Sunday, October 3, 2010

entry minta maaf untuk kamu

Assalamualaikum..

Entry kali ini maCy gabungkan 3 permohonon maaf maCy.

Ni orang yang nak mintak maaf. Ok. Muka tak bersalah pun.

Minta maaf 1 : utk ‘keterangan’

maCy minta maaf atas segala mesej yang tak berbalas. Kalau sehari ada tiga, seminggu ada berapa? Itu kalau tiga, kalau satu mesej yang page bersambung-sambung macam mana pula?

maCy tahu. Salah maCy yang tidak mahu memberi jawapan maaf awalnya sehinggalah kepada soalan ‘adakah kita masih kawan?’. maCy minta maaf, tetapi maCy teramatlah rasa serabut buat masa ini jadi tidak satu pun mesej kaum adam yang maCy balas. Jika ada, cuma sedikit sahaja diikuti dengan, ‘maCy takde mood nak main mesej. Bai’.

Dan mesej yang berterusan sememangnya membuat maCy terasa seperti tiada ruang bernafas, semakin serabut dan semakin rasa kurang tenaga untuk membalas mesej. Cuma tolong beri sedikit ruang, maCy pastinya akan sejuk sendiri.

~maCy tahu kamu akan baca, sekalipun kamu kata itu kali terakhir kamu menjejakkan kaki ke blog ini. Dan apa pun, semoga berjaya untuk esok hari.


Minta maaf 2 : utk sahabat.

Terima kasih atas segalanya. Tapi maCy Cuma mahu kata, lupakan saja niat itu, kerana maCy tidak tahu sampai bila maCy akan terus begini. maCy benar-benar tiada hati.


Minta maaf 3 : utk kamu, ex-bestie.

maCy tahu kamu tak baca pun blog ni. Tapi maCy betul-betul tak dapat nak beritahu sendiri. At first, when I received ur text saying sorry, maCy rasa meluat sangat. Meluat dengan apa yang pernah terjadi. Kejam? Memang kejam. Terdetik dalam hati maCy, kenapalah kena muncul semula, kalau tak ada pun, sikit pun maCy tak rasa apa. Sampai situ rasanya, dari sayang, bertukar kepada api. Ruang jarak masa yang kamu tinggalkan, bukan sahaja berjaya membuat maCy berjaya lupa, tapi juga menitipkan rasa benci. Benci dan tidak percaya, kawan dan cinta. Penipu belaka. Entry mengenai 'sukarkah memaafkan’, muncul kerana kamu. Siapa yang sukar dimaafkan? Kamu!

Cuma, apa yang mahu maCy katakan, maafkan maCy, kerana maCy tak dapat maafkan kamu, walau sebaik mana maCy layan kamu hari ini, tapi benci itu tetap ada.. Tidak, bukan benci, barangkali berkecil hati.. Ya, siapa yang tidak menyayangi sahabatnya?

Orang kata, dah tahu tak dibaca, tulis juga. Ah, sukati la..

Simptom malas melayan, simptom malas bergerak. My sis here (senior) kata biasa sampai masa rasa macam tu. Apa pun, si gadis, jangan risau, mesej kamu tetap akan dibalas~


p/s : tak bw, semangat hilang~ and, zai, reactivate fb, sudah rindu~

39 comments:

Fello Ariza said...

xpe2 macy..fell da lme maafkan..hihi :P (wlpun xdek kaitan) :P

ASaDa RyutaRo said...

hohoho... takpa.. saya maafkan kamOo. lalala~

sorry jugak sbb bizi memanjang =P

ASaDa RyutaRo said...

eh.. mmg entry ni utk sy ke? errr..

M a W a D D a H said...

kenapa ni yang...

adah maafkan..:)hehehe

maCy said...

@Fello Ariza
owh mekaseh kamu amat nais. haha ;D

maCy said...

@ASaDa RyutaRo
asada memang amat bz sekarang :(
Eh, entry ni bukan utk die lah.isk2

padin said...

keh keh keh walaupun xde kaitan nak gak menyibuk,

aku maafkan, maCy hee.. cheer up, kawan!!!

maCy said...

@M a W a D D a H
kak :((

nAmA wA jAck ALvin buKAn suPErpoRnstAR said...

pas baca entri lu ni..
wa ada semangat nak update blog..

tq...

aLya said...

smoge cepat sejuk..hehehe

Tomato Gurl's Life said...

cik tom dah maafkan..ops tiba2 menyampuk juga kat sini..hihi

maCy said...

