Sunday, April 11, 2010

anda mahu Rebonding?

I got few things on my head to post on this blog. Finally, i chose to write out about this. huhu

Apabila ditanya tentang rebonding~

Richard Hoffman (Profhoff) 388 : “Rambut sebenarnya protein mati yang dikenali keratin. Rambut hidup hanya pada akar umbinya. Oleh itu, sebenarnya ia tiada istilah ‘rambut sihat’. Rambut jika rosak, tidak boleh dibaiki dengan membubuh apa-apa pada permukaannya. Produk yang didakwa boleh membaiki rambut sebenarnya direka untuk menutup kerosakan itu. Pada dasarnya, ia akan hilang apabila rambut dibasuh dan kerosakan itu berkekalan. Kerap juga ia menjadikan keadaan rambut bertambah buruk.

Walaupun rambut itu dikatakan keratin, menambah keratin (rebonding) tidak memberi kebaikan pada jangka panjang. Hal ini kerana apa yang dibubuh pada rambut adalah pada bahagian luaran saja dan tidak pada bahagian dalam (semula jadi) rambut apabila ia panjang.
Kebanyakan produk penjagaan rambut mengiklankan untuk membaiki rambut yang rosak, sebenarnya mereka hanya mahukan wang anda. Kerosakan rambut disebabkan rawatan dan penjagaan rambut yang kurang cermat. Bahkan ia bukan rawatan, cuma sekadar penjagaan rambut sahaja. Prof. Madya Maznah Daud, UITM, Shah Alam

sila baca yang di-bold kan itu berkali-kali.. hihihi
dah-dah, jom join maCy layan style rambut cute babies kat bawah ni. tak rebonding pun. semua model ni en. google yang kenalkan.. xD

tambahkan saja sedikit aksesori utk kelihatan menarik.. ok tak kak maCy? hihi

mak aih.. kecik-lecik dah pakai wig.. tak ada cara lain ke dik..

kak maCy, adik tak ada rambut.. adik pakai ni je ye? lagipun besar nanti nak pakai tudung~

boy busy la kak maCy, tak fikir dah pasal rambut ni. boy kan genius. nak sudahkan equation ni dulu..

eh..yang ini? ni style baby main webcam la kak.. senyum kena macam ni ya.. xD


p/s : semalam pergi pc fair.. ada beg laptop kaler merah.. canteknyaaaaa@_@

18 comments:

~ ReD ~ said...

cantik beg laptop kaler merah! (walaupun x tengok) sebab suka kaler merah.huahuahua

sugar2 kapas strawberry said...

rebonding buat rambut lagi rosak adlh..
huhu
pkai santan ngn bunga raya je..baik tuk rambut ;)

embun d tengah malam said...

comel baby yg kat kepala ada bunga ros tu

rizal jabai said...

nk rebonding..gune la care tradisional..iron gune seterika..ahaha

Syahrul Iman said...

rasanya rambut original lagi cantik dari yg rebonding..

ASaDa RyutaRo said...

hoOo... rambut original mmg cantik..

tapi klu rambut x cuci. penuh la ngn kutu segala bagai..

so kena jaga kebersihan gak. kena beli gak syampoo utk cuci rambut..

*sy x dpt apa2 dari pengiklanan syampoo ini.. hahaha

zaizax said...

zai xsuka rambut rebond,
zai suke curlkan rambut, tapi btl ckp org rmbt original lagi cun wehh

asal skrg org fanatik dgn color merah, ai pon suke

MineMixs said...

Kecahantekan rambhut aderlah hak milik setiap insan.. cheeewahhh..

Pg pc fair yg kt mn?..
tmpt sye pn ader pc fair gak.. da abeh smalam..

Fyra Ruslan said...

the baby sgt comel.
hehe. =)

cikwanik said...

tapi kan.. macam x bes klu rambut tu x besyampoo ke ape

Azrai Ahmad Zamri said...

salam ziarah..
huhu..nice inf0!
thanz atas perk0ngsian =)
suka teng0k baby2 cute tu semua..

M. Faiz Syahmi said...

rambut aku keriting kalo panjang2.
so aku suka kalo rambut pendek.
xpayah nak rebond2 dah. XD

cemomoi said...

gatal kepala kalo tak rebonding... hee aku tak taw amenda rebonding tu sebab tak pnah masuk salon

eLL said...

AKU X KISAH PON PASAL RAMBOTTTTT ,, SBB PALE AKU MMG BOTAK JER ...2 MGGU SEKALI MESTI BOTAKKAN KEPALA.. HEHEE X YAH SYAMPU XYAH MINYAK RAMBUT HU HU HU

F U N F A B U L O S I T Y said...

sama2 lah kita menjaga rambut kita.
chumel je kan baby2 yg ade rambut baru-stylooo ;D

mamma mia! said...

rmbut sy mmg kasar mcm pnypu rami. huwaaaaaaaaaaaa

beluncas said...

nak rambut pendek dan kemas~

sitinorafatien said...

salam...ala....baru plan nk rebonding nk sem (elaun ngh bnyk..huhuhu)...
erm, xpela...
nnti kwin a rebonding