Wednesday, June 2, 2010

Aku Bukan Blogger Otai

Assalamualaikum blogger..

Follower. Memang tak asing term ni dalam dunia blogging. Pada saat maCy mula aktif berblogging, maCy follow semua blog yang singgah ke blog maCy. Dan mereka akan follow maCy semula. Tiap kali maCy menerima follower juga, maCy juga akan follow semula. Sebab pada ketika itu, itulah kelaziman yang maCy jumpa.

Alkisah, sampailah maCy ke blog seorang blogger otai ni, yang kalau maCy sebut, maCy jamin, semua kenal. Sangat pasti! maCy follow blog beliau dan beliau sekadar hadir singgah membuat lawatan tanpa ucapan terima kasih pun. Saat itu, maCy mula sedar yang kita boleh memilih blog yang mahu difollow. Seakan menjadikan blogger otai tersebut sebagai contoh, maCy akan follow blog yang dirasakan menarik sahaja. Sekalipun blogger itu follow maCy, jika maCy rasakan blog itu biasa-biasa sahaja (kejam betul), maCy akan sekadar mengucapkan terima kasih tanpa follow semula.

Tapi, setelah 4-5 bulan ini, maCy mula memahami dunia blogging, walaupun bukanlah menjadi blogger famous yang traffic mencecah 300 ke atas setiap hari, maCy masih punya pembaca setia, biarpun tidak ramai, masih ada yang sudi membaca bukan?

maCy memahami rasa blogger biasa. Ya, maCy bukanlah blogger otai yang dipandang hebat di mata semua. maCy cuma blogger biasa. Maka maCy memahami rasa “rakyat” biasa di kerajaan blog yang luas ini. Bila kita mem’follow blog, semestinya kita mahu difollow semula. Bukanlah mesti, tetapi pasti terdetik juga di hati, “kalau sudi, follow lah semula”.

Maaf, kepada blog yang pernah menjadi mangsa. maCy minta maaf, follow blog yang follow kita. Itu satu penghargaan. Juga tanda ucapan terima kasih tanpa lafaz kata. Semua blog ada kelebihan dan kekurangan sendiri, itu sudah pasti. Dan kini, maCy menjadikan amalan mem’follow blog yang mem’follow maCy sebagai amalan sihat. Huhu

Alkisah juga, maCy pernah mengikuti beberapa blog blogger otai. Hampir setiap entry maCy baca. Nama pun blogger otai, pastinya entry menarik semua. Dan ketika itu, maCy rajin juga menyelitkan nama mereka di blog maCy. Bagi pembaca dan sahabat setia di blog maCy, pastinya tahu yang maCy memang sangat gemar backlink blog blogger lain. Membantu menaikkan rank blog mereka. Tapi percaya atau tidak, blogger tersebut tidak sekali membaca entry tersebut. Komen apatah lagi. Dalam tiga, dua antaranya ada juga tinggal jejak di cbox, walaupun tidak menyentuh entry. Seorang lagi, sumpah. Tidak pernah ke mari. Ya, kamu busy, terlalu banyak traffic sampai tak terkejar. Cuma masa banyak untuk berbual dan berbalas kunjungan dengan blog yang sama naiknya dengan kamu.

“Maaf, terlalu sibuk tak sempat singgah selalu.”, susah untuk berkata begitu?

Pernah, maCy Tanya seorang sahabat, “tau blog ***?”. Dan dia jawab, “Tau, dulu aku selalu singgah, tapi sekarang tak dah. Sombong.” Pendek dan ringkas sebabnya.

Apa? Entry maCy sedikit emosi? Haha. Tidaklah. maCy pernah berkecil hati. Tetapi kini tidak lagi. maCy faham, mereka punya alasan sendiri.