@nAmA wA jAck ALvin buKAn suPErpoRnstAR
alvin bikin maCy bingung~

maCy said...

@aLya
aminn ;D

maCy said...

@Tomato Gurl's Life
eh eh. cik tom maCy ta mara..hihi

.s.o.f.i.a. said...

ishhkkk!!! takpa aih, no big deal..... aku tak amik atipun. tak payah nak minatk2 maaf bagai..... (bestnya menyibok!!!)

Ammar said...

first na habaq awai2.. awat template bukan gadis berKERudung merah? bukan ke "bukan gadis berTUdung merah?"


sec,jgn sesekali membenci.. jgn2.. sekali pon jgn.. sekali kita bernci org lain,sudah tentu ada org benci kita jgk.. what goes around comes around? yes..

third,manusia.. itu lumrah walau mcm mana pon kita elak.. akan lalui.. lalui dgn hati terbuka.. memaafkan dan melupakan.. penting untk satu persahabatan / silaturahim..

4th,na bwk kemana la smpi benci sgt tu? na bwk kemana la kecil hati sgt tu? pernah dgr psl guru srh muridnye bwk buah pisang? mesti pernah.. fikir2kan..

knp perlu kita tggu org maafkan kita? sedangkan xslh klu kita memaafkan insan tersebut walau hati sakit.. lg mulia tu.. memaafkan seorang insan tanpa pengetahuan dia.. seperti mendoakan sahabat kita sihat dan bahagia walau dia xpernah dgr dan tahu.. sungguh mulia..

ya ! kadang2 kita terlepas pandang.. kita campurkan antara urusan peribadi dan kerja.. jgn jdkan perkara tersebut pengaruhi keadaan sekeliling kita.. seperti ammar sendiri.. kerna kerja(semasa d IPG) , smpi sekarang satu talian persahabatan terputus.. walau pelbagai usaha tlh dilakukan..kerana? kerana kesilapan diri ini yg telah campurkan perkara tersebut.. jgn.. jgn.. jgn.. susun ia cantik2..

jgn putus asa dgn sesetengah perkara.. untuk apa kita smpn benci? untuk apa berkecil ati?

jadikan diri anda seperti sebuah kolam yg besar,dimana bila diletakan sejumlah garam(masalah) ,ia tidak terasa masin langsung.. jgn jd seperti secawan gelas , kerna akan terasa masinnya air tersebut..


renung2kan.. sekadar melasanakan 6 perkara yg diminta lakukan apabila antara saudara.. :):)

Peminat Katie Holmes said...

oklah. sy maafkan...

echah mashuri said...

maaf itu manis..:)

anayilz said...

nape yunk?uhuu.

ardinihumaira said...

hehe.. macy tak wat salah pape ngan dni.. :D

DaRa MaNiskU said...

huhu...silent is the best thing u do....

¶A.K.I¶ said...

ok! aki maafkan!
majuk sket2 lg je...
hehehehe

cemomoi said...

khutbah minggu lepas:
orang yang tanak mintak maap orang yang sombong sebab tak pnah rasa bersalah

kaedah mintak maap
1. bersemua, kalu tak layan...
2. tipon, ktanak angkat...
3. sms, kalu tanak balas...
4. hantar wakil... takmboh juga
5. berserah pada takdir... maknanya dah segala apa yang dia buat tapi kita masih tak bersedia juga maka hukuman itu Allah le yang selayaknya berikan

jadi kalu masih keras ati tak mau maafkan orang setelah dia berusaha sedaya upayanya, maka barangkali dosa tu atas kita pula le tertanggung..

fikir-fikirkan

Mario said...

its ok...

maCy said...

@.s.o.f.i.a.
hahaha.. mekaseh2, x amek ati ea? haha

maCy said...

@Ammar
apa masalah maCy mau guna kerudung bkn tudung? huhu

um, thanks lot. there r so much to say. but m lips seems like dun wana say. remember, d day i almost cried cz of u? yup. cz it was bout the guy i mention in this entry. it was, a deeeppp pain~

maCy said...

@Peminat Katie Holmes
hahaha.. mekaseh. awk mmg baek .kui3

maCy said...

@echah mashuri
andai dapat kurasa~

maCy said...

