Saturday, February 25, 2017

Apa yang boleh dibuat dengan RM50 di KL (Part 2)

Assalamualaikum. 

Lama sungguh nak dapat masa update second part ni.  Hihi. Ok,  last time maCy share jalan kat Galeri Kuala Lumpur kan.  Then kami jalan lagi area berdekatan iaitu Dataran Underground. Memang dekat. Depan aje.  Hihi.  Untuk yang belum tahu,  Dataran Underground tu betul-betul terletak di bawah Dataran Merdeka.


Kebanyakan khiosk dan kedai masih tutup masa ni. Tapi ada satu lagi tarikan masa kami datang iaitu Galeri Mural Cheritera. Pada mulanya cuma nak ambil gambar je,  tapi then ada anak muda yang cuba mempromosi galeri mural ini. Suami tak mahu masuk,  tapi maCy kata jom lah cuba,  boleh tulis blog.  Haha.  Jadi selaku suami yang penyayang,  dilayankan sahaja isterinya ini..



Entrance fee RM5 untuk seorang.  AqidSoleh free of course.  Overall tempat tu masih dalam penambahbaikan.  Ada ruangan yang belum siap sepenuhnya,  digantikan dengan pameran hasil karya pelajar.

Secara ringkasnya,  bila masuk,  memang mural semata.  Ada lah sikit-sikit selain mural.  Jadi sebaik sahaja kita masuk,  kita akan diiringi dengan seorang panglipur lara lah kot, yang akan menceritakan kisah-kisah dongeng melayu dan kisah rakyat seperti Si Tanggang,  Batu Belah Batu Bertangkup, Pak Pandir dan sebagainya. Jadi,  sebenarnya lokasi ini amat baik untuk anak-anak yang pada era ini hampir tidak lagi mengetahui cerita-cerita dongeng zaman dahulu.



Seterusnya terdapat satu bahagian di mana lukisan-lukisan hantu dipamerkan.  Terdapat juga tayangan berkaitan mistik di bahagian itu.  Boleh lah tengok rupa hantu pocong,  penanggal,  raya dan lain-lain hantu. Hehe


Jadi worth it tak RM5 yang dibayar tadi?  Semuanya bergantung kepada penerimaan kita,  sekadar untuk 'melihat' atau untuk menimba sedikit sebanyak ilmu yang ada. Sejujurnya ada cerita rakyat yang maCy pun tak tahu,  masuk baru tahu.  Haha

Selesai di Galeri Mural tadi,  kami berjalan lagi di Dataran Underdround.  Terdapat food court di bawah tu ye kalau nak isi perut. Kami dah bawa bekal nak tunggu makan dalam kereta je.  Hehe.


Sebelum bergerak ke lokasi seterusnya,  kami mencari surau untuk menunaikan solat.  Berpusing juga mencari sebab tak cukup penunjuk arah lah bagi kami.  Tapi apa pun alhamdulillah selesai dan mudah.

Jadi, 
Galeri KL RM5 x 2 orang
Galeri Mural RM5 x 2 orang
= Jumlah setakat ini ialah RM20.

Lokasi seterusnya? Tunggu next entry.  Bulan depan lah pulak kot.  Haha.  Mana sempat nak update selalu..

Tq for reading.  Byeeee

Friday, February 3, 2017

Apa yang boleh dibuat dengan RM50 di KL? Part 1

Assalamualaikum,
Apa yang boleh dibuat dengan RM50 di Kuala Lumpur? Here,  aktiviti kami suami isteri dan baby dengan RM50, tapi of course tak termasuk kos minyak kereta, parking dan tol.  Kalau nak kira sekali ummm,  tak berjalan lah pulak kita.  Hehe

Mula-mula kami ke Galeri Kuala Lumpur yang terletak berdekatan dengan Dataran Merdeka.  Bayarannya ialah RM5 seorang. Disebabkan tak plan,  kami pun tak tahu sebenarnya ada entrance fee atau tidak.  Haha. Tapi jangan risau,  RM5 tu nanti ada gunanya.



