Sunday, March 7, 2010

Kentut

Hari ini maCy nak share cerita, eh, manfaat kentut. Sape tak penah kentut angkat tangan? Sape kentut suka hati turunkan kaki! Hah.. Sah-sah korang ni selalu kentut dengan bangganya bila-bila masa kan? Kikh3

Baik.. mari kita mulakan~

Pertamanya mari kita cerita tentang baunya. Ada yang bau macam parit terbiar, ada yang macam bau telur busuk. Dapat pulak yang baru makan bawang putih banyak-banyak tu, maka bau nya sekadar seperti longkang sahaja. Hehe

Tu untuk kentut yang bunyi dia slow saje. Preet-macam bunyi wisel dipenuhi air. Kalau yang bau fresh sikit bunyi nya mestilah ala-ala bom jatuh. ;p

maCy, kembali lah ke pangkal jalan.. ~baiklah@_@

Here we go~

Gas kentut ni sebenarnya adalah gas hidrogen sulfida. Kalau kat dunia luar ni gas ni hasil sampah dan gunung berapi, bahaya jika terhirup overdose coz boleh cause keracunan. ~kenapa English malay campur-campur ni.. isk~

Tapi, dalam konteks kentut ni, gas ni hasil sampingan pembusukan makanan yang dicerna dalam usus besar. Gas ni memang boleh bawa penyakit tapi at the same time banyak gunanya..

1. anti-inflamasi

2. bekerja dengan melonggarkan jaringan pembuluh darah serta meningkatkan kelenturan pembuluh vena dan arteri. Akibatnya, peredaran darah dalam tubuh lebih lancar

3. berperanan dalam penyampaian signal sel saraf dan dapat membangkitkan aktiviti pemikiran di otak

4. mengurangkan kesan sampingan penggunaan ubat

Sebenarnya term dalam bahasa kita ni maCy rasa macam tonggang terbalik je maCy guna, kalau salah sila betulkan.. huhu

Tuntasnya..~cewah.. Jangan pedulikan bau kentut dan melepaslah anda dengan senang hati :D


p/s : teringat pulak kepada insane-insan bertuah yang angin terlebih, selalu kena ambil wudhuk banyak kali sebab selalu terkentut waktu solat.. dugaan~

12 comments:

sYaMi-Satu Penjuru said...

hahaha, bangge, baru kentut..
tapi tak bau sulfida, bau methane je > odorless.. hoohoho..

dik, awat p/s hang kate "kepada insanE-insan".. org gile "insan-insanE" le..
haha, guwau je, understandable it is "Insan-insan"

maCy said...

ouh.. typOo.. maap~
saje je nak uji kanta optik terer tak ley nmpk.. hehe

aieOreo said...

kentut adalah antara nikmat yang Tuhan berikan untuk kita..
Alhamdulillah..
busuk2 kentut pun banyak hikmahnya..:)

lemonade said...

x pernah dengar pn k.izah kentut. huahuahua =p

Anonymous said...

interesting post !
keep writing


-kun aguero-

BeaN MorENo said...

nice info...hak3...

maCy said...

aie Oreo : tu lah.. Allah dah cipta semuanya sebaiknya :)

lemonade : rugi lah tak pernah dengar.. hehe

Anonymous : thx unknown mr! :D

Bean Moreno : ahaha.. thanks! :)

GU ANA said...

hahaha..ak tau insan btuah 2 spe...dh conpem2 kwn macy trutama bdk2 sains...

dear macy :
plez follow my blog "http://furzanfarhana.blogspot.com"

F U N F A B U L O S I T Y said...

banyak gak kegunaanya ;D

maCy said...

gu ana : pujan da jd name guane? ki3
bukan mereka lah.. dak2 math yg sengal kot ;p

dex : kentut lah sesuka hati then :D

Syahrul Iman said...

"Jangan pedulikan bau kentut dan melepaslah anda dengan senang hati"...terbaiklah kesimpulan cik macy nie :)

maCy said...

syahrul iman : maluuuuuuu.. hihiii