Wednesday, July 27, 2011

quote #love hate

Assalamualaikum.


"I don't have time to hate people who hate me because I am busy loving people who love me."


p/s : not in such a stable emotion. err, not because being hate by anyone. this quote is specially dedicated to my sweetheart Syafiqah Amirah. ;)

p/s ii : sara, dakcomot, fay, iema, zaizax, rin~ err you guys still my sweet lolypop too. miss ya! :)

Sunday, July 24, 2011

lagu dan isinya

Assalamualaikum.

When I was still a teenager, err meaning zaman sekolah I was into English songs. Memang tak tahu lagu bm langsung. I listened to MCR, Avril Lavigne, Linkin Park, etc. Kena lah dengan soul pada zaman itu. Dan maCy akan rasa sangat tensionnya! bila dengar lagu yang terlalu slow. Hati keras, degil, always dengar lagu kuat-kuat bila besar ni seriously I can feel the effect, a lil sound trouble @_@

As I grow up, ke tempat baru, kawan-kawan baru, maka environment baru. Err and honestly having a boyfriend pun buat hati lebih lembut. Lol. Then I started to listen to slow music and malay songs. But that isn't what I wanna share today. That's just for the introduction :p

Pada satu-satu lagu, maCy lebih tertarik pada lirik dan bahasanya. Lagu yang paksa maCy concentrate untuk fahami isinya. 

Contoh, mari compare :


Lagu ni sedap, tapi penyampaian makna sangat direct. Dengar masa laloq pun boleh faham.


Lagu ni? Bahasa sangat cantik! And meaningful.


Lagu ini? The best of all. Addictive. Tidak direct.

Itu contoh lagu yang familiar di radio sekarang. Mudah nak compare. Dulu maCy addict dengar lagu Ilusi dan Tolong Ingatkan Aku. Dari aspek bahasanya, buat jiwa melayang saja.. huhu

Ok lah, maCy nak sambung buat lesson plan. Pergi dulu, jangan-rindu ;D


p/s : blog pun maCy baca, more kerana bahasanya. Jadi no wonderlah :)

Friday, July 22, 2011

DSLR. everyone's dream but not mine

Assalamualaikum.

maCy rasa hari ini DSLR menjadi satu fenomena. I have friends who talk a lot about photography and bla bla bla and of course I'm not able to interrupt because I know nothing. ha ha. 

Photography isn't my interest. What I care most is to be able to capture memorable moments in life, and to be able to snap candid photos of the important people around me. 

2008, K550i was my first mobile, which I bought it using my very own saving+hadiah spm. Maka merangkap my first camera. I miss it a lot. There were so many memories captured by it, unforgettable.


Here's one of it. Merdeka 51 celebration. During latihan. Berjemur memang buat kami jadi hitam legam.


My housemate during Merdeka 51 celebration. I miss the time we were together. Kejar bas, makan, minum. Always the six of us. Another one tukang capture gambar. huhu



Still during Merdeka 51. Very funny. I don't really know him. Kedudukan maktab dia waktu koir sebelah maktab maCy. Waktu tu dia rapat dengan one of my housemate, Aifa. And that night masa ambang merdeka, ada abang bomba keep searching for me. Really scary. Okay, maCy memang kurang sikit dengan lelaki. Penakut! Aifa suggested me to stand beside her friend ni. And she told that abang bomba that he was my boyfriend. Then, that abang bomba stop cari-cari maCy and say sorry. Fuhh~ Tapi maCy pun dah lupa nama mamat ni. Lol. Err, actually maCy boleh kira gambar berdua dengan lelaki ada berapa. Tak sampai 5~~ Waktu ni kami pretending, alang-alang berlakon biar sampai orang percaya. keh2



I havent change a bit? Yeah. True =="

Last one. Ini gambar bunga. Ingat handphone murah tak boleh capture gambar cantik-cantik ke? I still can make it blurry at the front ape. hik hik poyo padahal biasa je. Its one of my last gambar yang diambil guna handphone tu sebenarnya. Sebelum riwayatnya tamat pada 2010.