Cuma satu, sahabat blogger maCy yang disayangi, bila sudah famous nanti, jangan lupa blogger kecil ya? Kerana blogger kecil itulah pada awalnya yang membantu menaikkan page rank anda semua! =)


p/s : entry ini dibuat ketika emo aritu. musim emo. maaf! hihi. tapi sebab maCy sudah kurang online, tak sempat mahu siapkan entry, jadi ni baru post. sekadar pandangan, sedikit luahan kekecewaan. Anonyous yang selalu tak puas hati, sila lah jenguk lagi boleh bantu maCy cepat kaya. Tapi bahasa biar sopan ya? Terima kasih.

51 comments:

Muhammad naquib bin mokhdzir said...

kalau traffic cikgu da 300 tuh bukan biase ..itu da luar biase namenyer....

maCy said...

isk.. maCy kate ta cecah la.. huhu

iqbalsyarie said...

hehehe..saya lg la rakyat biasa kalau nak dibandingkan dgn maCy~huhu..

iemaZAIMAH said...

bilangan pembaca tetap lg penting ouh dr follower..ad org follow tp xbce pun..huhu

mulai hari ni sy jd pmbace ttp macy ok =)

M a W a D D a H said...

saya juga bukan blogger otai..hanya sebesar semut api...hehehe...lalalala

adah suka gak baca entry macy..lalala

xcaye..xcaya..nengok..adah dah jadi commentors yang macy sayang...hehehe...

nyanyi2 sini...

hara mz said...

yup.sgt wajar sekali..
macy pon sme.nnti da femes jgn lupe blogger laen lak ye:)

cemomoi said...

sekali dua singgah tapi bo layan... bla je la sebab tanpa kita pon dia bole idop, biakan dia gitu.

yang penting hasil tulisan kita memberikan manfaat atau tidak pad orang lain sebab kita bertanggungjawab atas tulisan tu. bukan je soal bole saman atau tak, tapi di akhirat sok ada ke kita telah lakukan sesuatu yang baik dari hasil tangan kita ni

terkesan bila jumpa dua kali crita blogger muda yang meninggal dunia dan bila lawat blog dia, tulisannya bukan le perkara yang lagha (sia-sia)

sueraya said...

biasa la tu bila kita dh follow terkadang mengharapkan kita jgk difollow yer dak???yg mn pk diorang otai tu bodoh sombong...mau di follow tp xmau mem'follow...apa kesss??? mcm macy ckp la..."follow blog yang follow kita. Itu satu penghargaan"...buat kn tuan pny blog trasa dihargai, bersemangat nk menulis bla taw bil followers smkin bertambah...hurmmm...bloggers...bloggers...

sweeTSour said...

slalu baca entry org tp mls nk tinggalkan komen..hehe..
Yg pasti kita kena hargai org yg dtg ke blog kita..

lumut said...

bagi aku xde blogger otai ke tak otai...semua orang ada tujuan blogging...kalau yang betul2 nak buat duit tuh..lain lah cara mereka..

tp bg mereka yg utk luah perasaan.lain lah pula..otai tak otai??blogging bukan macam dunia artis......semua orang ada cara tersendiri....=)

aku tak follow mane2 blog...
sebab aku tak suke nnt blog lain tgk aku follow blog tu..then mula kecik hati or pape je la yg remeh temeh....tp blog yang aku suka...mmg aku akan dtg hari hari....

=)

lumut said...

kadang2 x update pon aku datang utk bace komen.....

itu namanya follow dlm senyap..

follow utk rasa dihargai??
aku kurang stuju sikit....sebab ade org follow..then penulis tuh rasa dihargai..tulisannya dibaca..tp sekali tu je lah penulis tuh rasa dihargai..

tulisan tulisan akan datang..
kau hanya datang dan pergi....tinggal komen aku rasa method yg paling best kalau kau betul2 nak buat penulis tuh rasa dihargai...bagi aku lah..ini sekadar pandangan aku...

jangan mrh plak..hehe...

menulis tu freedom..
blogspot sndri pon bagi free..
jadi ape mau banyak soal??=p

take care ok.=)

lumut said...

