Monday, June 7, 2010

Lelaki Sekadar Kawan Baik

Assalamualaikum,


Semoga sihat-sihat sahaja, kepada yang sedang bercuti, sila contohi maCy yang online selepas membantu ibu menyediakan sarapan. ;p

Lelaki sebagai kawan baik? Lelaki sememangnya ada yang boleh dijadikan sebagai rakan baik. Menonton wayang bersama, berbual kosong di kedai mamak, bergosip dan sebagainya bersama sahabat lelaki. Nampak "cool" sahaja apabila memiliki sahabat lelaki yang boleh dibawa berteman tidak kira untuk bershopping atau bermain bowling. Bukanlah bermakna berkawan dengan kawan perempuan tidak seronok atau "cool". Tidak. maCy sendiri lebih suka hang out bersama rakan-rakan perempuan kerana lebih mudah dan memahami keperluan. Err, memang tidak sampai 5 kali keluar dengan kawan lelaki.. huhu

Cuma, kaum lelaki seringkali mempunyai perspektif berbeza dari kaum perempuan dalam banyak perkara. They often think out of the box. Lelaki juga lebih rasional dalam memberi pandangan atau nasihat. Tambahan pula, bagi maCy, lelaki lebih "direct". Walaupun perkara yang ingin disampaikan itu pahit untuk ditelan, lelaki tetap akan menyampaikannya kerana mereka ini sememangnya kadangkala kejam dan tak berperasaan. huhu. Tapi, bagi maCy, maCy lebih sukakan keadaan sebegitu, walaupun maCy bakal menangis dengan apa yang disampaikan, tetapi sekurang-kurangnya, maCy akan tahu apa yang sepatutnya maCy tahu. Cuma, perlulah dipastikan bahawa sahabat lelaki itu memahami situasi, bukanlah bercakap ikut sedap sahaja.


Tetapi, bolehkah lelaki dan perempuan menjadi sekadar sahabat baik? Tidak kira di pihak gadis mahupun lelaki, kebiasaannya akan wujud satu perasaan lain yang lebih daripada kawan. Bagi maCy, rasa itu sebenarnya sekadar rasa suka, suka kerana rapat, dan rasa diperlukan. Dan rasa itulah sebenarnya yang disalahtafsirkan. Biasa mendengar sahabat hilang kerana rasa yang tidak dapat disambut? Apa kata anda?

Jom berguling ke blog Asada Ryutaro dan sertai Contest Gambar Best by Asada~


p/s : dear bestfriend, i knew that u jz broke up with ur bf, sorry, im not such a good listener yesterday, maybe its me who have no feeling. love for me now is jz nothing~ if u read this, im truly sorry :(

48 comments:

M a W a D D a H said...

macy...miss u...erkk..sempat lagi...

kawan ngan lelaki?? ermm..ada yang best ada yang tak actually..yang best ni yang boleh berkongsi rasa, bergembira, lawak king...dan bukan semua lelaki yang mcm tue...eh, xreti la nak describe lelaki..hihihi...

p/s: adah suka kawan ngan macy..jom tengok wayang..hehehe

Nur Aainaa Khairunnisa said...

boleh...aainaa sendiri ader besfren lelaki...banyak citer kami kongsi....tempat meluah dan berkongsi masalah...sebab kekadang lelaki ni akan wat pertimbangan tanpa melibatkan emosi...

aainaa gak ader besfren perempuan...tapi masing² ader cara dan pendapat sendiri...=)

n.a.n.a said...

betol2. klu laki. diorang ckp or wat kputusan x bgntung kpd emosi. klu pmpuan nih kdg2 sensitif sikit. de org penah kt laki and pmpuan xley bkwn sbb nati slah srg akn jth hati. mungkin perasaan tuh ada sbb rapat and selesa dgn org tuh :D

Lan Bingka said...

'kuch kuch hota hai'..

BeMiE said...

so.. bila nak kuar lepak mamak ni...

LyNn HaMzAh said...

kebanyakan kawan2 baik lynn lelaki...bagi lynn lelaki ni open...jadi tak der la risau sangat diorang nie nak terasa hati ker apa...tp lynn pun ada juga kawan baik perempuan...

Ammar said...

wow ! hebat cikgu..

ES said...

budak kecik..
letak kat dlam blogger list sudeh..
saya pemalu.
haha..

take care,,
tolong mak smbil online?
hebat...

nasikputeh said...

boleh jadi kawan baik..

dan boleh jadi terlebih baik sampai ke jinjang..

dan..

boleh jugak jadi tak baik di kemudian hari..

kita yg pilih.

s h e e said...

hehe...sy lagi wamai kawan laki dr pompuan...lalala...sebab sy ni ganas mcm lelaki ouh...

sy setuju ngan macy...rase suka tu timbul sebab kite terlalu rapat dan rase saling memerlukan...n benda2 tu sering disalah tafsir...

