Wednesday, December 22, 2010

Kisah Lina dan Jaja

Assalamualaikum,


Di suatu petang yang hening..
Lina : Jaja.. tengok rambut aku ni cantik kan..
Jaja senyum sahaja..
Lina : Jaja, kenapa kau pakai tudung. Tengok aku, semua puji kata rambut aku cantik, lurus. Dapat pulak pakai shampoo yang ada Macy Humaira yang tengah hot tu. Memang wangi lah. Tak kisah la even model shampoo tu bertudung pun, aku nak cerita pasal produk dia je. Rugi tau kau pakai tudung. Tak boleh buat style rambut itu ini. Style aku sekarang ni memang trend tau. Baik kau cuba.
Jaja : Tak apalah Jaja, aku selesa macam ni..
Lina : Tak cantiklah Cik Jaja oi, tak cantik. Taknak aku pakai, nanti orang kata aku hodoh. You should try Jaja. Aku sanggup sponsor kalau kau nak rebond ke ape.. Ok?
Jaja : Tak apalah Lina, biar tak cantik di mata manusia asal aku cantik di mata-Nya.

Cut!

Entry kali ini sebenarnya menyahut seruan tag cik Dya Adriza sempena Kempen : Mari Menutup Aurat. Kali ini maCy tidak mahu menulis panjang tetapi maCy mahu rakan-rakan blogger dan bukan blogger untuk sama-sama menafsir sendiri dialog di atas ini. Maka peringatan yang terselit dalam entry kali ini tidak hanya terhenti pada entry tetapi juga pada komen-komen anda.

Apakah pengajaran dari dialog di atas?
Apakah reaksi Lina?
Apakah yang sepatutnya Jaja lakukan?

Selamat berkongsi! ;D
~Err. tiada sambungan tag. Tapi jom menyampaikan ;D



p/s : perut kriuk-kriuk, snow white jadian ni semalam makan 2 keping roti sahaja~

39 comments:

adrinaqamarina said...

betol! jom tutup aurat kawan3~!

cik elina said...

jaja trus tarik lina masuk dalam bilik .

nahh ,
rambut aku cantik jugak .

cuma aku tak bg semua org tngk .
hnya yg brtuah saja .


:)

iqbalsyarie said...

toing2~ sebagai seseorang yang free hair, saya terasa sedikit. haha

khairul_bariyyah said...

nak jugak selit nama dia 2.. hehee..
ayuh,tutp aurat.. start dpida bawah.. better late than never~ :)

♥-- emieysandra --♥ said...

bagus iklan ni, nk bli la shmpoo macy humaira tu..errr

gud macy :D

TunTeja said...

hehe.mekasih kerana mengingatkan ;)

eiffel said...

lor...ada plak lina ajak jaja cam tuh -.-"

suka aty jaja laaa..bg ei, lina should respect pendirian jaja..

ades..org lagik xnk kongsi dosa, dia lagik mau..huhuhu

p/s :: kwn+adik ei pernah ckp, 'klo ko free hair msti lagik rmai peminat'

so wat klo rmai peminat?bhgia ke?lantakkk aku laaa*kata hati ei

Catherine- said...

macy yayang,

i tutup aurat tapi rambut i cam agnes monica awwww~ eh tp i xde la nak kaler2..

sape ckp tutup aurat rambut x leh buat style2...buleh jer..tp x dpt tayang2 kt org luar jer la...tayang ngn mak bapak abang kakak adik sepupu pacik macik jer...;) ok per...

Izzat Aziz said...

Tengok video kat ohtidak.. memang bertentangan dengna kempen ni..hehe

msTeddy said...

sy free hair..but sometimes sy pkai tudung..xpernah pulak ajak org bukak tudung..tp ad kwn sy yg bertudung kdg2 ckp kt sy.."ala..xpyh pakai tudunglah"

Lan Bingka said...

kalau dah ada macy humaira kat shampoo tu, memang harus dibeli..

Lovely Bella said...

Apakah pengajaran dari dialog di atas?

kene tutup aurat..

Apakah reaksi Lina?
ermm.. terkesima or maybe buatmuke selenger
Apakah yang sepatutnya Jaja lakukan?
erm... susah nak jawab tu.. kbt muke konfiden jerk laa kot..

