Sunday, November 7, 2010

kisah khunsa

Assalamualaikum,

maCy godek-godek folder 'Kearah Kebaikan' yang terletak dalam 'd maCy. Lalu terjumpalah kisah ini.

ISTERINYA SEORANG KHUNSA

========================

Semasa Khalifah Ali r.a. memerintah maka terjadilah suatu peristiwa yang tidak pernah terjadi sebelumnya.Seorang lelaki telah berkahwin dengan seorang wanita khunsa (memiliki dua alatjantina ). Si suami juga menghadiahkan seorang jariah kepada isterinya. Setelah beberapa lama maka isterinya yang khunsa itu melahirkan anak. Selepas itu tiada berapa lama timbul pula nafsu berahi wanita khunsa ini terhadap jariahnya. Akhirnya jariah inipun melahirkan anak juga.

Masyarakat menjadi gempar dan peristiwa ini terus tersebar hingga sampai kepada pengetahuan Khalifah Ali. Khalifah terus menghantar seorang pakar untuk mengesahkannya. Ternyata wanita khunsa ini mengalami haid seperti perempuan serta keluar mani dari dua alat kelaminnya.

Dia boleh dijimak oleh suaminya serta dapat pula menjimak jariahnya. Untuk menentukan jantina sebenar wanita khunsa ini Khalifah Ali tidak ketandusan akal. Beliau menghantar pakar untuk menghitung tulang rusuk wanita ini.

Hasilnya ternyata tulang rusuk sebelah kiri kurang satu dari kanannya. Khalifah Ali menetapkan bahawa wanita khunsa ini adalah lelaki. Alasannya kerana ALLAH menciptakan Adam yang tinggal keseorangan di dalam syurga, ALLAH lalu mengambil satu tulang rusuk sebelah kiri Adam dan diciptakan Hawa daripadanya.

Oleh sebab itu tulang rusuk sebelah Adam telah kurang satu. Khalifah Ali lalu memisahkan perkahwinan wanita khunsa ini dengan suaminya kerana ianya dianggap tidak sah.

mujahid fisabillah


p/s : copy paste kongsi-kongsi. credit to mujahid fisabilillah tu yg maCy tak tahu siapa. autopost.

p/s ii : somebody said yang maCy tak ada kemahuan untuk post comment, sedangkan serasa maCy internet yang tiada mengizinkan, and im busy for final too. ke sebenarnya maCy memang kelihatan seperti blogger yang selalu tinggal jejak di sbox je?

30 comments:

platipus said...

first time dgr

cimut munniey :) said...

nice entry macy :)

Si gadis bunga said...

fisrt time baca pasal khunsa.
ehe. tq maCy for da perkongsian
;)

si biskut said...

khunsa itu tak salah cuma kekeliruan mengenainya yg membuatkan orang2 itu salah manage dan tentukan kejantinaan dowank..

maCy said...

@platipus
slmt mdgr~

maCy said...

@cimut munniey :)
thx syg~

maCy said...

@Si gadis bunga
sama2 bunga :)

maCy said...

@si biskut
jgn salah faham. tiada yg kata salah disini. khunsa tu kn kuasa allah

qellissa said...

baru first time baca pasal ni..ader juga ye kes mcm tu..

f_aRa_aINa989 said...

eh, aritu macy komen pe entri saya..hehe..

Lelaki Ini said...

wah..
thanx sgt2 info nieyh..
bagus2!
aru trfkir cmne nk determine jantina si khunsa

♥-- emieysandra --♥ said...

akak pun first time bce kisah ni,
mksudnyer, kalau nk tntukan jantina khunsa ni dgn kira tulang rusuknyer la?
emmm..

plumpy.tootsie said...

1st time baca!

thx for sharing dear :)

amirah said...

sharing is caring..:)

Fello Ariza said...

rupe2nye kisah khunsa ni ad mase zaman khalifah dlu..

baru tau..

hhuuhuu

padin said...

erkkk first time baca cerita nih,huhu study leklok maCy..

princeduyong said...

tengkiu atas perkongsian ini...

Tomato Gurl's Life said...

1st time baca kisah camni..tQ

Diyanarghhh said...

pernah terbaca jugak

btw,thanx 4 sharing

AiDa AzRyN said...

thx 4 de sharing~ :)

J. Abdullah said...

bernafsu terhadap jariahnya tu apa?

khairul_bariyyah said...

owh... cam2 rupenye nak beza khunsa nih..
nice sharing dear.. :))

cik @!en said...

1st time baca ttg nieh.. thanks for sharing..


and good luck 4 ur exam..

chayok! ^__^

ASaDa RyutaRo said...

1st time lak dengar cerita ni.. hurmm..

adrinaqamarina said...

macy, all da best final, rina pon sejak follow blog macy belom sempat nak komen entry, macy je salu komen blog rina lately.

neway thanks.

¶A.K.I¶ said...

hoo~~
konflik kan bl jadi mcm tu~

~ ReD ~ said...

errmmm...hebat idea pakat tu kira tulang..:)

Robot | Sakti said...

dua-dua berfungsi?
selalunya satu je kan.

baru saya tau.

:D



Post Terbaru Jari Minggu Jari Cuti

Encik Tikus said...

fes time datang sini. ehh fes time kea ? gua pun lupa. abaikan~

AngahSayang2314 said...

nice...nice...