Saturday, May 8, 2010

Mak, ma yang kuat nangis nak wish happy mothers day~

Assalamualaikum..

Tadi mak abah maCy datang melawat. Rindu sangat, sebab dah lama tak dapat borak panjang. Mak abah baru balik umrah. 2 minggu, lama kot. Sebab kalau tak hari-hari duk telefon mak pagi petang..


Mak bawak jubah, dan macam biasa nasik yang mak bawak dari rumah. Tapi tak makan dengan mak abah pun, sebab mak abah dah makan dengan kak syamila kat usim, nilai tadi..


Tadi baca blog
Asada Ryutaro, dia cerita pasal dia dengan mak dia. Then baru teringat pasal hari ibu, maCy tak beli ape-ape pun. Kad pun takde. Memang sibuk, langsung tak keluar.

Ni gambar raya lepas. kategori : bujang senang.. tapi sis yg baju biru kawen suda,
bukan biru ijau, tu maCy lah.isk.


Mak,
Mak ingat tak dulu waktu kecik ma lompat katil bilik mak? Sebelum tu tengok cerita P.Ramlee. Tah apa tajuk dia. Zam zam ala kazam! ma lompat katil. bedebuk, dahi berdarah.. Pergi klinik, dahi ma kena jahit entah berapa kali.. ma nangis, mak pujuk.. takpelah mak, siapa suruh dari kecik kuat berangan..

Mak,
Mak ingat jugak tak, ma darjah satu.. ma tak ingat ma menangis sebab apa.. yang ma ingat, ma nangis hentak-hentak kaki, sampai ma ngantuk, ma tertidur.. lepas tu ma bangun, ma sambung nangis lagi.. isk, mak, ma ni memang kuat nangis ke?


Dah besar ni, ma tak kuat nangis dah. Tapi bila ada masalah, ma memang jarang mengadu kat siapa-siapa pun, termasuk mak. Tapi bila ma call mak, mak sentiasa dapat rasa, ma lain, ma ada masalah.. ma tanya, "mak, ma nak nangis boleh tak?". mak akan kata, nangislah. ma nangis puas-puas.. walaupun ma tak cerita, tapi nasihat mak, sentiasa macam mak tahu semua..

Mak, mak ni guna superpower apa?? ;p



Mak. selamat hari ibu, ma sayang mak sangat! :D



p/s : ondway nak demam, tadi dah telan dua biji dadah~

25 comments:

ASaDa RyutaRo said...

hahahaha...

macy dak cengeng.. tang mana kepala kena jahit tu?

selamat hari ibu..

*asada pun baru ok dari dmm.. mybe sbb panas n "makan tak cun" 2 hari lepas..*

nanad said...

usho..due biji dadah ka?
smoge cepat sembuh :)
entry nih besh , slamat hari ibu :D

cemomoi said...

seronok dok asrama bila mak datang bawak soru yang tak syok bila senior membalsah sampai abih... terkulat-kulat

lemonade said...

kamu telan dadah??? i report mak abh kamu!! hoho =p

ParkAir said...

woh sumer adik bradik pompuan ek?

Syasya Imani said...

suma pon lawa2..
sweet sgt..

maCy said...

Asada Ryutaro :
maCy dak cengeng?? apakah?? >.<"
mkn tak cun? asada cirit ye.ki3

nanad :
terima kasih sangat! xD
ni bwu bgn lepas mkn dadah kali ke 2. hihi

cemomoi :
oh, pngalaman zmn skola, nati na cte..huhu

maCy said...

lemonade :
shhh3 ;p

ParkAir :
nope2, 7 pmpn 3 laki.huhu

syasya imani :
oh, thnks :D.. blush! ;p

Pacifist said...

salam bakal guru ezzudeen.
wah bleh tahan kamu ni yerk...
lompat2 nangis2.
kelahiran ezzudeen menjadikan kakak seorang ibu.moga dia,abang dan yg diluar sana lebih menghargai seorang isteri,ibu dan secara umum seorang wanita.

