Wednesday, July 14, 2010

Blogging bermakna. Apa kata anda?

Assalamualaikum semua,

Salam ceria salam bahagia. Maaf kali ini tidak juga dapat maCy bawakan entry yang berunsur ilmiah. Jika dulu apabila ada masa, maCy akan selang selikan dengan entry yang berunsurkan ilmu, sains, info semasa dan sebagainya. Tapi masa kini kian mencemburui lalu tidak berkesempatan lah maCy untuk buat further research on certain topics. Yalah, mahu berkongsi pun perlu terlebih dahulu mencari ilmu, agar tidak salah perkongsian yang dibawa.

Berbalik kepada tajuk. Apa sebenarnya faedah blogging dari mata kita sendiri para blogger? Maklum, setiap individu punya sebab sendiri untuk giat berblogging. Tapi sejauh mana blogging ini bermakna kepada kita? Atau blogging ini sekadar mampu mengisi masa terluang sahaja. Namun, bagi maCy, mengisi masa juga merupakan antara faedah yang maCy perolehi dari berblogging ini. Tidaklah seperti dahulu, masa terluang dipenuhi dengan menonton drama jepun atau movie sahaja.

Bukan apa, ada juga sahabat yang tertanya-tanya, bagaimana maCy boleh menulis sekurang-kurangnya satu entry setiap hari. Semuanya memerlukan cetusan idea. Percaya atau tidak, semuanya bermula dari berblogging juga. Pada awalnya, mahu menulis satu entry seminggu seperti saranan abang Anoz (antara blogger pertama yang maCy kenali di awal zaman aktif blogging) juga dirasakan tidak mampu. Tapi semakin lama, idea mencurah-curah sehinggakan kadangkala ada beberapa draft entry yang belum dicampak ke laman utama.

Muka stress tak ada idea mungkin macam ni. Masih maintain lagi ;p

Maka, di sini maCy kumpulkan beberapa faedah yang maCy perolehi :

  1. Menjana idea
  2. Menambah ilmu pengetahuan (sehinggakan ada kawan yang kata maCy selalu bercakap berdasarkan fakta. nerd terasa..=.=")
  3. Lebih updated dengan pelbagai isu semasa
  4. Menambah rakan alam maya dan seterusnya ke alam nyata!~seperti Zaizax, Asada Ryutaro, Sis Mawaddah, Che Kechik, budakcomot dan lain-lain. Sungguh. Kami rapat semua. Ada peluang kita jumpa ya :)

Itu apa yang maCy rasa. Apa pula kata anda?


p/s : berkejar membuat entry sebelum mula discussion malam ini~

31 comments:

naz said...

saya blogging untuk jadi diri sendiri yang saya tak pernah tahu :)

@ien_R@z said...

tak tau la berblogging utk ape.. hehe.. dulu2 just utk try2 jer.. and share pape yg patot.. tp bila dh lame, jd mcm dairy plak.. hehe..

papepon.. i love it so Much!

M a W a D D a H said...

hahahaha..nak gelak guling2 jap sini...nak jumpa sebab bile masuk blog ni je teringat cendol...ahakss...

kata adah dalam berblogging...
dapat banyak ilmu, dapat gelak sorang2, dapat lenguh tangan sebab asyik berblogwalking je, dapat ramai kawan, dapat join contest, dapat hadiah...hahaha...

menunggu hadiah dari someone..lalala

aNa d'sKoDenG said...

banyakkk ilmu bila saya rajin berblog² ni..

cik elina said...

blog sudah menjadi tempat mengenal dunia.

iemaZAIMAH said...

sy blogging utk kepuasan diri!hik3

well,so far i love it so much..n most of my blogger fren sume baik2..n kdg2 sharing with strangers better than our fren themself..

ain fathihah said...

saya blogging utk cari kenalan2 baru yg comel2 mcm mayc ni. hehe.

dan,
nak luaskan pandangan.

Hamzah Ian said...

saye berblog untuk memuaskan minda saje..

ceritasekupang said...

berblog = berkongsi...

iqbalsyarie said...

Tahniah maCy~kalau saya...blogging lebih kpd tanggungjwb...entah la..
Latest post:Aku malu!!