Itu sahaja kali ini. Sebenarnya bukan ini yang maCy nak share tadi. Tapi tak apalah. Tata~ :D


p/s : baru lepas tengok harry potter :D

Friday, July 15, 2011

batu belah batu bertangkup

Assalamualaikum.

maCy minggu ni nak balik rumah. Yeay! Jadi sepeninggalan maCy ni, maCy nak jamu readers dengan video yang maCy jumpa masa search bahan untuk task Teknologi dalam Pendidikan. Dah lama dah ni tapi sangat comel  dan funny jugak. Tengok jom!


Pergi dulu, jangan rindu-rindu! :)


p/s : Thinking of updating my playlist. Any idea? Bosan dengan lagu-lagu sedia ada..

Wednesday, July 13, 2011

Science Fair 2011 - gambar

Assalamualaikum


Berikut adalah sebahagian dari koleksi gambar pada Science Fair lepas. Mudahnya kalau boleh update letak gambar sahaja setiap kali. huhu
 
  
Murid sekolah rendah dan menengah menyaksikan Science Show oleh Petrosains KLCC
  
Pandangan dari belakang. Sangat ramai pagi itu. Kasihan yang duduk jauh-jauh..

  
 maCy dan Mira menjadi gadis urusetia. haha. Bersama lecturer kami.

 Melewati booth Jabatan Kimia

Guru dan murid sekolahnya di salah satu booth di luar dewan
 Khemah menempatkan teleskop untuk aktiviti cerapan matahari oleh Planetarium Negara

 Encik CETREE memberi penjelasan mengenai bagaimana alat-alat yang dipamerkan berfungsi dengan menggunakan tenaga solar

 Encik-encik bomba yang rajin melayan kanak-kanak pra melihat motor besar mereka

Wakil dari IPG Kampus Tun Hussein Onn melawat booth Petrosains KLCC

Cukuplah setakat ini. Bagi yang ada FB maCy boleh lihat di album maCy ya? 


p/s : baru lepas makan nasi dan burger dan masih rasa mahu makan @_@

Monday, July 11, 2011

Science Fair 2011

Assalamualaikum.

Last time maCy busy dengan our second Science Fair - Pameran dan Festival Pendidikan Sains 2011. Pameran selama dua hari ini berjaya mendapatkan seramai 28 pempamer luar termasuk Petrosains KLCC, WWF HQ, CETREE, Planetarium Negara, Jabatan Kimia, Jabatan Meteorologi dan banyak lagi. Selain pameran kami juga menyediakan beberapa 5 sesi ceramah dari Indah Water, WWF, Avail dan Jabatan Nuklear serta slot science show yang dikendalikan oleh Petrosains KLCC.

 
 
Alhamdulillah sebanyak 16 buah sekolah rendah, hampir sepuluh buah sekolah rendah di sekitar Melaka Tengah dan 3 buah IPG berdekatan yang datang menerima jemputan kami bagi memeriahkan pameran ini.

---- Ada rasa macam baca laporan ke? haha. Okay, overall memang sangat banyak pengalaman baru. Sebelum ini di Sini maCy ada ceritakan mengenai Science Fair 2009. Cuma kali ini sedikit berbeza kerana kali ini maCy dan kawan-kawan yang menguruskan event ini, bukan lagi menerima arahan senior maka kejayaan dan kegagalan bergantung penuh kepada kami. 

Paling menggembirakan hati apabila menerima respon yang baik dari pihak pempamer luar yang mengatakan event ini adalah diluar expectation mereka yang menyangkakan  ia hanyalah sekadar pameran kecil, dan tidak menyangka ia diuruskan oleh para guru pelatih sendiri hanya dengan bimbingan pensyarah.

It was tiring seriously. The process took 6 months time, had to work real hard to collect money, cari penajaan, berniaga, etc. The worst time was during our final, habis paper mostly berkeliaran pergi sambung uruskan science fair ini. 

We were really dissappointed with one of Perodua branch yang bersetuju untuk turut serta dalam pameran tapi tiada khabar berita di hari kejadian. They're suppose to inform earlier so we can find a backup since there is another Perodua branch which is interested in participating, not just to remain silent like that. Dan wakil media pun ada sikit masalah tapi  dari satu pihak saja tak apalah benda dah lepas bersabar saja. 

