Friday, March 12, 2010

bahaya High hEels

nape tiba-tiba nak post tentang ni? sebab tak puas hati kaki melecet pakai kasut kelas baru. nasib baik ada kasut lain kalau tak menangis tak berlagu lah nanti.. hum, kalau fikir-fikir balik, kasut maCy takdelah tinggi sangat just 2 inch sahaje. nak 2.5 inch? tak mampu.. dan tak mahu! huhu

alkisah tempat maCy study memang kena pakai heels atleast 1 inch. kalau tak pakai flat jelah hari-hari. takpun sneakers dengan baju kurung. senonoh tak? hihi

baik~ antara bahaya high heels :

  1. boleh menyebabkan spina dan pinggul terkeluar daripada kedudukan asalnya dan menimbulkan masalah kesihatan bukan sahaja kepada kaki tetapi keseluruhan badan .kerana kasut tumit tinggi direka untuk menolak dada ke depan dan punggung ke belakang
  2. jika dipakai terlalu lama boleh menyebabkan kencing tidak lawas, masalah belakang dan tulang pinggul.
  3. menyebabkan sakit tumit.
  4. berlaku pembesaran tulang bahagian belakang kaki sehingga kaki bengkak, merah dan menyakitkan.
  5. pergelangan kaki terseliuh kerana sukar mengimbang badan kerana memakai kasut tumit tinggi.
Tengok-tengok.. tak rasa sakit ke bila nak pakai semua ni??



This one nampak cool juga kan..

Wahh.. super kawaie!! nak-nak! =s

Eh.. yang ni consider kasut high heels jugak ke? Konfius~~


High heels is the cruelest invention for woman~ Nak cantik? nak sihat? nak selamat?

p/s : sebenarnya memang tengah usha wedges.. >.<"

14 comments:

.zuely. said...

kasot yg last skali uh xley blah. hahah.

zaizax said...
This comment has been removed by the author.
zaizax said...

pic 1, 2, 3 boleh tahan lagi..yg last sekali tu..dia pakai kasut jenis ape tu..transparent shoes kah?haha

pakai heels mmg suffer gilakk,
zai pergi clas xpnh pakai heels sbb bnyk jalan, nak jage kaki juger sebenarnya hee

~ ReD ~ said...

pic last tu memang x leh blah! gila! huhu

ermm jarang la nak pakai high heels ni sebab sakit kaki n payah nak jalan laju.huhu

gi pun dh cukup tinggi kot rasanya..

shafiq08 said...

pakai la crocs..haha.. =P


http://belogbagus.blogspot.com/

maCy said...

zuely : tu lah pasal.. haha

zaizax : maC at first ta ske.. ble da mle pakai.. wahh, honestly, mmg cntik.. i mean bkn maC cntik, sme pmpn pn nmpk cntik.. hihi
jge kaki?? bgus! :D

red : heels ta seswai sgt jln byk2.. taleh laju, n susa ti na lari slamatkn diri.. huhu

shafiqo8 : crocs? terbaek! syle.. i likee~ hehe

ayesyaazreena said...

tkotnyee pkai high heels~
huhuhuhu :'(

Syahrul Iman said...

gmbr last tu mmg sgt cool~...mane nk cari eak kasut mcm tu??..hehe

saeko_nakamura said...

hahahahahhahaha..pakai jela klu nk...
tp kn jgn pkai terlalu lame...
bp inci yg ko,ble try...
really luv heels!
wakakakakakaka..

maCy said...

ayesyaazreena : pakai yg ta tggi sgt.. n jgn pki slalu.. :D

syahrul iman : nak cari? maC ade paku je..nk try? ;p

saeko_nakamura : kate2 pmnt heels.. thx! :))

=MissRynn= said...

sy pun x ske high heal.. sakit kaki klu jalan..

maCy said...

missRynn : betol.. tapi pki cantek..hihi

Steward said...

Kasut last sekali tu memang fashion intervention... pontianak takut kasut macam tu.. hehe

zahidahwahid said...

cantiknya heel.....tapi yang last tak boleh tahanlah....hehehe

Peminat kang dong wook sila jerit ok! dia nak datang malaysia 6 dec 2011 ni