Thursday, October 14, 2010

sel masih aktif?

Assalamualaikum,

Hai semua. Maaf ya kesibukan melanda membuat tiada masa untuk bercengkarama mahupun membela lemak tepu sambil menekan button keyboard yang salah satunya tercabut dek keganasan anak saudara. Tipu je keyboard dah tukar baru, memakan rm150.. Mood merapu sedang on kerana sebenarnya maCy di library menggunakan segenap masa dan ruang yang ada sementara menunggu masa lecture yang akan bermula dalam masa setengah jam sahaja lagi.

Baru sahaja tadi maCy memonteng kuliah selama 5 minit dengan pergi mini medical check-up under Tasly Health Screening, cost me rm10. Actually bukan ponteng, maCy mahu ke washroom, tapi keluar pintu sahaja classmate baru pulang dari check, katanya tengah tak ada orang. Maka? hee..


Pemeriksaan itu hanya menggunakan sejenis alat teknologi seperti mikroskop, skrin dan jari juga. Dengan melihat pada blood flow pada circulatory system. Alkisah beginilah perbualan pendeknya :

A : abang tu
B : maCy

A : Adik nak check?
B : Aah..
A : Bukak cincin tu dulu ye..
B : Ok..
~sambil duduk dan abang tu sapu something oily dekat jari manis maCy dekat alat tu..
A : Kita tengok bahagian jantung dulu. Ok. Bagus. Semua ok, peredaran darah lancar..
B : Oh.. ok-ok..
A : Blood flow bagus. Budak sukan ni.. Ada main sukan ke apa-apa?
B : Bolehla jugak..
A : Kita pergi bahagian paru-paru. Hum.. Ada family trait yang ada fibroid ke, kanser ke?
Dengan muka penuh innocent..
B : Um, takde pulak..
A : Sebab kat sini adik tengok, ada block, dan macam urat simpul. Mungkin ada sel yang bermasalah sikit. Tak semestinya kat paru-paru, mungkin boleh dekat hati, breast or apa-apa.B : Sel aktif?
A : Ha. Betul. Sel aktif..
B : Oo. Ok-ok..
Abang ni macam tak yakin je nak explain.. Kata maCy dalam hati..
A : Kita pergi bahagian kepala. Tak ada masalah. Kita nak flow blood macam ni lah. Lancar.. Perut tak ada masalah, bahagian leher ok.. Period ok?
B : Um.. Ok je..
A : Tengok sini. Adik ada hypertension ni. (Blood flow ada block plus simpul-simpul sikit kat mana entah).. Then yang adik tengok black spot ni, tu toksin. Tapi tak banyak lah.. Ok, sudah..
B : Dah sudah? Ok, thank you..



maCy sebenarnya tak yakin mana. Sebab tak tahu pula ada teknologi yang membolehkan kita observe sampai nampak blood circulatory macam itu sahaja. ~Mungkin itu alasan untuk perasan sihat. hihi. Bila difikir apa yang dikatanya kena sahaja dengan maCy dan beberapa sahabat-sahabat lain. Tapi, nampak macam mikroskop biasa sahaja. Tak apa nanti maCy akan search semula. Mungkin juga maCy yang ketinggalan zaman. huhu

Back to the story, pulang sahaja ke lab, kawan-kawan bertanya. "maCy pergi check ke?".. Diam tanda setuju. Hihi.. Apa yang penting, bila ditanya tentang apa yang abang itu sampaikan mengenai sel aktif, baru maCy teringat.. Memang tiada family trait yang ada kanser or fibroid, tetapi maCy sendiri pernah menjalani pembedahan membuang tumor. Lupa! Haha

~No worries, it was just a very small one which developed very slowly at my right palm. Tapi since ianya tidak menyelesakan dan menekan urat saraf, maCy decide untuk buang. Tapi baru tadi terfikir nak touch check ada lagi atau tak, and maCy rasa macam ada semula. Tapi amat kecil lagi. Maknanya, it develops again? uhh..

It was June 2008, my first time masuk operation theater. My second time was on June 2009, appendix operation. Nasib baik tak pecah dulu, padahal sudah lebih seminggu maCy mengalami simptom sakit perut dan muntah-muntah. Huhu.. June 2010, alhamdulillah, bulan jun ngeri maCy sudah berakhir..



p/s : ini cerita petang tadi ;D

40 comments:

echah mashuri said...

ade gak ye medical checkuphnye dgn melalui jari manis?