macy..
kau dah tau blom aku sape?

lumut said...

lagi satu kalau entry penulis tuh best...dan menusuk kalbu..dan memberi manfaat..tak pon luah perasaan...macam down ke..

mesti aku ada menempek tinggalkan komen..ok macam dah melampau aku komen kat page kau neh....

cpt dah tau blom saya sape?=p

¶A.K.I¶ said...

heh... lumrah la macy....

dlm hidup ada..
dalam belog ada...
sbb 2 follower aki pon cipot cedot je...
komen pon siket2 je...
sbb... ye la masing2 sbok kn...
phm...
tp kita kawan ikhlas dan kadang2 masa untuk berblogging terbatas...
in case benda tu terjadi..
jus accpt it da way it were...
sbb aki pnh rce kn nya...
dan kini geng2 blogging makin rmai ilg sbb komit dengn kerja yg lebey utama... T_T

✿nenek moden✿ said...

huhu..rajin si lumut masuk blog macy..mesti kawan macy..hehe..
pasni leh la nampak nama lumyut dkt blog macy ni...heheh.

macy!!hehe..ada apa pada bilangan follower?hehe..blog nek cikit je..
tapi,nek xkisah..nek nak org yg follow,benar2 nak follow..bukan sekadar nak tmbh bilangan follower..
bg nek..nak follow bia ikhlas..
adeh..kunk t'salah cakap kena hentam lak..hehe

Che Kechik said...

hye macy!
kechik pun jarang follow blogger kalau bkn sbb kechik suka ushar blog dorg..
tu kebebasan kita kan..
knp lak nak paksa,dipaksa dan memaksa..peace! =)

ishiko said...

btul tu macy.. dulu2 pnh gak kecik ati...bia lah dyeorg huhuu...

maCy said...

tak2.. maCy ta kesa gak sal folower tu. evn ta ramai, maCy stil ade kawan2 tetap yang sudi singgah blog, even maCy ta sempat na on9. cam kroang cakap, ade komitmen sendiri, maCy pun camtu jugak..
ikut pandangan masing2, follow tu memang ta kesa na follow, tapi maCy kalo da follow, bile ade mase maCy memang akan pegi selalu dan bace entry..

Lumut :
maCy tatao la sape anda ni.. isk2.. sian la kat maCy :((

@ien_R@z said...

blog otai mcm mane ek?? hehehe...
for me.. tak kisah pun kalau kita follow blog dia tp dia tak follow blog kita..

masing2 punya taste kan.. hehe.. sy follow bila sy rse sy mang akn masuk ziarah blog tu n tinggalkan komen.. tu kot cra nk bg penulis rsa dihargai.. ^__^

klo follow just mgharapkan org polo blk utk tmbh bilangan follower kita, nk wtpe kan? tak ikhlas namenya.. ngeee~

dah2!! p kemas barang!! hik =P

princeduyong said...

otai ke tak otai...semua sama

shameel Iskandar said...

Secara jujur saya tak pernah kisah sama ada org nak follow atau tidak blog saya. Nak baca atau tidak pun terserah juga. saya sekadar ingin berkongsi ilmu dan merakyatkan pengetahuna dan pengalaman saya. saya bukan blogger tegar. Saya lebih tumpukan kpd penulisan cerpen.

P/s = tapi, agak kesal juga dgn blogger otai spt yg Macy cakap tu. Sepatutnya kita sesama kita berkongsilah ilmu.

bukan penggoda said...

adakah aku knl 'sahabat' yg kau mksdkn tu? haha.

khairul_bariyyah said...

betol 2 maCy.. ade sorg blogger otai ni jugak.. followers dia dah ribu2... tp,sombong.. kecik ati.. dah la hati ni dah kecik dah.. =(

tp,pe2 pon dakcomot mmg suke baca blog maCy (jgn kembang idung taw) lalalala~~

lumut said...

macy,
kalau x tau xpe..
lg bagus...

tp kalau kamu tau...
mesti kamu rasa pelik..
nape saya leh jumpe kamu kat sini...

hehe...

cmne ek nak bagi hint...
erm basketballer,pakai no 13 dulu.
a gurl,
badan sukan sekolah,
rumah ali....