Ir.Ladybird said...

blogging untuk..blogging..hahaa...blog sebab senang nk merapu..hehee~

ardinihumaira said...

dulu setahun lebih memang blogging khas untuk suka suki.. skang tak tahu motif ape. kadang2 suka suki. kadang2 kes nuffnang. kadang2 nak kongsi pengalaman. kadang2 nak cari kawan.. kadang2 ehh banyak nya kadang2 hehehe...

cemomoi said...

blog sekadar berkongsi idea, berkongsi rasa tapi tak berkongsi rahsia

JMR said...

dunia blogging makin luas..makin rmai yg mahu berblogging..smoga dunia ni diiktiraf nnt...

hiro said...

sah2. cik macy pandang hina dkt belog bodoh gua..ok. fine.

khairul_bariyyah said...

tsk~ terharunya ada nama dakcomot dalam senarai 2.. (amek tisu lap air mata) heheh.. maseh macy! nak peluk cium! =)

berblog sebab mau cari kawan baru,mau tambah ilmu,mau 'buang masa' dengan membebel.. mau cari pahala juga..mana taw ada org dapat manfaat daripada apa yang kita tulis..?

sharing is caring.. =)

~ ReD ~ said...

errmmmm...x dpt dikenalpasti ap amotifku berblogging. tapi yang pastinya, ia satu kepuasan apabila kita dpt berkongsi pengalaman @ pengetahuan kita dengan org lain...;)

Izan Ishak said...

izan berblog untuk suka2 sbnrnya. tp lebih kepada perkongsian kisah anak2. tp, lama2 jadi hobi tetap sbb bila baca blog2 lain mcm blog maCy ni rasa lagi berinspirasi nak berbelog~~

Lan Bingka said...

saya cuma nak tekan huruf2..:)

baincardin said...

Salam. Jom kita menghayatinya bersama! ^_^

mrzoab said...

saja syok2...

Adeqq said...

yeay! sokong!!!~
betul kan.
adeqq pon same.
sebab kite dpt banyak sangat info kan?
And, dapat banyak kawan~ ^___^

jaya jr said...

blogging sebab nk belajar menaip..HAHA

sugar2 kapas strawberry said...

nama sy xde pon ;(((

tp btl la..bila kita blogging kita taw bnda2 yg kita xtaw.then kita bole gtaw kwn kita.
ilmu da tersebar bkn?

♥ shiMawar ♥ said...

erm..dulu sy buat blog sebab akak sy ade blog..saje ikut2..hehe.. :)

lama kelamaan, blog jd catatan maya sy..tempat sy meluahkan perasaan sedih, geram mahupun gembira..

dpt kawan baru jugak..wlupun tak pernah jumpa, tp still boleh berkongsi n saling menyokong antara 1 sama lain..

mmg akan dapat sesuatu yg sgt2 berharga n bermakna di dunia blog..insyaALLAH.. :)

Pacifist said...

salam dik macy.
abg berblog sebab abg anggap ia sebagai medium baru dlm penyampaian.x kisahlah apa yg kita nak sampaikan janji ada manfaat.kalau x bermanfaat dpt dosa lak nanti.abg dengan isu kemanusiaan ni sejak zaman sekolah lg.cuma tiada tempat utk diluahkan selain dgn kengkawan,kenkadang anto kat suratkhabor(ttp audien terhad dan lambat)dgn blog ni audien lebih ramai dan pelbagai ragam,juga mudah.(di hujung jari)dunia tanpa sempadan.
-abg harap dpt buat lebih lagi dari sekadar berblog dan berkongsi pandangan selain mencari jawapan dalam 'merungkai kemelut umat'
-insya'Allah

fndrocka said...

"According to the study, students who blog are more critical in their thinking than those who do not. The study, which tested more than 300 students on critical thinking skills, saw the bloggers faring "much better".

Critical thinking skills are necessary for students to progress intellectually, said researcher Saraswathy Thurairaj.

The skills enable them to express themselves, challenge ideas and justify standpoints. They also allow students to participate in interactions that require them to evaluate and analyse information."

~fisha~ said...

betul2... mase amat cemburukan para siswa & siswazah kn macy~ lol!

wish u luck.

Syahrul Iman said...

betul2..blogging dapat mengisi masa lapang dari membuat perkara2 tak berfaedah..hehe

Syahrul Iman said...

betul2..blogging dapat mengisi masa lapang dari membuat perkara2 tak berfaedah..hehe

MATAHARI said...

aku berblogging. utk titipkan sinikal kehidupan. bila sampai waktu itu...


atleast taipan aku still akan dibaca.