@anayilz
so much to understand :)

maCy said...

@ardinihumaira
tau da. hik3 ;p

maCy said...

@DaRa MaNiskU
cz silence is an answer~

maCy said...

@¶A.K.I¶
erk. dosa apa plak ngan aki ni.~ huhu

maCy said...

@cemomoi
um, dengan msg hanya dua kali. wajar la maCy tak maafkan~

maCy said...

@Mario
ehee.. mekaseh ;D

Ammar said...

ok.. psl kerdung tu xde masalah.. hehe.. baru pasan lirik lagunya berkerudung..

yes i know about that.. thats y im calling for my room8 to help me to make apologize to you.. maybe sometimes we cannot be in other people shoes right? but im try to be.. yes mate.. we can't make an earlier forgive and forgot right?

but why not we just forgive and forgot.. i know the guy more than you(maybe)?? but im sympathize with what you have been through..

just think about my word.. jd mcm tasik yg besa.. jgn jd mcm gelas / cawan.. dan nnt ammar akan cbe cari story psl guru dan pisang tu..

just think.. how far we can bring the hate and disappointed? what we want to do with the negative feeling?

maCy,yes i have friend almost behave like you.. hate very2 much to me.. but what i want to tell to you.. one day,she just make a little mistake to her BFF.. for a week she have been just like a homeless.. then maybe ALLAH give her some strength to forgive me,she forgive me and then another day.. all of her friend became more closer to her then before..

see?? what goes around comes around?

see? ALLAH pay the payment by cash..

or you want the payment to be paid in the judgment day?


i just give my responsibility as a far sibling.. i dont force u to make the forgive and forgot action.. just do as u wish mate..


please.. big smile before sleep and just forgot about him..

please.. just a sincerely beg from a mate.. BIG SMILE only.. the BIGGGGGGG SMILE..

kehIDupanKAmi said...

sekian lama mie diam kan. 4 ur info, mie sntiasa updated dgn blog macy. sekian lama. sejak dari kisah dulu. mie silent reader. mie tau, macy meluat dgn mie. mie tau bnda tu. dri cara txt, cra ym, mie tau ade yg tak kna. tp mie tak nak ckp ape2. sbb nanti mie yg akn dpt blsn tu blk. urusan maaf tu, mie tanak ckp ape2. mie takot nak ckp lg. mie serahkan pada Allah. thnxs macy. dri entry yg ne, mie tau sape macy sebenanye. bkn entry2 dlu mie tak tau. mie just tunggu utk macy megaku. n now, mie da tau. hope macy tak amek ati dah ngn ape yg mie ckp neh :)



thanxs to AMMAR. kau kawan yg baek mar :)

maCy said...

@kehIDupanKAmi
i mention no name. u reveal urself. i did reply to u personally since i dun wana say bad things bout u in front of d others. do read m msg again n again n again. im seriously upset n tired. but now i just finished m prayer, askin from Him this n dat, n He helped me to be calm n face this. thanks to Allah.

people who read dis will totally thnk bad stuff based on ur comments. but im not gona delete it. u let them thnk so so i jz gona face it. again, i reply u personally without others can read wht did i said. u knew urself. keep d blame on me if u wnt to. keep on thnking d same way. n thx, for saying such thing at my HOME where evryone know me really well here.

u knew better on wht had happened, no matter how much ur bestie Ammar said he knew u better thn me. but u knew whts really happened btween us better thn him.

me,
a devil created by u~

kehIDupanKAmi said...

bialah ape orng nak ckp. mie ade life mie sndri. n mie amek ape orng ckp tu as nasihat, n ape yg buruk, mie just amek sbgai panduan mie. mie masih ta fhm knape mesti jd mcmne. ye, mie punca. tp knape still tak bole na maafkan lg. i noe, its damn hurt rite? tp please matang macy. mie tanak gado2 lg. macy unkit semua bnda2 tu yg wat macy sndri sakit hati. tayah dikenang bnda yang pahit. and last, jgn berubah jd devil, sbb itu sgt tak layak utk macy. macy bole jd tegas, n bukan devil.


sorry post kt blog ne. mie tak mampu nak reply txt macy.

sorry utk semua.

Miss Aia said...

Macy!!! ske bce post ni...
say pn same cam macy...
x leh nk maafkn besties sndri...
rse bnci 2 mmg x leh pdm lew..huhu