Tanya Sama Pokok

Assalamualaikum..

Tiada apa nak dikata. Teringat zaman kanak-kanak. Dan kemudian mengenang pula masa sekarang. Tapi masa lagu ini wujud maCy belum pun wujud di dalam perut. hihi. Apa pun, liriknya sangat bermakna~



TANYA SAMA POKOK
Penyanyi: P. Ramlee
Filem: Anakku Sazali

Tanya pada pokok apa sebab goyang,
Nanti jawab pokok angin yang goncang,
Tanya sama langit apa sebab hujan,
Nanti jawab langit tanyalah awan.

Awan nanti kata aku kandung air,
Sampai tempat sejuk aku pun cair,
Tengok dalam air nampak bayang-bayang,
Campak satu batu bayang pun hilang.

Tanya sama hati apa rasa sayang,
Adakah tandanya nampak dipandang,
Kumbang rayu bunga bulan dan bintangnya,
Punya tanda-tanda hubungan mesra.

Tanya sama hati pernahkah merindu,
Tiba masa lena apa mimpimu,
Masa berjauhan apa nan dikenang,
Bila difahamkan itulah sayang.

Jikalau tidak kerana sayang,
Kuntuman kasih tak mungkin kembang,
Andainya jemu mengganti rindu,
Jambangan mesra tentulah layu.

Tanya sama hati pernahkah merindu,
Tiba masa lena apa mimpimu,
Masa berjauhan apa nan dikenang,
Bila difahamkan itulah sayang.

Apa? Macam entry segera? Ehee. Maafla. Busy sikit lagi... huhu


p/s : hati tenang bila mendengar ayat-Nya. Sungguh, sebaik-baik hiburan~

Comments

M a W a D D a H said…
macy dah pandai nyanyi2 ye..hihihi
tiba2 rasa macam touching pulak lirik lagu ni.. hehehe...
shengal~
pakcikLie said…
alahai tringat plak masa main campak batu kt tepi tasik..
salam..macy...
2 rangkap yg pertama tuh aku biase dgr...
tapi yg lpas2 tu aku tk nah dgr.....thnx anyway..hihi

entry ko kali nih ok la simple + bemakna...
salam..macy...
2 rangkap yg pertama tuh aku biase dgr...
tapi yg lpas2 tu aku tk nah dgr.....thnx anyway..hihi

entry ko kali nih ok la simple + bemakna...
cemomoi said…
suka layan cita ni, sata dengan sedih ending pon sedih
terigt masa2 kecik dlu..
kat skolah cikgu ajar lagu ni..
oranglidi said…
ya!!! ini lagu memang best. lirik dia bgitu puitis..
echah mashuri said…
nk jd kecik balik..
bdk comot montel suka mkn coki2...huuhu
lagu tuh ada MAKNA yg dalam....best di dengar
@ien_R@z said…
lame tak nyanyi lagu nieh.. ^__^
nisya said…
lirik yg cukup indah
ASaDa RyutaRo said…
wollah~ lagu2 lama camni la yang layan..

dalam filem anakku sazali lagu ni.. citer ni sangat-sangat best.. bagus untuk sape2 yang over berlebih2 sayang anak. sayang kena berpada2 gak. ngee~

[cam lari dari komen lirik lagu je. hihi..]
I*K*T*I*R*A*F said…
comel la lagu ni! :D
jaya jr said…
ade jgk video lagu ni kt youtube..hahaa
Fared Isa said…
hi salam ziarah.... ;D
nadirah_nor said…
kat tadika aku blajar sampai bayang hilang je
i wonder why cikgu x ajar sampai sayang menyayang punya part?
lalalala*gatai*
anayilz said…
tanya sama maCy.
apa sebab kurus.
nanti jawab maCy.
errr...(jgn marah.guro je.huhu.)

peace(^_^)Y
saya_arief said…
xpenah dengar yg full nye..
bezz.
hellioz said…
tanya sama hellioz
apa sebab gwa rage
nanti jawab hellioz
sukahati gwa lah
gyahahahhahaha~

hai macy~
gwa rndu ayat2 makan dalam lu
gyahahahhaha~
zai said…
tanya sama macy bila mau jumpa
tapi jawab macy...

"macy busy la sayang"

heee..hye macy lama tak comment kot kat entry macy nih

Popular posts from this blog

kisah tragedi manis seorang junior 2003

Restoran Ramly Burger

Short Vacation in Penang 2017