Saturday, May 7, 2016

Aktiviti Laluan Berhalangan

Assalamualaikum.

Sihat tak? Ok harini maCy nak share aktiviti laluan berhalangan masa camping peringkat sekolah tahun lepas. 

Boleh lah digunakan sebagai tambahan idea especially buat guru-guru yang perlu laksanakan camping di dalam sekolah. Almaklum sekarang bajet selalu tak ada, camping pun di padang je. huhu

Credit utama buat guru-guru lelaki sekolah maCy, idea dan pelaksanaan oleh mereka, Cikgu Faiz, Cikgu Izzat, Ust Amiruddin dan guru-guru lain yang terlibat. 

Menggunakan net badminton aje. huhu

Biasanya kita guna tayar kan. Gantikan dengan gelung sedia ada

Pengawasan oleh 2 orang 'bodyguard' utk aktiviti ini

Jangan risau, longkang tidak penuh. Bukan perlu meredah air longkang. huhu

Tanah yg dijadikan lumpur. Memang tujuan nak kotorkan baju semua budak-budak ni. Selagi tak berlumpur, bergolek lah kat sini. huhu

Meluncur.. wehuuu. Antara aktiviti awal sebelum 'kotor'. 

Bergambar kenangan on the first day. Kebetulan semua pakai skirtpants. Nak order pm maCy tau. Or visit je ig kat gambar tu.. hihi

Ada lagi aktiviti, antara yang maCy ingat, meniti tali. Tapi gambar nya tak ada. Tali diikat sebagai tapak dan sebagai pemegang pada 2 batang pokok.

Sekian sahaja kali ini. Byeeee :)

ps : Apa pun aktiviti kalau ada kerjasama, semuanya mudah dan seronok :)

Thursday, May 5, 2016

Rezeki Anak, bukan kita yang tulis.

Assalamualaikum..

Lama tak update. Bersarang kerana kesibukan dunia cikgu hari ini. Tapi kenapa harini dapat update? Sebab dapat mc. demam.... Lepas makan ubat rasa lega sikit. Ubat habis efek nanti lentok semula. huhu

Credit to google

Semalam terbaca luahan seorang kakak senior di fb. Ayat yang tidak dapat diterima (lebih kurang ye), 'Guana kahwin dah lama tapi tak ada anak.'

Allahurabbi. Rezeki bukan di tangan manusia. maCy sendiri dulu sering disoal. 
-**** dah pregnant, awak bila lagi. kejar.. kejar..
-kakak2 awak yg lain dulu pun jenis lambat pregnant ke?
-lambat dapat anak ni.. merancang ke??

Itu antara ayat yang masih diingat sehingga kini.. Tak lupa, yang lewat rezeki, mengadu sedih disoal itu ini, tapi bila sampai sahaja rezeki dia, terus kata 'Cepat maCy, aku nak anak kau sebaya anak aku.' Wah.. Terus jadi sama dengan mereka yang konon awalnya menyakitkan hati..

Adatlah, bila seorang, ditanya bila nak berdua. Dah berdua, ditanya bila nak bertiga. Tapi manusia ni biasanya kurang sensitif kerana Allah dah kurniakan kebanyakan mereka dengan rezeki yang mudah dan cepat.

Ask Him. Dont ask us mengapa rezeki lewat. Didik lah hati untuk bersabar, dan didik lah hati agar sensitif dengan situasi orang lain.

p/s : Doakan maCy sembuh!