Sila beratur ya

Banyak info dan sejarah tentang Kuala Lumpur,  ibu negara Malaysia ni yang mungkin kita tak tahu kat sini.




Sempena chinese new year

Lepas jalan sikit kat bawah,  kami naik ke tingkat 2. Ada tayangan video yang memang menarik kerana disertakan dengan miniature (sebenarnya tak tahu nak gelar apa.  Haha) Kuala Lumpur yang bewarna warni. Kat situ akan highlight sekali bangunan yang berkaitan dengan video yang ditayangkan.

Ha nampak tak ada yang berlampu tu
 
Sementara tunggu turn.  Hihi

Then turun balik,  kami sampai ke beberapa ruang galeri dan akhirnya ke ruangan akhir yang menempatkan hasil-hasil kraf dan barang jualan. Di situ terdapat juga cafe kalau tiba-tiba rasa nak makan or kudap-kudap.


Tak pasti bila buka,  masa kami datang kosong macam ni

Kotak mancis lama.  Rare



Di situ, seorang staf mengingatkan kami yang kupon masuk RM5 tadi boleh digunakan di sini, boleh memilih untuk membeli cenderahati atau spend di cafe. Pilihan kami semestinya untuk mendapatkan fridge magnet, kenangan dah sampai sini. Harganya RM10. Cukup-cukup dengan entrance fee yang dibayar tadi,  tak perlu dah topup lagi.  Hihi

Semestinya i luv kL pilihan kami

Oh,  lunch macam mana?  Mesti kena spend lagi kan?  Tidak untuk kami sebab encik suami dah tolong masakkan nasi goreng sementara maCy mandikan Aqid pagi tu.. Air pulak air masak dan air longan juga dari rumah.  Jimat kan? Hihi

Sini takde orang beratur.  So....  Hehe

Nampak tak punya ramai beratur nak bergambar,  kami cenggini jela.  Hihi

So, kat sini kami spend RM10 sahaja. Apa yang penting, seronok dapat sekali-sekala meluangkan masa bersama selain berwindow shopping di mall.  Hihi

Ok next ke mana?  Nantilah next entry ya.  Byeeee 

Sunday, January 29, 2017

First time..Mi Kolok & Laksa Sarawak

Assalamualaikum..

Haii.. lama tak tulis-tulis. Almaklum, busy bekerja dan berkeluarga. Hihi. Tajuk tu refer kepada first time merasa tau, bukan first time memasak :p

Teringin nak makan since tengok dalam Jalan-jalan Cari Makan ke Sarawak. Tapi manalah kita nak sampai ke Sarawak kan, so i ols google aje untuk cari mi kolok dan laksa Sarawak kat area Selangor ni. Mi kolok memang maCy belum pernah try tapi laksa Sarawak pernah masa zaman IPG dulu, lecturer hidang masa open house.

So finally, kami sampai ke Restoran Akasia ni. Restoran ni turut menghidangkan western dan masakan panas. Tapi since dah ada aim, so terus order sahaja mi kolok special dan laksa Sarawak. Tak silap mi kolok tu ada option biasa, sup dan special, tapi terus order yang special. Hehee

Ni lah rupanya laksa Sarawak dan mi kolok

Bajet je si AqidSoleh ni pandang-pandang, macam lah dah boleh makan. Huhu


So overall tidaklah menghampakan. Ok la.. Boleh datang lagi ajak mak abah ibu ayah pulak. Mula-mula kena lah try dulu kan sebelum ajak, takut kecewa. Cuma perlu sabar sikit sebab memang agak lama menunggu. Kira kalau lapar sangat tu sempat habis dulu air depan mata. Haha. And part laksa Sarawak, umm..  sedap yang lecturer maCy buat dulu. Hihi. Nak banding lebih-lebih kena try tempat lain jugak.

Jadi kalau nak try mi kolok or laksa Sarawak tapi tak sampai ke Sarawak boleh la singgah ke sini. Insyaallah..