Saturday, February 20, 2010

Awas Pad Anda!

Wahh.. macam bold sangat pula tajuk entry kali ni. Utk yg perempuan ye.. Bukan utk laki2 yg zaman skolah dulu duk curi pad budak2 ni.. isk2

Hum, sekadar nak berkongsi ilmu. Alkisah 17 Februari 2010 baru ni ada seminar tentang Breast and Pelvic Cancer. Alkisah juga maCy tak pergi, I mintak excuse coz kawan datang lalu dating di jusco. kui3..

Tapi bila balik2 tu kawan2 banyak sangat cerita ‘bout what they got sepanjang seminar. So then maCy pun surf lah cari info tentang ni. Actually dah pernah dengar tapi ala2 degil gitu tak nak kisah nyawa sendiri..

Heres what I got and I wana shared.. Agak scary~~

Kebanyakkan tuala wanita or known as pad and also tampon diperbuat dan dilunturkan dengan sebatian klorin yang mengandungi sisa organo klorindan karsinogen yang diketahui - dioksin! EPA AS telah menamakan dioksin sebagai karsinogen paling berbahaya diketahui oleh sains. EPA telah merumuskan bahawa orang yang mengalami pendedahan yang TINGGI terhad

ap dioksin mungkin berisiko menanggung kesan lain yang boleh :

- Melemahkan sistem imun.

- Meningkatkan risiko panyakit radangan pelvik.

- Mengurangkan kesuburan dan kesukaran mendapatkan anak.

- Berkemungkinan menganggu perkembangan janin dan kanak - kanak (bagi perempuan hamil).

Ni sume image2 yg maC jumpe..

Sori ade yg sensored sikit tp maCy ckgu sains mane boleh malu bab bio ni.. huhu

Pusat Penyelidikan Kanser Antarabangsa telah mengelaskan dioksinsebagai karsinogen (bahan penyebab kanser) kelas pertama kepada manusia. Kajian perubatan membuktikan bahawa walaupun kandungan dioksin dalam tahap rendah, ia msih berupaya menyebabkan kanser payu dara, kanser usus, endometriosis, kanser ovari, kemandulan, keguguran dan sakit puan yang lain.

Kanser rahim

Fibroid rahim

Dalam ujian di luar Negara, pad telah didapati mengandungi 400 bahagian trillion (bpt) dioksin. Secara purata, wanita menggunakan kira-kira 15,000 tuala wanita sepanjang hayatnya. Kesan pendedahan berterusan kepada dioksin yang selamanya tersimpan dalam sel lemak mungkin menjadi kumulatif dan boleh membawa maut.

Before ini maCy pun tak tahu keburukan menggunakan pad biasa yang diperbuat dari kapas tiruan. Kapas tiruan ini diperbuat daripada Pulpa iaitu serbuk kayu yang dulu biasa digunakan untuk menyimpan ketulan ais. Serbuk kayu ini tadi direndam dengan bahan peluntur untuk menghilangkan warna cokelat dan menjadikannya kepada warna putih bersih! Jangan kena tipu! Huk3

Lain-lain?

Pembungkusan pad yg tak “hygienic”

- Pembungkus yang tidak boleh ditutup semula setelah dibuka. Mudah tercemar habuk, bakteria, kulat dan lembapan.

Tak ada ”expiry date”

- Banyak jugak pad kat luar sane yg tak ada mempunyai tarikh luput. Ada pad yang telah berubah warnanya menjadi kekuning-kuningan masih dijual dikedai-kedai. Isk2..

Pelapik luar tak telus haba

- Menyebabkan haba dari suhu darah haid terperangkap, alat sulit berkempap, tidak selesa dan merengsa.

Tak ada bahan anti bakteria

- Pad adalah tempat pmbiakan bakteria paling ideal kerana terdapatnya protin didalam darah haid. Bakteria dengan mudah masuk kedalam badan melalui vagina dan melemahkan sistem imuniti badan.

Bila bace banyak2, bunyi macam pad ni lagi bahaye dari uranium dah..