=)

lumut said...

nenek,
x tau lah aku ni kawan die ke tak..
tapi die kenal aku..
confirm.=p

qellissa said...

biasalah tu..tu kan lumrah sifat2 manusia bila da terkenal...huhuhu

Aidi-Safuan said...

pergh! macy emo! takutt!!! :P

eLL said...

tepuk dada tanya selera huhuhu

ishiko said...

macy.. komen xdek pun... xsmpai kut.. huhuu..

cik pingu said...

waaah! bagus entri ni!.

nyway, tengs follow ye. saya follow balik. tp saya ni bz skit, mungkin xakan selalu ke sini. ckp awal2 ni. huhu

BeMiE said...

Jgn risau BeMie ttp support maCy... heheeheh

ASaDa RyutaRo said...

saya juga bukan blogger otai.. hanya sudah jatuh cinta dengan blogging~ hee =)

emo la tu.. kecik ati ea org tu tak menjenguk. eh? sape sebenarnya.. tak kenal la. sape tu? lalala~ mesti dia tak femes cam hrithik roshan.. ;P

ASaDa RyutaRo said...

baru perasan.. rupa2nya asada commentor yang paling macy sayang.. lalala~

zai said...

asada perasan! ok ok tak tak zaizax pun commentor kesayangan macy =P

zai langsug tak suka pegi blog yang famous2 tu, better layan blog2 biasa ja, tapi kalau yg peramah tu baru la zai suka pegi sebab kdg2 entry blogger famous tak der point pun.

ehh i ada gak baca comment dari anonymous tu, yer agak rude dia comment, tapi biarkan

p/s blogger iema tu link blog macy dari blog zai, hee dia suka leave a comment. treat her nicely , hahaha bertambah customer you macy

alvin takda rumah harga 8juta.... said...

macy..thanks letak logo anti israel tu ya..
semoga lu Allah permudahkan perjalanan lu dudinia dan akhirat..

amin..



kalau gua dah jd top blogger..gua ajak lu menulis kat blog gu..

Pacifist said...

salam dik macy pecinta beger.
abg sokong awak.biarlah mereka2 yg femes tu dgn kefemesan mereka.
abg lari tajuk sikit...

Sampai bila pemimpin dunia Islam mahu berdialog dan berjabat tangan dengan zionis laknatullah? Sampai bila kita harus melihat umat Islam disembelih? Sampai bila jihad ilmu, ekonomi, hawa nafsu akan berakhir dan ditukar dengan jihad Al-Qital pula? Disaat tentera Zionis membantai umat Islam, kita masih berjihad hawa nafsu? Ketahuilah selagi kita masih bernyawa,selagi itulah jihad hawa nafsu tidak akan berakhir, sedangkan jihad Al-Qital hanya pada waktu-waktu tertentu. Para sahabat(Rasulullah) berjihad hawa nafsu setelah kembali dari medan perang, sedangkan kita menolak untuk berjihad dengan pelbagai alasan. Kenapa kita tidak berjihad dengan semua jihad yang ada, dan mengikut kesesuaian waktu dan masa? Kenapa kita mengambil tanggungjawab lain untuk mengelak tanggungjawab yang lain? Sedangkan tanggungjawab itu perlu dipenuhi secara berturutan? Kenapa takut dengan kalimah JIHAD? Saya bukan mengejar mati, tetapi lihatlah apa yang berlaku di Palestin dan tanggungjawab kita, dan jika kita masih di takuk lama. Maka, saksikanlah drama air mata ini hingga ke anak cucu kita. Katakan pada mereka, itu sudah nasib mereka(Palestin) dan tiada apa yg mampu dibuat oleh kita.