Azrai Ahmad Zamri said...

salam ziarah..
hmM..begitulah hati seorang ibu kan..
walau jauh, walau dis0rok cam ner pun tetap boleh merasa..
m0ga terus berbahGia bersama famili tercinta =)

p/s: ambil dadah tu secara berkala yer..jangan lebih kurG, bahaya utk kesihatan..

maCy said...

abang pacifist :
yelah, maCy ni nakal sikit. tapi nakal comel takpe..hihi
betul2, tahniah buat kakak, dah jadi ibu, dan abg, dah jd ayah :)

azrai ahmad zamri :
tu lah, nak buat jahat pun takleh, nati dia tau..huhu
terima kasih awei :)

anayilz said...

salam.huhu.betul3.xkn de org len bleh gnti tmpt mak kte.T_T owh.terbalik r kte.ftn mse kecik xske nangis,da beso bru ske nangis.aha~ btw,anda dpt award,jmput amik.^^

ASaDa RyutaRo said...

bukan cirit la cengeng.. muntah2..

maCy said...

anayilz :
fatin memang.., uwaaa.. hehe
maCy pna tgk fatin nangis kt dorm kte time f5 nak spm 2..lalala~ ;p
~suda amek! tapi ta wt entry ag..wuwuu

Asada ryutaro :
cirit tu.. saje tanak ngaku.. kurus la gmuk nati.. hee
~da sht hopefuli :)

Syahrul Iman said...

wah, macy buas gak eah kecik-kecik sampai dahi pown kene jahit..ekeke

*selamat hari ibu ^_^

syahira ariff said...

sweet sis
=]
kalau mak sis baca nie,k0mpem sebak hati dia terharu
huhuhuhu

zaizax said...

macy!! kamo punya family pon perempuan semua gak eh, same zai mehh tapi zai ade gak laki. tapi sorang so macam xwujud ahha

shameel Iskandar said...

Bila terkenagkan masa silam bersma inbu tersayang pasti ada sebak datang menyerbu. Ada sedih dan pilu. Pernah juga adakalanya, secara tak sengaja kita melukakan hatinya.

Besar sungguh kasih sayang ibu kepada kitai tapi, Kerdil sungguh kasih sayang kita kepadanya.

maCy said...

syahrul iman :
woaaa.. buas de gune.. ki3
comel skit j, eh silap, nakal skt j..hehe

syahira ariff :
sis pn harap dia bce blog sis..wakaa

zaizax :
tu kategori bujang la dear.. ade rmi ag..hehe

shameel iskandar :
betul, jasa dan kasih sygnya tak terbalas rasanya :)

rizal jabai said...

9 bulan 10 hari kita berada dlm perot mak kita...sampai sekarang,ape ade dlm hati,perot,jantung kita.mak kita dapat rasa

itulah kuasa hubungan ibu dan anak..

huuu

syg mak jugak!!!

ijai nye mak okeh..hehe

maCy said...

ijai :
part atas tu feeling skt, tsedu sedu dah..
part bawah, perut ase na pecah.. xkn la nk syg mak maCy plak~ ki3

sYaMi-Satu Penjuru said...

awk punye jubah cantek, ade kilat2 kan, sy punye tade kilat, tp cntek la juge=)

mak abah mkn dulu, mak abah laparle~~

adik, awk zamzam alakazam, lompat nk terbang, hohoho, ngeng..

ade lagi, duduk kat buai, cakap sorg2, main sorg2. sy ngadu kat mak awk ckp sorg2, mak kate, tlg tgok adik elok2. sampai besor ni pun sy tengo0ok je awk, hohohho. baiknye sy~ cecewaaah

maCy said...

kak sya :

tau, saye da amek, maken cantek bile saye pakai.. ulala~

jahat. awk ta jge saye, sbb 2 saye lompat. haha


jahat2! yg tu org sorok, awk plak bgtau orang.haha

SiHijau said...

Makcik..
Selamat Hari Ibu juga..
Terima Kasih atas pemberian kopiah putih semasa pulang dr umrah..

SiHijau said...

Makcik..
Terima kasih atas pemberian kopiah putih sewaktu pulang dr umrah dulu..
Selamat Hari Ibu jg..