Monday, March 29, 2010

Contohi kanak-kanak

Kanak-kanak..

Apa bezanya kanak-kanak dengan orang dewasa? Secara fizikalnya, perbezaannya jelas kelihatan. Kita biasa menyuruh kanak-kanak mencontohi yang dewasa. Tapi sedarkah kita bahawa banyak sudut yang kita sebenarnya boleh mencontohi mereka?

1. sifat pemaaf dan tidak berdendam
lihat sahaja di sekolah, kanak-kanak yang didenda atau ditegur para guru kebiasaannya tidak menyimpan rasa di hati. pagi ditegur, petangnya sudah boleh melambai manja mengucapkan selamat tinggal dan esoknya kembali merapati gurunya itu.

2. senyum
tidakkah cemburu melihat manisnya kuntuman senyuman di bibir mereka? tak kira masa, tak kira siapa, tak pernah mereka jemu menghadiahkan senyuman.


3. happy go lucky
barangkali ada yang berkata, kanak-kanak tidak punya responsibility yang besar, boleh lah mereka bergembira, berseronok tak kira masa. tapi apa salahnya kita sama-sama happy go lucky. tidak stress. kan bagus? :)

4. jujur

kadang-kanak yang tulus suci murni ni biasanya sangat jujur orangnya. tidak kira benar atau salah. tidak seperti yang dewasa, tidak serik untuk menipu, sekadar kerana mahu menyelamatkan diri sendiri.

5. penyayang

semua tahu. kanak-kanak mudah kasih pada yang rapat padanya. tidak kira tua muda, miskin kaya, kanak-kanak akan gemar mendekati mereka. menangis apabila ditinggalkan, bukankah semuanya kerana sayang?

6. menghargai

contohnya amat mudah, ketika di sekolah, kanak-kanak jarang sekali mengambil enteng hari guru. di kepala mereka pastinya ada niat untuk menghadiahkan sesuatu kepada guru-guru mereka sebagai tanda penghargaan, meskipun hadiahnya sekadar sebatang pensel sahaja.

7.

8.

9.

10.


~7-10 maCy bagi ruang rakan-rakan blogger isi sendiri.. hihi


pOtpeT maCy~
maCy baru sahaja selesai menjalani PBS (pengalaman berasaskan sekolah). memang seronok. even tak berpeluang jumpa guru pelatih dari IPG lain, pengalaman selama seminggu di SK Seri Maimon di Batu Pahat amat berharga.

ada gaya cikgu tak? ;p

Guru-guru yang ramah sentiasa dan rajin bercerita. Kanak-kanak riang yang comel-comel, sangat riang dan innocent belaka. Pengalaman yang berharga, jasamu guru tidak dilupa :) Doa maCy dapat jadi guru harapan negara ya! :)

15 comments:

zaizax said...

ha'a lah..ade gaya ade gaya

lemonade said...

semua bangunnnnn!!!!! selamat pagi chekgu!!! haksss!

maCy said...

zaizax : i likeee~ jgn kate zai ckp jz na suro maC banje ok.. hehe

lemonade : ye anak2. sila duduk.. hihi

zaizax said...

macy!! org e-clas neh, ne confirm ank2 murid suka ..cikgu macy cikgu macy pakai baju arini lawa la, gelang cikgu beli dkt mane, eh eh yg hantar cikgu mcy tadi, boy fren cikgu ehh

haha

sYaMi-Satu Penjuru said...

nape tak begambor pakai blazer dik, adeehh, siap ade 'peace'

saeko_nakamura said...

nampkler matured sk8 adek macy kita...
hahahahahaha

maCy said...

zaizax :
ahahahaha~ baju cikgu bli bundle.. sbb 2 cantek.. hehe
bukan boipren la dik, boipren ckgu yg muncit2 sikit.. cm rupe org kaye tu.. ahahaha ;p

syami satu pnjuru :
wpe blazer bkn na g kursus.. huhu
peace 2 tmpk muda.. hehe

maCy said...

saeko_nakamura : well... ahahah ;p

F U N F A B U L O S I T Y said...

ada gaya leh jadi cikgu paling popular tuu
tahniah macy!go go !huhu ;D

maCy said...

Funfabulosity : ahaha.. ameen.. ;p

kOkO cokeLaT said...

heeee sronok kan mengaja??
mmg sronok...hehe
KPLi ke or DPli skang ni?

maCy said...

koko cokelat : tu lah.. jmpe bdk2 mmg seronok.. huhu
maCy due2 bukan.. pismp.. program ijazah sarjana muda.. lepasan spm ke ijazah :)

ery_blur said...

hoho..
ckgu comey! ; )

maCy said...

ery_blur : tenks :D

Mohd Fitri Amil said...

huhuhu.. jdi la ckgu yg baik k hehehe... mne taw nnt posting sme tmpat kew huhuhuhu...