kitatauke said...

syahdu je baca n3 ni..hukhuk...tapi la....rakyat biasa mmg slalu dilupakan.....

syahira ariff said...

setuju dengan pendapat macy
walaupun blogger tu otai
dia tak patut tak balas komen kita
sy dulu selalu bgi komentar kt n3 diorang
tp bila diorang sombong,sy hanya menjadi silent reader
tak suka blogger sombong
=[

Syafrizal said...

teruskan berblogging..
istiqamah itu yang penting
yang dah famous tu lantak la diorg..

Syahrul Iman said...

rasa macam takde guna je kalau femes sekadar traffic tinggi dan follower yang ramai..ape faedahnya?..hanya sekadar mendapat income yg tinggi dan mendapat sanjungan dari blogger lain je...iman rasa lagi bagus kalau kita jadi blogger kecil tetapi ikatan persahabatan sesama blogger dikekalkan..

macy nanti dah femes jgn lupe blogger kecil macam iman ok..uwaaa

ieQa sWetLuv said...

inilah ragam dunia blog.. just enjoy dgn apa kita buat.. yg penting make friends br kita rs dunia blogging kita bertambah happy wee~ =)

Roronoa Zoro said...

bukan nak ngata sgt kat otai blog..tahulah bz sokmo.. tapi xkan xspernah sempat jenguk blog follower.. kan?

tapi kujie2.com pernah usya blog aku.. mmg best ah masa aku baca komen dia.. hehe.. dia mmg x sombong.. =)

MatLey said...

jgn sdih2 maCy..hehe..jom layan video ni
http://matleystudios.blogspot.com/2010/06/best-touching-movie.html

sugar2 kapas strawberry said...

ohh.syg..klu sy pon sama cm awk..follow blog yg follow sy..dan bila sy follow blog org sy xharapkn balasan utk dorg follow sy blik...
jd la seperti miss lolly.dia slalu jgk dtg blog sy ;)

xsombong wlu komen dia pendek.cik epal pon pnh dtg ;)

Taufik Dato Mansor said...

hidup ini macam roda... kejap duk kat bawah kejap kat atas.... hehe :D

blogspot bagi aku adalah langkah pertama aku mengenali apa itu HTML , CSS dll....

kini aku lebih selesa pakai website sendiri...

Lan Bingka said...

kalau komen dah berpuluh2 dan beratus2 memang susah nak balas atau lawat balik semua yg bagi komen tu..
tapi kalau komen setakat 10 pun tak reti nak hargai, tu memang sombong namanya.. takyah la nak terhegeh2 ngan orang macam tu..

Frodo Baggins said...

maksalahnya, wa jeles lumut masuk sini tp x masuk blog wa. kah3x


hye lumut yayang! wooohaaaa ...


>>___<<


macy, kita pikir positip jer..
mcm makan aiskrim ... kita makan laju2 takut cair! ((eh xder kaitan)) hahahahhaha ~~~

.Am-OH-Am. said...

*tak boleh kata apa apa*.
maC pon macam 1 of blogger otai.
jgn lupakan blogger macam am ni ye. :)

Yuni Aisyah said...

yeah..!!sy pembaca setia blog macy..hehe..even lmbt singgh pon tetap gak baca..=)

soccerlover said...

salam macy ;)

singgah, berlegar2, tinggal jejak n folo.

emm, pape pn, suka entry nih. ulasan:: sombong2 xbagus, mcm kacang lupakan kulit. huhuhu.

anyhow, sy segan kalau ramai follower. blog asik bersawang ja.eheks.;p

-lilo (classmate syamila)-

MATAHARI said...

oh. kau cikgu ke?


n bagi aku. punya pembaca tegar lebih baik drpd ramai follower tapi hanya sekadar follow tanpa menjengah.