Sunday, July 24, 2011

lagu dan isinya

Assalamualaikum.

When I was still a teenager, err meaning zaman sekolah I was into English songs. Memang tak tahu lagu bm langsung. I listened to MCR, Avril Lavigne, Linkin Park, etc. Kena lah dengan soul pada zaman itu. Dan maCy akan rasa sangat tensionnya! bila dengar lagu yang terlalu slow. Hati keras, degil, always dengar lagu kuat-kuat bila besar ni seriously I can feel the effect, a lil sound trouble @_@

As I grow up, ke tempat baru, kawan-kawan baru, maka environment baru. Err and honestly having a boyfriend pun buat hati lebih lembut. Lol. Then I started to listen to slow music and malay songs. But that isn't what I wanna share today. That's just for the introduction :p

Pada satu-satu lagu, maCy lebih tertarik pada lirik dan bahasanya. Lagu yang paksa maCy concentrate untuk fahami isinya. 

Contoh, mari compare :


Lagu ni sedap, tapi penyampaian makna sangat direct. Dengar masa laloq pun boleh faham.


Lagu ni? Bahasa sangat cantik! And meaningful.


Lagu ini? The best of all. Addictive. Tidak direct.

Itu contoh lagu yang familiar di radio sekarang. Mudah nak compare. Dulu maCy addict dengar lagu Ilusi dan Tolong Ingatkan Aku. Dari aspek bahasanya, buat jiwa melayang saja.. huhu

Ok lah, maCy nak sambung buat lesson plan. Pergi dulu, jangan-rindu ;D


p/s : blog pun maCy baca, more kerana bahasanya. Jadi no wonderlah :)

26 comments:

CassiaSiamea said...

sama masa sekolah dulu
no malay
dgn harapa bleh blja english
tp haram x leh...

lagu untuk hayati makna..

JIJI YU said...

Dah2 le dgr lgu ckgu..wt rph we

shameel Iskandar said...

dulu sy suka dgr lagu puisi, skrg pun masih suka & boleh trima apa jua lagu. Jgn lagu tamil sudah.

ghost writer said...

demi perasaan cinta..sayang lar untuk tidak keterlaluan mengingatkan kita bahwa suatu lagu yang kita boleh hayati sangat terkesan pada jiwa kita.

lagu melayu pun apa kurangnya ye dak...

monologtinism said...

semua jenis lagu aku dengar
kecuali yang bising terlampau dan hardcore ganas ganas

James Alexander said...

pengaruh rakan atau bf sebaya huh...??? hehehe...

cik ciput said...

bahasa jiwa bangsa.. =)

*oh, lagu anuar zain yang tu memang buat jiwa melayang..tapi satu, lagu-lagu barusekaran hanya sekadar halwa telinga, dengar sekali lalu saja..tpi lagu zaman dulu, tangkap lentok tangkap leleh, tak pernah jemu mendengarnya.. =p

A retarded kitty said...

aku suka lagu melayu lama, lirik tak banyak tapi goreng gitar dia...pergh!

kekeke

Penulis Bogel (the naked writer) said...

kalau kau boleh layan irama dan lirik puitis m. nasir, kau boleh pekena kopi o dengan aku...=)

iniialahaku said...

masa sekolah???dari sekolah rendah dah diajar dgr lagu mat salleh..hehe..

klau anuar zain sampai skang xmmpu nk layan...band local paling direspek,salute abes..butterfingers & cromok...world class music

seminggu sekali said...

saya penggemar lagu2 kerohanian. soul music.

chemay said...

chemay tak layan lagu jiwang
-.-

khairul_bariyyah said...

dulu suke lagu melayu..skrg ni lagu omputeh je dgar.. heee~

rindu jugak! :P

Cikgu Fikri said...

serius..
fiq tgk video Awan Nano fiq nangis...
sedih woo....

Encik Psychopath said...

hipotesisnye Macy semakin tua semakin jiwang.

pisau belati said...

Pembunuh Tanpa Bayang :

muzik memainkan peranan ada kalanya.

HEROICzero said...

Tolong ingatkan Aku .



=)

caliph shuriken said...

sy klau dgr lagu msti amik tau lirik skali.. klau sedap dgr tapi lirik ntah apa2 mmg x lama dgr lagu tu, huh...

Si gadis bunga said...

I can only listen to anuar zain but not to listen as well as to watch him singing on the stage.
sebab tak boleh nak tgk mata die. hehehe

and i listen to both english and malay. tapi lagu malay lagu m.nasir mmg mantap, walau it takes time to understand the lyric. and english songs, my late father selalu advised us to check on the lyric first baru boleh layan :)

[ - ] xtionkamen / ﺈﻴﻛﺸﻦ ﮐﺂﻤﻳﻦ said...

layan keroncong pun best pe..

Pacifist said...

salam dik.lagu dan irama tidak dpt dipisahkan.jika terpisah pincanglah ia.lagu bkn sekadar mainan emosi tetapi dpt menggerakkan rohani

n/b:maaf abg lama menghilang...

d_LA said...

mati hidup kembali tu lagu lama gak tuh, antara lagu yg dla suke lyn..biasalah dla kalo lagu smgt2 ni mmg suka

miss nina said...

lama tak singgah di blog macy :P

lagu butterfingers ada yg best.
my fav-alhamdulillah -too phat ft yassin

RastaMat said...

semua lagu tu hebat..

si para para said...

mati hidup kembali.....penuh makna...

cores said...

suka lagu butterfinggers ni...