. Label dan gambar pilihan menu perlu lebih BESARRR kerana walaupun dah pakai cermin mata,  still rasa kecil juga


Sekian,  bebelan panjang dariku. Semoga sampai ke pihak sana.  Kikh2. Byee 👋

Tuesday, July 11, 2017

Best ke Sewing World Gallery?

Assalamualaikum. 

Niat hati nak update post Apa g boleh dibuat di KL Part 3 selepas berbulan tak update,  tapi gambar pulak tak jumpa.  Ha ha.. 

So,  nak share something else.  There's an interesting place to visit at One City Mall, Skypark especially untuk sewing lover.

Sewing World Gallery


Pernah dengar?  Pernah sampai?  This is my first time.  Kebetulan singgah sementara menunggu masa open house raya bermula.  Huhu

Sememangnya pelbagai hasil kraf yang menarik telah dihasilkan melalui jahitan termasuk beg,  kerusi,  apron, patung dan sebagainya. 






Juga terdapat satu section dimana terpapar nama-nama besar dalam seni jahitan dan peralatan jahitan zaman nenek moyang kita dipamerkan.


Akhir sekali, apa yang menarik ialah Sewing World Gallery ini turut menyediakan kelas jahitan buat yang berminat.  Tema atau topik bagi setiap bulan telah dirancang sejak awal lagi. Tapi gambar list lupa pula nak ambil.  Sobsob..


Sekian sahaja untuk kali ini.  Harapnya masih ada peluang dan masa untuk berkongsi pada masa akan datang.


Saturday, February 25, 2017

Apa yang boleh dibuat dengan RM50 di KL (Part 2)

Assalamualaikum. 

Lama sungguh nak dapat masa update second part ni.  Hihi. Ok,  last time maCy share jalan kat Galeri Kuala Lumpur kan.  Then kami jalan lagi area berdekatan iaitu Dataran Underground. Memang dekat. Depan aje.  Hihi.  Untuk yang belum tahu,  Dataran Underground tu betul-betul terletak di bawah Dataran Merdeka.


Kebanyakan khiosk dan kedai masih tutup masa ni. Tapi ada satu lagi tarikan masa kami datang iaitu Galeri Mural Cheritera. Pada mulanya cuma nak ambil gambar je,  tapi then ada anak muda yang cuba mempromosi galeri mural ini. Suami tak mahu masuk,  tapi maCy kata jom lah cuba,  boleh tulis blog.  Haha.  Jadi selaku suami yang penyayang,  dilayankan sahaja isterinya ini..



Entrance fee RM5 untuk seorang.  AqidSoleh free of course.  Overall tempat tu masih dalam penambahbaikan.  Ada ruangan yang belum siap sepenuhnya,  digantikan dengan pameran hasil karya pelajar.

Secara ringkasnya,  bila masuk,  memang mural semata.  Ada lah sikit-sikit selain mural.  Jadi sebaik sahaja kita masuk,  kita akan diiringi dengan seorang panglipur lara lah kot, yang akan menceritakan kisah-kisah dongeng melayu dan kisah rakyat seperti Si Tanggang,  Batu Belah Batu Bertangkup, Pak Pandir dan sebagainya. Jadi,  sebenarnya lokasi ini amat baik untuk anak-anak yang pada era ini hampir tidak lagi mengetahui cerita-cerita dongeng zaman dahulu.



Seterusnya terdapat satu bahagian di mana lukisan-lukisan hantu dipamerkan.  Terdapat juga tayangan berkaitan mistik di bahagian itu.  Boleh lah tengok rupa hantu pocong,  penanggal,  raya dan lain-lain hantu. Hehe


Jadi worth it tak RM5 yang dibayar tadi?  Semuanya bergantung kepada penerimaan kita,  sekadar untuk 'melihat' atau untuk menimba sedikit sebanyak ilmu yang ada. Sejujurnya ada cerita rakyat yang maCy pun tak tahu,  masuk baru tahu.  Haha

Selesai di Galeri Mural tadi,  kami berjalan lagi di Dataran Underdround.  Terdapat food court di bawah tu ye kalau nak isi perut. Kami dah bawa bekal nak tunggu makan dalam kereta je.  Hehe.


Sebelum bergerak ke lokasi seterusnya,  kami mencari surau untuk menunaikan solat.  Berpusing juga mencari sebab tak cukup penunjuk arah lah bagi kami.  Tapi apa pun alhamdulillah selesai dan mudah.

Jadi, 
Galeri KL RM5 x 2 orang
Galeri Mural RM5 x 2 orang
= Jumlah setakat ini ialah RM20.

Lokasi seterusnya? Tunggu next entry.  Bulan depan lah pulak kot.  Haha.  Mana sempat nak update selalu..

Tq for reading.  Byeeee

Friday, February 3, 2017

Apa yang boleh dibuat dengan RM50 di KL? Part 1

Assalamualaikum,
Apa yang boleh dibuat dengan RM50 di Kuala Lumpur? Here,  aktiviti kami suami isteri dan baby dengan RM50, tapi of course tak termasuk kos minyak kereta, parking dan tol.  Kalau nak kira sekali ummm,  tak berjalan lah pulak kita.  Hehe

Mula-mula kami ke Galeri Kuala Lumpur yang terletak berdekatan dengan Dataran Merdeka.  Bayarannya ialah RM5 seorang. Disebabkan tak plan,  kami pun tak tahu sebenarnya ada entrance fee atau tidak.  Haha. Tapi jangan risau,  RM5 tu nanti ada gunanya.



Sila beratur ya

Banyak info dan sejarah tentang Kuala Lumpur,  ibu negara Malaysia ni yang mungkin kita tak tahu kat sini.




Sempena chinese new year

Lepas jalan sikit kat bawah,  kami naik ke tingkat 2. Ada tayangan video yang memang menarik kerana disertakan dengan miniature (sebenarnya tak tahu nak gelar apa.  Haha) Kuala Lumpur yang bewarna warni. Kat situ akan highlight sekali bangunan yang berkaitan dengan video yang ditayangkan.

Ha nampak tak ada yang berlampu tu
 
Sementara tunggu turn.  Hihi

Then turun balik,  kami sampai ke beberapa ruang galeri dan akhirnya ke ruangan akhir yang menempatkan hasil-hasil kraf dan barang jualan. Di situ terdapat juga cafe kalau tiba-tiba rasa nak makan or kudap-kudap.


Tak pasti bila buka,  masa kami datang kosong macam ni

Kotak mancis lama.  Rare



Di situ, seorang staf mengingatkan kami yang kupon masuk RM5 tadi boleh digunakan di sini, boleh memilih untuk membeli cenderahati atau spend di cafe. Pilihan kami semestinya untuk mendapatkan fridge magnet, kenangan dah sampai sini. Harganya RM10. Cukup-cukup dengan entrance fee yang dibayar tadi,  tak perlu dah topup lagi.  Hihi

Semestinya i luv kL pilihan kami

Oh,  lunch macam mana?  Mesti kena spend lagi kan?  Tidak untuk kami sebab encik suami dah tolong masakkan nasi goreng sementara maCy mandikan Aqid pagi tu.. Air pulak air masak dan air longan juga dari rumah.  Jimat kan? Hihi

Sini takde orang beratur.  So....  Hehe

Nampak tak punya ramai beratur nak bergambar,  kami cenggini jela.  Hihi

So, kat sini kami spend RM10 sahaja. Apa yang penting, seronok dapat sekali-sekala meluangkan masa bersama selain berwindow shopping di mall.  Hihi

Ok next ke mana?  Nantilah next entry ya.  Byeeee 