Saturday, January 22, 2011

hidup tapi mati- yelah tak main link2 dah. isk

Assalamualaikum,



Tok tok tok. Pintu dikuak perlahan, Bunga segera masuk tanpa perlu dijemput. Duduk di atas tilam empuk bercadarkan latar kuning berbunga merah menawan. Ada teddy bear bewarna pink muda seakan tersenyum sayu. Tersadai di ceruk ruang, menanti dipungut dan dipeluk erat seperti dulu.

Bunga menghampiri gadis bertubuh kecil yang sedang berbaring mengiring.
Menguatkan hati cuba menghadiahkan senyuman terindah kelas pertama. Senyumnya kembali tawar, seperti bulan-bulan yang lalu, masih tidak berbalas. Senyumnya benar-benar mati agaknya semenjak menerima mesej putus suatu hari dahulu.

Berjalan langkah kecil-kecil menuju ke tingkap ruang bilik yang terisi tapi seakan kosong itu. Menyelak langsir. Memandang ke luar, melihat rumput yang masih basah. Menghadap langit, memandang kesemua tujuh warna indah.

Bunga segera mengambil sehelai kertas nipis bewarna buruk dan sebatang pen merah yang sedia ada di atas meja. Menulis sebaris dua dan melangkah keluar dengan alis mata yang sudah comot dek butiran mutiara yang mengalir tanpa bertanya.

Nota buat Nur,lihat ke luar. ada pelangi tujuh warna semuanya.lihat ke luar, semuanya girang menanti senja.
lihat dirimu, hidup tapi tak bernyawa?


p/s : jadi jangan jadi tak cerdik sebab putus cinta. result turun baru tau.
p/s : semua malas buka link. lepas tu baca entri komen maCy bukan komen entri. geram2. so i posted the entry here :)

40 comments:

M a W a D D a H said...

tok..tok..tok...
ketuk pintu bilik macy..
nak gtau...

jangan macy...

jangan geram...hehe...

TunTeja said...

hahaha...cite ni pasal pe macy ;)

d_tieah said...

Kenapa ni?
Marah kat sape macy..
Aiyoyo..
Rilex2..
Jom kite p lyn RL kasi gelak sikit..

Mata Hati said...

penuh terusrat dan tersirat...
apakah makna disebalik cerita ini?

shameel Iskandar said...

ni kisah kawan macy yg putus cinta ke.

faradeeba said...

kite bunga bunga cinta.
acececeh geli.

betol betol, jgn jd tak cerdik sbb cinta.
buktikan cinta Allah lg maha besar :)

ceritasekupang said...

sabar2...

aLya said...

ish..tamo la geram-geram..hehe.
alya da bace dua-dua..ngeeee..
btw, jom tengok pelangi yg cantik.. :)

rossoneri said...

hahahahahahahaha gelakkan macy,tadi bukak post macy,tengok oh kena bukak link nih, tutup balik,nantilah bukak link tuh hahahah..tima kasih rajin post di sini...

pasal entry nih,sedih sehari cukuplah..xperlu nak sedih berpanjangan..baca entry ni entah knp, tiba2 teringat kes budak cina tu '45 min countdown'..

echah mashuri said...

ehh..echah dah komen kat sana.ahahha

d_LA said...

dla blur sikit ayat bunge2 ni..sori macy..dah cube nak memahami ni..tp ayat merah kat bwh tu betul..jgn jd bodoh sbb putus cinta..kene kuatkan smgt !

woot-woot said...

macy,1st aku buat lepas aku jenguk blog catherine and baca balek sini is

gelak guling2 xDD

u shud notice that..

bloggers in malaysia rata2 anggap comment box is chat box..hahahha

unless u can block those nonsense comments,lol..

gua silent reader je kat blog ni selame ni..haha..


sebab ape ? pergi tanye internet provider..hahhahahhaha

btw,pasal down gile vaves sebab cinta ? omg omg omg

rase nak sepak2..haha..if dat crying,if all that sadness is for husband/wifey,acceptable lah !

if it is for boyfie/gegirl

uewwww,haha..playboy/playgirl lagi ok kot ? xD

emieysandra said...

ehehe..

Scya LollitA said...

kadang2 orang tak sedar bila dia kehilangan sesuatu, dia sebenarnya akan dapat yang lebih baik .

Scya LollitA said...

kadang2 orang tak sedar bila dia kehilangan sesuatu, dia sebenarnya akan dapat yang lebih baik .

gabanMorka said...

tok3! sekali pintu roboh pulak?hehe

ijatnuar87 said...

waduh...entri yg ringkas,tapi padat dengan pengajaran...

p/s yang ke 2 tu tak paham la...

ASaDa RyutaRo said...

macam ku tahu untuk siapa entry ni..

yott said...

masa akan menghilangkan kesedihan itu..lambat atau cepat saja..

Mat Ganu said...

CINTA itu indah krn Allah yg menciptakannya tapi jangan sampai CINTA utk Allah itu dinodai oleh CINTA manusia...

Penjejak Mimpi said...

buleh sedih tp jgn sampai diri sendiri merana.
buleh meratap kehilangan ape pon tapi jgn smp diri sendri sengsare pd akhirnye..

Miecyber said...

Knock..knock knock...enibodi hom...?
Dunia belum berakhir disebabkan putus cinta...

Dana 1MDB : Q & A

Abu Luqman said...

kalau senyum tawar tu kacaulah..jiwa kacau..ku pernah lalui semua ini..kuat kan semangat...

Farah Farhana said...

yup~~ agree..
jgn jadi x cerdik sbb cinta..
bkn cinta yg mnentukn msa dpn kita kn? pndai maCy buat ayat..mcm puisi
hehe

Mario said...

hehe,,.....

errr...citer yg penuh dgn nasihat cenggini mmg susah nak komen...

akubiomed said...

Tak guna kalau bersedihan lagi-lagi tidak mempunyai sebarang ikatan bazir tenanga sahaja

PinQib said...

macy,.
saabar noh
x paham ar
nak wat camna lama x jengok macy

|Khurafat, BEST ke TIDAK?|

ch!natsu said...

jgn biar appaun jatuhkan kite sbnrnya..
dats da spirit..!! =)

cikpia said...

ada yang tersurat dan tersirat ka.....???

platipus said...

senyum tak perlu kata apa-apa

♫ Katerina ♫ said...

Kate ada menjengah ke blog Cat tadi. :)

Nice writing Macy. Kate teringin mahu jadi penulis yang baik macam Macy.

d_LA said...

ADA AWARD UNTUK MACY ^__^


AWARD COOL

niesz said...

ermm..jgn sbb kan cinta, mase depan kite hancur..

Raji berkata said...

hohoho betul sgt
this is not the end
dont give up ;D

Nur Qistina said...

wow! madah maCy..i loike~ ngee..=p

NuSaNa NoSa 91 said...

putus cinta bukn penghabisan hidup, kn?? jgn sia2 kn idop.. =.=

Piah Becok said...

good. like this entry so much. 'bout down gile babas sebab putus cinta, helo... tu tanda cinta pada ilahi kurang menyebabkan timbul rase perlukan cinta manusia lebih daripada sang pencipta.

adrinaqamarina said...

rasa sakit putus cinta tu bukan apa sangat lah rina rasa kalau nak compare dengan benda lain. orang akan rasa sengsara putus cinta kalau dye meletakkan cinta tu sebagai yang paling utama dalam hidup dye~

er rina baru baca entry ni, so agak ketinggalan zaman daaa~

LadyBird said...

macy putus cinta ke?

khairul_bariyyah said...

terasa.. ;(