Gambar banyak-banyak? Next entri lah ye. Kalau maCy insert juga panjang sangat ni. hihi

Thanks to all friends and lecturers yang banyak membantu. Buat lagi? Oh kirim salam sajelah cukuplah sekali. Jaa~

p/s : semester yang penuh subjek teori. sigh~~

Sunday, July 10, 2011

pantun cinta satu dari saya

Assalamualaikum.

maCy masih keletihan lagi sebenarnya sampai tak semangat mahu update. Tapi bagi mengelakkan teratak merah hitam ini semakin usang, dengarkan pantun sekerat dari maCy~


indah corak bunga kerawang,
hasil tenunan si dara sunti,
semakin hari semakin sayang,
usah curiga cinta di hati.

Jawab-jawab~ Err.. sebenarnya tu pun pantun lama baru publish. hik2

p/s : malas nak ulas pasal BERSIH. harapnya dua-dua pihak sama sedar diri.

Tuesday, July 5, 2011

ikhlas - kisah Nabi s.a.w

Assalamualaikum.

maCy sedang menyiapkan floor plan sebenarnya, mencuri sedetik waktu untuk berkongsi komen Encik Shameel Iskandar pada entri masuk Imam Muda itu riak? yang dikongsi sebelum ini. maCy tertarik dengan komen beliau yang menyelitkan kisah pada zaman Rasulullah s.a.w. Mari kongsikan bersama :)


"Kita hanya menghukum pada zahir dan apa yang tersembunyi dalam hati itu urusan Allah.

Pernah dalam satu peperangan, seorang sahabat berjaya menewaskan musuhnya seorang tentera kafir quraisy dan ketika ingin dibunuh, tentera kafir quraisy itu melafazkan dua kalimah syahadah. Namun sahabat ini tetap membunuh musuhnya itu, ini kerana baginya kalimah syahadah yang dilafazkan hanyalah pura-pura semata-mata untuk menyelamatkan diri.

Bila diketahui oleh Nabi SAW, sahabat itu ditegur dan kata Nabi adakah kamu telah belah dadanya dan lihat hatinya untuk mngetahui dia ikhlas atau tidak?

Mesej dari kisah ini ialah, kita jangan persoalkan keikhlasan orang dan yang penting kita mesti menyanjung usaha dan program yang murni. Sudah lama orang kita dibuai dengan realiti TV berbentuk hiburan semata-mata jadi kemunculan Imam muda, perlu disokongi."


*** 

Tujuan maCy menulis entri lepas sekadar untuk menyampaikan pandangan maCy, sebagaimana mereka yang tidak menggemari rancangan itu menyampaikan pandangan mereka. Setuju atau tidak itu terpulang kepada penilaian masing-masing, kerana tidak semua yang merasa kurma merasa manisnya, dan tidak semua yang menghirup ubat merasa pahitnya.


p/s : doakan kejayaan event kami! :)

Monday, July 4, 2011

masuk Imam Muda itu riak?

Assalamualaikum.
Wah lambat sungguh maCy keluarkan entri ini, Imam Muda 2 sudah pun diketahui siapa. Baik, straight to the point. Siapa pernah dengar ada mulut yang berkata seperti di bawah :

"Aku benci peserta Imam Muda sebab guna agama untuk naikkan nama sendiri, tak ikhlas namanya, riak saja!"


Memang benar, apa-apa pun dengan agama perlu ikhlas. Hatta makan sekalipun perlu ikhlas, makan juga ibadah kan. Ikhlas itu antara kita dan Dia,  tuntut ilmu agama kena lah ikhlas, buat apa nak masuk program Imam Muda bagai. Riak lettew, kata mereka.

"Imam Muda tu palsu. Jangan harap aku nak tengok, baik depan kaca televisyen saja!"

Kata ikhlas itu antara mereka dengan Dia, mana pula tahu palsu dimana? Biar sekalipun mereka palsu dalam Imam Muda, sekurang-kurangnya mereka tidak palsu dalam menuntut ilmu selama hidup mereka sebelum ini. Atau ada yang mahu kata, sebelum mereka belajar pada tahun-tahun yang lalu, sudah dapat diramal adanya program seperti Imam Muda ini? 

