Tuesday, May 25, 2010

Salah faham? Fitnah? ~sambungan kisah Crocs~

Assalamualaikum semua~

maCy actually tengah study.. But suddenly dapat feedback dari Abang Ammar tentang post sebelum ni. abg, nape ta ym je? maC ade la, semangat kumen. huhu

Maaf atas segala salah faham dan sebagainya. Info tersebut maCy dapat dari teman, dan teman maCy dapat dari orang lain juga. Silapnya, maCy tidak menyelidiki terlebih dahulu. Makan suap sebar pula~

Maka, segala salah faham maCy sandarkan kepada diri maCy sendiri. Crocs yang dimaksudkan bukan lah Crocs original. Kebetulannya, maCy sesudah exam tadi baru check Crocs maCy yang berharga rm20 itu(pastinya bukan original dengan harga sedemikian). Dan kelihatan jelas simbol yang dinyatakan pada post sebelum ini.

Ini Crocs ori punya

Jadi, salah fahamnya di sini, perkara ini tidak melibatkan Crocs original ya. Dan tidak juga melibatkan semua Crocs celup kerana Crocs roommate maCy elok-elok sahaja..T__T

Blogger, maafkan maCy tak ni? huu~


p/s : maaf atas tajuk yang serabai di atas. entry otak simpul tanpa berfikir panjang. berjuang membetulkan keadaan tatkala sedang berjuang untuk membuat persediaan terakhir sebelum paper esok hari~

32 comments:

N.U.R.U.L said...

x phm la macy?
sebenarnye ape??

Lepat Pisang said...

harap2 depa semua memaafkan macy yer..lepat pun blur gak..tapi buat faham2 jerlah..

hanie@nisya said...

of coz la dimaafkan :)

AiDa AzRyN said...

gud luck.. ;)

maCy said...

tak faham?? aduh.. first time ayat maCy membingungkan ye?

kirenye kat sini...
kes sal simbol tu betul..
memang ada bntuk kalimah Allah tapi tak tahu kebetulan atau apa..
cuma kes ni tak libatkan crocs ori lah..

faham tak? huhu

N.U.R.U.L said...

fhm,
maknenye crocs ciplak je la?
ape bezanye?
sy tgk sama je lambangnye..

iqbalsyarie said...

oooo...baru tahu~hehe..
ops,lupa~ salam ziarah maCy~

iqbalsyarie said...
This comment has been removed by the author.
I n n z said...

aah.crocs ciplak mcm siper adik saya.
hehe ;p

Aidi-Safuan said...

ada beza ke? macam sama jer

Aidi-Safuan said...

oit macy. gi study lah! :P

@ien_R@z said...

erk? so.. gmbr tu dr mane??

haha.. sempat lag maCy wt pembetulan ek.. dh la exam sok.. hehehe..

pepon gud luck ya!! im still study now.. huwaaa.. menci ngn anatomi.. huk3

Lun said...

all d best 4 the exam, so yg pic aritu datang dr croc ori ke yg tak?
terkonfius lg ni

sugar2 kapas strawberry said...

kira ad beza ke crocs ciplak ngn ori?

Nakal bukan jahat said...

xpe semua orang melakukan kesilapan.. tapi lps ni hati2 sebelum menyalurkan maklumat...

Tips melepasi Titian Sirat

cAt said...

Huhu..sorry, bukan semangat lebih,maC on YM,abg yg tak on. Abang comment pun from computer kat library, rehat jap lepas study for exam.
@_@~
Pengajaran dia kat sini, semua manusia melakukan kesilapan, and in a certain sense rasanya kadang tu kita terlalu sensitif sampai ada masanya tak dapat membuat analisis yang waras. Sama jugak macam isu 'Draw Mohammad Day'~Nauzubillah. Sangat difahami reaksi muslim terhadap penghinaan yang diberikan kepada Rasul tercinta. Siapa yang tak marah kalau kekasih kita kena kutuk kan?
Tapi, kita kena ingat, kadang tu, reaksi kita yang lebih tenang menunjukkan sikap kita yang baik, dan menjelaskan perkara kepada mereka lebih cantik dan bukan terburu-buru mencerca dan mengutuk balik yang lebih ber'hikmah' dalam dakwah kepada orang kafir yang sememangnya jahil.Bahkan Rasul sendiri, relaks je apabila ada orang baling batu, kutuk dan cerca baginda demi dakwah; bukankah sifat Rasul ikutan terpuji?~Perkongsian pandangan sahaja, dan bukan merujuk pada mana-mana pihak..sama-sama kita renung insyaAllah=).

Syahrul Iman said...

tak taw la mende nie secara kebetulan ke atau ape kan macy..tapi simbol crocs yg ori tu nampak macam lebih kurang dgn yg sebelum nie..