Oh, no! Pad dalam simpanan still ada. Nak kisah duit ke nak kisah nyawa? Huu~

18 comments:

~ ReD ~ said...

kesimpulannya... guna la pad herba ...;)

lain dr yang lain...;)

maCy said...

Red : mahal wOo pad itu.. huhu

sYaMi-Satu Penjuru said...

eeuz scary (padahal da tahu, support adik, hehe)
but honestly said, gmbar tu scaryyyyyyyy!

maCy said...

Oh kak sya.. agak sengal di stu.. kikh3
gmbr tu scary? meh saye tmpl kat bilik kite t.. naAa~

Fyra Ruslan said...

abis tuh nak pakai pad apa..?

pkai kain..?
hehe

pad herba seyes susah nak cari..
plus2 sangat mahal..

maCy said...

pakai kain pun buleh jugak.. ala2 zmn batu gitu.. ahaha ;p

pad herba susa na cari, tapi ley cntact die..
agk mahal, rm1 sekeping.. klo period 10 hari, bkn nye pki pad satu sehari.. hahah.. bnkrap~

Zikr said...

takut lah pulak tengok..walaupun lelaki... huhu

NanaBee ♥ said...

uihh, berdiri bulu roma bce. huhu. mama sy pnh kne fibroid rahim, bru lps operation. itu ke punce nye?

syafiqah.syahirah said...

nanabee;
my mum too
takutnye
so kne pki pad ape eh?huhu

maCy said...

Zikr : Tu lah.. doa kami selamat ye.. huhu

Nanabee : waAllahualam.. if cancer boleh jadi sebab keturunan, fibroid tak sure pulak.. tapi boleh jadi jugak cz kite perempuan ni for sure akan pakai banyak tiap kali datang bulan, and ofkos every month.. so byk terdedah dgn dioksin ni..

Syafiqah.syahirah : yang maCy tau, FC Bio Sanitary Pad.. bahan2 dia selamat.. tapi tak banyak sangat kat pasaran biasa.. huu

fara myra said...

huhu~ tkotnye.
wlpn tkot still gune.
huhu~

zac zirwan said...

tula..cuci dulu b4 buang..tetber2 je kn =P

dya adriza said...

Uhuu~ sume bnda yg mudah ni ada keburukan sebenarnya~

Tetibe jd tkt nk period huhu~

Nur Qistina said...

betul2..guna la pad herba..
takut je tengok..huhu..

saya ada contact untuk pad herba ni..tapi xsure FC Herb ke apa..huk..huk..(kantoi masih xtukar..hehe..)

macY: RM1= 1 pad. sehari 3 pada (katakanlah) RM3 x 10 hari (katakanlah juga) almost RM30..
hoho..

banyak juga nak spend..demi kesihatan..sob..sob..sob..harus! eh..
MESTI!

Ina Mamat said...

Setuju dengan cadangan pakai pad herba. memang terbukti bagus & tiada risiko.

boleh cuba pad herba Avail - FC Bio Sanitary Pad. Ramai dah bagi testimoni produk ini yang terbaik. herba & 100% kapas.

kalau nak tahu lanjut boleh ke http://www.goavail.com

LadyBird said...

Macy, jom kite pakat pakai kain la plak..
lebih selamat..
pad ni sebelum jadi pad, die lunturkan gune klorok..
huhuhuhu.. bhy skrg ni.. makanan, pak, semua penyebab kpd kanser.. ayam pun yg kite beli tu.. pelbagai ubatan die taruk.. huhuhu

Nurul Hanif said...

Dah tu nak pakai pad jenis apa? Kalau pad jenama yg selalu keluar dlm iklan itu, blh tak? Contoh, kotex dan apa2 jelah. Nak copy & paste blh x?

shue liebe said...

hey girls...nk tau apa solution nya..saya ada menjual pad lexee..trending pad yg boleh menyelesaikan semua masalah ni...harganya rm15..x termasuk postage..boleh call sya di 0142162908..by the way,,i am shue..
macam yg blogger ni kata,,syg duit atau syg nyawa??