"Aku belajar sebab nak masuk program Imam Muda sepuluh tahun lagi", kata Imam Muda Hassan di zaman remajanya.

Ada ke?

Melengkapi diri dengan ilmu agama perlu ada usaha, bukan mudah seperti pergi ke audition Akademi Fantasia, boleh bergantung pada talent semata-mata.  

Sekali lagi, "Aku benci orang jual nama guna agama."

Pandang sebelah mata, pernah lengkapi diri sendiri dengan ilmu-Nya? Ada diam-diam tutup aurat jaga mata maruah terbela? Ada senyap-senyap perbaiki baris bacaan ayat Al-Quran yang masih lagi banyak silapnya? Ada terfikir dengan menonton kita boleh belajar walau sedikit cuma?

Oh, ada ke menangis tengok bayi terbuang, atau kau  jejaka yang tanam benih dalam rahim gadis lain dan minta untuk digugurkan? Atau kau gadis itu yang sedia untuk menggugurkan?

Entahlah. Program macam Imam Muda jadi pertikaian, program realiti nyanyian dialah nombor satu yang tekan nombor buat undian.

Dalam meluahkan pendapat, jangan terlalu extreme tetapi jangan pula terlalu liberal. Dan jangan lupa kita dipertanggungjawabkan atas setiap patah yang kita sebarkan. 

maCy pun bukannya mengikuti setiap episod rancangan tu, cuma kurang selesa mendengar bicara yang suka-suka mengata. maCy rasa, dari dikutuk peserta Imam Muda, baik dikutuk mereka yang menganjurkan program yang sia-sia, sekalipun kedua program itu dari channel yang sama.

Akhir kata, bersangka baiklah. 

Semua ada pandangan masing-masing, dan ini pandangan maCy.



p/s : 2 more days to go before the Science Fair~~ Fuhh~

Saturday, July 2, 2011

another diary - abah

Assalamualaikum.

I'm not sure since when I've abandoned this blog. And yet struggling to clean up all the dirt I left here. And now I am pretty not sure since when I started to blog like writing diaries. I didn't meant to but time are running so fast till I am not capable of providing some good stuff to be shared with. As before I have more time to read and making research so that I can provide a good stuff to be read on.

I just called my abah. And oh tears did fall down my face. Why? cz i miss them. Okay, to be exact, he was stung by bees a few days ago. My mom did told me earlier but she said nothing to worry about. And just yesterday I was informed that he was actually stung not 2 times but 12 times. Again, 12 times. - I knew it by reading my sister's blog.

I really hate it cz its now Sunday night and I can do nothing. I can't skip my class on Monday and our Science Fair will be held this Wednesday so I still got few stuff that need to be settled.


What my sister shared remind me of the past. He told my sister that he was really worried if he passed away cz of the bee stung and she and our brother will not be able to see him for the last time, since they both are in overseas.

He did told me almost the same thing when I was in Form 4, the reason why he gave me an option to transfer school to our hometown. -
"abah takut kalau abah mati, ma dengan abg lon tak sempat jumpa abah, sebab ma jauh, dan mestilah abg lon yang akan ambil ma balik nanti..". 

At that time, he told me how much he regretted for sending me to a boarding school far away from home since the day he was diagnosed with heart disease, afraid of me not able to see him before he passed away. He said he thought that he was strong enough to visit me atleast once a month but that was before he knew the fact that he got heart problem.

When I was in Form 1, he was hospitalized cz of the problem and I wasn't informed by anyone with his excuse of not making me worry. He got sick several times in the same year and not telling me for the same reason. And now he was stung by bees and not telling me how bad it was. 

I know that most stings cause only minor medical problems but still some stings may cause serious medical problems and even death. It is so scary until I can't hold my tears. Plus my elder sister didn't answer my call. How come she'd fall asleep this early, especially when I need her the most.

Please pray for my abah, hoping that he will be fully recover soon. 

p/s : he did told me that he was in pain for only the first 6 hours, but 12 stung is still too much.