ASaDa RyutaRo said...

wahahahaha... ade je yg salah tafsir perasaan tu. terus menghilangkan diri.. langsung tiada khabar berita.. entah la..

act tu adalah rasa sayang as a fren.. ye ke? err.. lalala~

**banyak kali berjumpa dgn situasi ni.. uhh.. sakit..

.Am-OH-Am. said...

how about if kwn lelaki jadi boyfriend?
hahahah

NichKhun said...

macy.. saya sokong awak sangat2..
bercakap melalui pengalaman..
seyes tak ase kawan laki n pompuan ley jd kawan baek..
mesti ade tercalit sikit prasaan..
dan bile kite rejek kawan baek kite tuh..
dia akan menjauhkan diri dari kite..
uwaaaa skang sy da takde kwn baek laki da..
hakhakhakhak sbb sy cume anggap dia teman saje.. sungguh ! saya suke kawan dia.. hikhikhikhik

~fisha~ said...

betul2, mesti ade perasaan lain nanti!

caliph shuriken said...

kwn laki atau pompuan sama jaa.. ada yg serasi dgn kita.. ada yg x..

tp klau kuar shopping, tmbah2 nk beli long sleeve.. kna kuar dgn kwn pompuan sbb diorg akn ckp ni sesuai.. yg ni kurang mnarik.. klau kwn laki tu slalu ckp ko beli jaa asal bole pakai :p

nk kongsi citer anime, kwn laki mmg best =)

laki & pompuan bila terlalu baik & rapat akn wujud satu prasaan lain.. huh, x nk pikir lagi...

cemomoi said...

ohhh dah penah dan elalau rasa.. aku ni satu bukan seribu untuk diberikan pada semua... haaa maklum la bekas kaunselor tak bertauliah

mukhsin said...

kami x hot, kami x cool.. kami adalah lelaki..

zai said...

mostly member lelaki zai, dorang semua sudah ada aweks msing2 so takde lgsung perasaan dekat dorang.

mmg dorang ckp straight woo. bab2 pakaian especially, tula bila kluar dgn dorang harus check dulu baju2 tu semua. nnt mesti dorang kritik.kritik makan dalam plak tu. tapi kejap je

>>>>>>>>pjg comment<<<<<<<<,

hellioz said...

ummm ummm ummmm......

betol tu
laki mmg kejam sk8
tapi yg nyatanya lelaki ni jujur
gyahahaahahaah~

suri said...

salam kawanku..

llki san prempuan mmg dua org yang berbeza.namun kedua2nya saling memelukan jua sb tanpa mrka pasti khdupan kita akan sunyi..

dan..mungkin juga tiada aku dan dirimu jua di dunia ini..hehe

Aisya said...

mle2 boleh la..lame2 cannot be..!! hahak..belaja dr pengalaman..kihkihkih :P

p/s --> rindu sama kamoo maCy..sehat x???

khairul_bariyyah said...

apa yg org laki cakap kdg2 2 memang straight to the point and pedih.. tp,yg lg pedih,pe yg diorg ckp 2 mmg betol.. huu~~

best ada kwn laki yg baik ngan kite... pglmn pling tacing skali.. ada kwn from mesir sggup call dakcomot kat mesia ni bila taw dakcomot ngah sedih.. tp,we r just friend.. sweet x? =)

iemaZAIMAH said...

bg org la kn..laki boleh jd kwn baik..tp still ad border nye..xsume bnd yg kite boleh share dgn dyeorg..compare to gurls,sume kite leh cite..bdoh2 pun still leh cite sbb dye fhm ap yg kite rse..pompuan kn emosi sket..hehe

tp klu lelaki nnt kang dye cm perlekeh kite lak klu bnd tu xseberapa tp nk diberitahu..pd org,yg pentingnye hati kite sndr..pilihlah kwn dgn btul..hehe

A D I A said...

takleh takleh. laki dah perempuan taklh jadi kawan baik nak2 bila one of them dah kawin.

ardinihumaira said...

dni lom pernah ada kawan baik lelaki.. sebab risau perkara tu terjadi.. kawan gtu2 je ;)

Selamat Pengantin Baru | Faisal & Farehah

Dean said...

stuju...saya lg suka berkawan ngn lelaki kerana sebab2 yg dinyatakan oleh anda..hehe..tapi lastly sy dicop playgirl lak..ke ctu lak jadahnya..huhu

sweeTSour said...

Keyyah ada besfen laki n prempuan.. sama2 ada kelebihan n kekurangannya.. bestfren jd boyfren pn ada gak..Alhamdulillah kami serasi..hehe

j0j0_bdiN@ said...