* rasa macam nak pakai selipar jepun je pasnie..huhu

s h e e said...

ha'ala macy...simbol yg x ori ngan ori tu mcm lebeyh kurang je sebenarnyew...hurm...

Aisya said...

hahaha..yg penting aisya fhn macy



--> klau nk bli crocs beli yg ori..so xde la word ALLAH kat tapak die 2..kn3 maCy..?? hihi

cAt said...

@syahrul Iman dan Shee:
Maaf, sekadar hendak memberi nasihat dan teguran..janganlah kita ban atau terus jatuh hukum semua benda yang kita nampak yang cuma 'seakan-akan' menyentuh sensiviti kita be it simbol agama dan sebagainya tanpa bukti yang jelas bahawa niat dan tujuan perkara yang kita nampak itu untuk menghina kita. Kadang-kadang cuma kebetulan dan akan membawa fitnah yang lebih besar tak kira kepada yang muslim ataupun yang non-muslim dan membawa fitnah itu sesuatu yang berdosa besar.
Kata-kata dari facebook Ust.Hasrizal(saifulislam.com):
"Kasut crocs pun kena boikot sebab buayanya menyerupai Lafaz Allah?Astaghfirullah..Apa kata antum semua boikot huruf t pada hang tuah?Rupa huruf t tu macam salib.Gantikan dengan hang kuah ke, hang buah ke..Haish!!"

Sumber dan bacaan tambahan:
http://joegrimjow.blogspot.com/2010/05/kasut-crocs-haram-dipakai-kena-boikot.html

Wallahualam.=)

cemomoi said...

selamatttt... pakai slepar jepon je

zaizax said...

hahaha...macy dh start cuak

dorang saje je macy nak buat2 semua tu..adoyaii kalao nak ikutkan banyak benda yg kita boleh sabitkan..uish mcm2..publicity

dya adriza said...

Bukan maCy je yg gitau pasal ni. Semalam dya tgk kat oh! tidak.com pun sama entry ngan maCy..

Oo.. ada plak ori n spicy ek ekeke ^^ tapi, dya mmg x mnt jnama crocs ni~

khairul_bariyyah said...

maCy,boleh x nak tolong explain kat sini..? heheh

simbol die mmg same... tp,perasan x, simbol crocs yg ori buaya dia 2 duduk tegak smbil tersengih sekor2 kat situ.. so,kalau tonggang terbalik cmna pun,xkan wujud kalimah Allah kat simbol crocs ori..

tapi,simbol crocs yang ciplak punya, bila tengok dpd sudut melintang macam kat entry maCy yg before no,nmpak dgn jelas ada nama Allah 2..

ok? paham x ni? hehehhe..

ala,biasala 2 maCy,semua org penah buat salah.. kejam la kalo ade org xnak maaf kan maCy...

~naseb baik x buang lagi kasut crocs..ngee~~ =P

-budakcomot-

kacang said...

pnut faham.
hehe

ellis suriyani said...

heee..jalan tengahari sementera intenet x bengong..uhuhu

ellis suriyani said...

heee..jalan tengahari sementera intenet x bengong..uhuhu

Muhammad naquib bin mokhdzir said...

ala.......rilek sudey...sesape pon bt salah....betul x cikgu???

shameel Iskandar said...

hehhe. Macy telah menarik balik kenyataannya dlm entry sblm ni.

Bagus, sbb ulama terkenal pun biasa menarik balik fatwa yang telah dikeluarkan setelah mengetahui fakta sebenar.

Yatre Hayati said...

macy kita byk kena tegur sebab buat entry selipar tuh..aduh..tak pernah2 kena tegur..sentap juga..tapi tak pe la. niat nak sampaikan aje. bukan nak malukan sesapa...

fisha said...

saye nak mintak izin post kan komen ni n respon kat kat page Jahanamlah crocs. mudah2an islam terus berkembang & dihormati. amiin.

Ah Moy said...

ah moy bukan peminat CROCS...cuma nk ingtkan jerk...kalau beli barang apa2 pon belek cukup2 dulu ada perkara yang mencurigakan dari semua segi..dah yakin baru guna kan itu lebih elok....dan saya sokong satu abg ni..sebb dia cakap even kita di hadapkan dengan ujian yang berkenaan KARIKATUR NABI MUHAMMAD kita sebagai umat ISLAM jangan la cepat melatah...dan cuber la hadapinyer dengan tenang dan sebarkan lagi dakwah kita dengan tenang..ikut contoh mcm NABI la...berjuang tanpa KEKASARAN...semoga kita semua tabah menghadapi DUGAAN INI....aminnnn