Rowena Chasez said...

wahhh..kagum dengan mesin tu..
nak try jugak..
mesti wena byk penyakit..

Alhamdulillah..
sygku dah pulih sepenuhnya..
jgn tension2 ye..
:)

yott said...

skrg ni mcm2 teknologi ada utk kesan penyakit..

Afiq Bukhari said...

salam macy.. xtawla plak macy penah kena operate..alhamdulillah selamat hehe

maCy said...

@echah mashuri
err.. ke jari hantu yea? ;p

maCy said...

@Rowena Chasez
mahal la wena rm10.. taktau berbaloi tak.huhu

thx dear :)

maCy said...

@yott
tu lah. dah maju :)

maCy said...

@Afiq Bukhari
klo tak selamat tak de maCy blogging ni ha afiq.huhu

Uruchimaru @ kf said...

hrp2 pasni maCy sihat wal afiat iye..!!

naj hebat malas nak masuk said...

jangan tension2. jom joget. haha

Tomato Gurl's Life said...

macy byk kali kena operate ni..
kena jaga kesihatan diri tau yunk..
makan ikut time ye..

♥-- emieysandra --♥ said...

nak pi chek jugak la esok..
ade ag x?ehehe..medical check oleh "abang" gune jari manis yang msih kksongan cincin..
Oops, melalut k lain lak..ehehe :)

Miss Kira said...

bru ari ni taw ada teknologi ni.
hehehe

smoga macy chat ya..xD

Fello Ariza said...

hypertension darah tinggi kan?

TUKANG KATA said...

wah,,mcm nak try la, Macy..

cemomoi said...

wooo syok juga jadik doktor bila awek datang checkup... bule le gorengggg

maCy said...

@Uruchimaru @ kf
insyaAllah. thx kf! ;D

maCy said...

@naj hebat malas nak masuk
hik3.. joget ngn naj malu la.. ;D

maCy said...

@Tomato Gurl's Life
tu lah pasal. huhu.. mekaseh cik tom :)

maCy said...

@♥-- emieysandra --♥
eh eh? haha.. abg tu muke beriman j kak. hee

maCy said...

@Miss Kira
huhu. mekaseh kira ;D

maCy said...

@Fello Ariza
ehek. begitulah nampaknya~

maCy said...

@TUKANG KATA
meh maCy try. tapi guna gel rambut. ki3

maCy said...

@cemomoi
haha. nakal! :)

.s.o.f.i.a. said...

sila pi check!!!!! dont take things for granted.............. (i'm begging u please do....)

naz said...

saya nak cubaa jugak!! macam bestt je

ASaDa RyutaRo said...

hoOo... maksudnya? tengah sihat la ni ea? err..

Kyuubi_85 said...

wah hebat alat tu ye.. siap boleh tgk blood flw lg.. mantap la :) macy ni mcm bnyk kena sakit je.. jaga kesihatan :)

tia said...

time 2008 tia prasan kt breast tia ade tumor jugak, pegi cek doktor ckp kecik lagi, xley wat ape, smpai skang bende tuh tak besar2 .
hope tade ape2. :(

bler macy cter cmneh tia rasa sedih plak. haihhh~

zai said...

macy penah kena operate bcuz of tumor? hermm tumor apa ekk

khairul_bariyyah said...

macy ketinggalan zaman? tp,taw pasal ni.. agaknye kalo macy xwat entry ni mau dakcomot ketinggalan arus perdana.. wee~~

masuk operation theatre? waa~~ takot2..

take a good care of urself dear.. =)

maCy said...

@.s.o.f.i.a.
erk.. takde pape kot. dun wori k? ;D

maCy said...

@naz
best? uhh.. kawan2 jadi risau bila ada yg kena byk juga~

maCy said...

@ASaDa RyutaRo
moga2 begitulah hndaknya :)

maCy said...

@Kyuubi_85
agak la.. huhu. ouh2. baek ;D

maCy said...

@tia
erk. nape tia yg sedih. syg macy ea ;p

maCy said...

@tia
jgn risau tia, not all tumor develop jadi cancer :)

maCy said...

@zai
err.. tumor ade name ke? hee

AngahSayang2314 said...

eh betul ke macy macam tak caya jer??? eh macy bole ke check kat jari ye

maCy said...

@AngahSayang2314
tah2 kena tipu je angah. ki3