Lya Colours said...

cantik lah rambut tuh tapi tak tutup kat akhirat jawab sendiri

mari sama2 renung diri masing2

ainakhani said...

thanks for this info.. (:

HonEyBuNNy said...

betul tu..jagalah auratmu...xpa...cntik d mata Allah lebih penting kan...;-)

✿nenek moden✿ said...

setuju dengan komen cik elina!!! hahahahha..

yunk..mkn nc ek..roti tak kenyang

echah mashuri said...

bertudung lebih cantik dan manis.;)

NAJ HEBAT said...

sayang~

lu tengok gua.

tantek tak??


gua tantek kan...

pakai tutung keh.



gua nak shampoo tuh!

Akulah Aqilah Itu said...

bila dah biasa pakai tudung, kalau tetiba tak pakai, rasa macam berjalan dengan kepala botak.

baincardin said...

Jom layan 'Part 4' plak. ngeeee....^_^

shahjiehan said...

jgn lupe join~!

dya adriza said...

maCy.. so sweet entry.. penyampaian yg sgt berhikmah.. terima kasih maCy sudi buat.. memang byk buat kita berfikir apa yg terjadi kpd mereka2 yg trlibat dlm situasi ni.

Cik Tom said...

bagus2..cik tom nak buat jgk tp xsempat lg..asyik menangguh je..

HEROICzero said...

erm.. tak tahu lah mcm mana. saya xde pengalaman. sejak sekolah rendah saya free-hair, tau...


wakakakaka~ =))

Cikbelog said...

kat mana ya saya boleh dapatkan shampo macy humaira? hehee

Aretikz said...

Weehuu ~ Hotnya Macy Humaira.. Leh kim salam tak? Ahakz.. Yezza.. Jom sapot da kempen.. hehe..

Apapapun.. wat lelaki.. aurat bukan hanya untuk wanita.. tp kita pun kena jaga..

mie said...

betul tu!!
kempen jangan xkempen

aLya said...

uishh..mane nak cari gambar model maCy Humaira tue? boleh wat collection..ngeee
btw, 2 la org kite skarang. erm..mksd alya remaja skarang. x kisah dosa or tak. yg penting die rase cntik..huhu

Sca Ndx said...

biar tak cantik di mata manusia asal aku cantik di mata-Nya. makan dalam ni. :).

mR.LineKlear said...

rambut adalah mahkota bg seorang wanita. mahkota tersebut harus dipelihara sebaik baiknya dan orang yang berhak menatap mahkota itu adalah suaminya. so,peliharakanlah mahkota mu itu. tp xgune pakai tudung kalau pakaian seksi.

LadyBird said...

salam macy comel..
bagus betul penyampaian macy..
moga2 apa yang mesej tersirat yang cube disampaikan itu sampai kepada mereka yang terlibat.. semoga kita semua dibukakan dan dijernihkan hati untuk mematuhi perintahNya..

apalah gune cantik di mata manusia tapi buruk di mata Allah.. sedangkan pandangan mata Allah yang sepatutnya kita jaga..

Alhamdulillah, mesej yang bagus macy..
akak suka :D..

Yellow LEOpard said...

bagus la ade kempen mcm nih

cikpia said...

banyak yang tersurat dan tersirat.... walau pendek tapi padat dan sendat. i loike!!!

Rebelle Me said...

i belajar pakai tudung..
tapi tak full lagi..
i'Allah i akan cuba kasi full! (:

beautiful_rose said...

nice entry...terbaiklah macy!

tutup aurat tuntutan agama.kalau tak nak rambut kena bakar,pakailah tudung jaga mahkota untuk suami tercinta... =)

Encik Tikus said...

Macy Humaira yang tengah hot ?


wahh wahh, keh keh

sugar2 kapas strawberry said...

semoga kita semua mendapat keredhaan Allah

padin said...

kemepen macam ni pon boleh juga kan, untuk menyedarkan orang2 di luar sana, good job, maCy

ARJUNA.Inc said...

kan cantik dan menawan kalo sume pmpuan pkai tdung..hehe..