Actually biler salah seorang dah ada perasaan lain tu mmg sebenarnye atas rasa diri mereka sentiasa ada si sahabat di mana2~

Tapi bila dah ditolak, masing2 kenA open minded la~janganla rasa rendah diri lalu menjauhkan diri~
Itu maknanya bukan persahabatan yang sejati.Sekadar rasa saling memerlukan sj~

So, lelaki dan perempuan kena buka minda dan hati masing2~

hanie@nisya said...

boleh je berkawan tapi kadang2 timbul juga masalah salah faham nih

tot tot kecik said...

salam..

utk berkawan dgn berlainan jantina ni, pendirian kne tetap..

ag2 bile kte da berteman..oo oo sgt berbahaya..huhu..

semoga persahabatan itu berkekalan hendaknya.. :)

hiro said...

kawan lelaki laa tuk pompuan..baru save..haha

rizputra7 said...

aku rasa lelaki lebih suka berterus terang kalu minta pendapat...

✿nenek moden✿ said...

kadang2..orang anggap kawan bek lelaki tu..mcm pakwe..tak faham tol..tapi,ada gak yg jeles kot..
hehe..nek takde kawan bek lelaki..hehe..tapi an..mulut org laki ni..mak ai...hehe..faham2..

Che Kechik said...

ada pro n kontranya ble gurl n boy b'kwn baik macy..
pd kechik sendiri..
kechik blh b'kwn dgn lelaki as long as msg2 single n tak terjatuh hati to each other la..
tp bnd2 camni kita ssh nak kawal gak an..
neway thanks dear..=)

miss lolly a.k.a luvfareda said...

tak boelh bagi lolly.

sebab lolly xleh rapat dgn seseorg laki.

pastu mulalah nak mintak perasaan lebih2. tak suke.

syAzAnA said...

emm. pernah mengalami situasi nie. siott jeh. yg si dia bolelah pulak mcm nak bagi harapan kat sy. then, dye anggap saya best fren jeh. bila fikir baik, best fren lagi bagus.

alvin takda rumah harga 8juta.... said...

macy..gua sudi temani lu..
sila add ym gua ya..


wakakakaka..


weng~~

@ien_R@z said...

boleh ke lelaki dan pompuan jd kwn baik?? hmm.. dr pengalaman sy.. laki dn pompuan takleh jd kwn baik tanpa ada pape perasaan..

pernah baca stu ayat..
lelaki sudah separuh jatuh cinta kpd wanita yg selalu mendengar luahan dn cerita mereka..

opsss.. terpanjang plak.. ngeee ^__^

cikCEPET said...

bley jep...
bff llaki cm ukiee jep..
cm c.cepet diowg sume superb.. salu amek brat... n eppy salu jep.. tade gado2 n na jge ati sgt... hehhee

:)

stuck said...

hehehe...
xtahu lah ye...
mgkin bule mgkin tidak..
papepun,kte sndiri kne pndai hndle prgaulan kite..=))

ASaDa RyutaRo said...

lelaki pasangannya perempuan.. fitrah manusia inginkan pasangan.. =)

ASaDa RyutaRo said...

hahahaha.. siyes lak asada. lalala~

Bintang Hati said...

ade pro n kntra yer laki jd besfren...
sy sdri kalo nk mntak pndpt lbey suke mntak pndpt dgn laki..
coz diorg neh lbey suke btrus trg...
tp kalo nk hangout..
lbey suke ngan gurl..
sy sdri de besfren laki
kbtulan pyai minat yg sme..
so...
nk lpak ke nk tgk wyg or join mne2 vacation mmg dgn die..
coz die sempoi abis...

NiZaM Limited said...

stuju ngn luly..laki ngn pmpuan tak bleh jadi kawan baik tanpa ade sebarang perasaan..laki dekati pmpuan utk jadi kawan baik adalah langkah pertama dia utk dekat ngn pmpuan tu..nnti bila dah rapat, bila tiba masa yg sesuai..masa tu confession akan bermula..sama jugak mcm abg dan adik angkat..

tp mcm maCy kate..laki lebih rasional dlm bagi pendapat..dgt betol tu..tapi tak ramai pmpuan yg tau..pmpuan anggap laki boleh la ckp, sbb laki takda perasaan.yg sbnrnye mmg kami ni pikir lebih jauh drpd pmpuan..

Adaazi Mazarre said...

mestilah boleh! sapa kata tak boleh? cerita hindustan je kate "a boy and a girl, could never be just friends".

cik elina said...

dulu penah ada 2 org kwan bek lelaki..
last2 sorg mntak kpel kt elina..
dan sorg lg jatuh hati kat elina..
lepas 2 habis cita !
sorg 2 xrpat terus ngn elina pas tolak cinta dia..
HAHA..

iqbalsyarie said...

menarik!!!menarik penerangan maCy pasal lelaki..mungkin ada bentulnya...mungkin~~~heee

MATAHARI said...

erm,aku. boleh je jadi kawan baik. mungkin aku ni heartless. tapi bila aku rasa kawan itu menunjukkan perasaan lebih dr seorang kawan. aku meletakkan dinding.


kerna aku tak layak memiliki. dan persahabatan itu bernilai lebih