Tuesday, May 31, 2011

realiti fantasi

Assalamualaikum.


Apa yang kita ingat dari kenangan-kenangan yang dirakam oleh kita? Nama tempat, nama permainan, nama sahabat atau kejadian adalah perkara-perkara yang mungkin lambat laun boleh terlupa. Tetapi, tidak dengan rasa. Rasa senang, rasa sedih, yang akan terus kita bawa tanpa mudah tercicir di sepanjang perjalanan kita. Dan semakin kita dewasa, kita akan menyedari bahawa di antara kenangan-kenangan tersebut ada satu rasa yang paling besar.

Senyum

Kerana ketika satu persatu cerita terhenti dan menjadi kenangan, cinta terus bergerak seiring harapan. Cinta yang tidak terlihat oleh mata, tak tersentuh oleh tangan, tapi dia ada. Namun kita belum mampu mengucapkan. Cinta yang sejati, cinta yang ketika kita kira sudah pergi, ternyata cuma bersembunyi, menunggu untuk kembali lagi. Terkadang ianya sedikit geli-geli namun ia suatu realiti bukan?

Anggaplah aku sedang berfantasi.


Sembang padu Encik Psychopath,
a besfriend, a brother. Cukup untuk menggambarkan perasaan semalam. Apa yang ditambah cuma salam.


p/s : ko apehal maCy curik satu entry? sukati lalala la~

Sunday, May 29, 2011

kematian itu tak dijangka

Assalamualaikum.


Bila kita rasa dugaan kita besar, sebenarnya ada yang menanggung dugaan lebih besar dari kita.

maCy baru sampai dari kampung. Semalam saudara maCy meninggal. Hebatnya dugaan. Si isteri kehilangan suami tiba-tiba, baru sahaja berpisah sebentar, sudah terlibat dalam kemalangan. Saat jenazah ingin dibawa pulang untuk dikebumikan, anaknya pula dua orang cedera dan dimasukkan ke hospital. Mahu pergi yang mana? Si suami mahu dikebumikan, anak-anaknya masih belum keluar wad kecemasan. Seorang patah pinggang, seorang lagi patah kaki. Tapi pastinya yang utama diutamakan.

Rumahnya masih lagi terkapar, terkapar kerana baru sahaja selesai mengadakan tahlil untuk ibunya yang baru pegi 5 hari sebelum itu. Siapa sangka malam seterusnya menjadi tahlil untuk dirinya pula?

Kematian itu tidak menunggu. Andai diberi tanda, yang bertuah akan sedar, yang tidak akan terasa pemergiannya tiba-tiba. Saat ini, maCy yang menulis, saat ini pembaca yang membaca, entah bila hadir ajalnya. Sedia? Tidak sedia? Cukupkah solat semalam? Usaikah solat saat ini? Rapi sudah kah aurat dijaga? Selesaikah memohon ampun pada yang sepatutnya? Sempatkah untuk melakukan taubat nasuha?

Manusia itu segala bagi pelupa... Ingatkan lah aku.. Ingatkan lah segera..


p/s : maCy, bila kita rasa dugaan kita besar, sebenarnya ada yang menanggung dugaan lebih besar dari kita. Ingat.




Thursday, May 26, 2011

balik rumah!

Assalamualaikum.

Im going home esok! Tiket jam 4.30 petang. Can't wait to see abah and mak. Alhamdulillah. Exam final sudah tamat. Walaupun paper ELE maCy tadi agak spoil. 10 marks untuk apa yang maCy tak pernah jumpa pun. Madam, tolong lah beri bonus marks kat situ T__T

Godek album cari gambar kat rumah. Ah tak banyak! Gambar sendiri pun tak banyak. Tapi maCy jumpa gambar masa mak dan abah tunggu maCy lepas operate. Appendix kot. Ke buang tumor. Entah maCy tak ingat. Cuma memang hospitalized setiap kali masuk Jun 2008 dan 2009. 2010 takut-takut je Jun masuk hospital lagi. Haha

Masa ni maCy tidoq. Tak larat.

Aih. Orang jaga pesakit memang suka beli buku kan. Duduk hospital memang boring. Sirius.

Dan ini the last gambar dengan mak abah, wedding sis Lemonade

Tamat sem 3. Harap result okay bagi membolehkan maCy meneruskan pengajian ke sem 4. Kadang-kadang gap cuti untuk tunggu result lebih scary dari masa nak mengadap exam. I still remember masa keluar result foundation sem 3, ada yang fail dan perlu repeat, kawan tersalah tengok no matrix dan kata maCy yang gagal! Terduduk maCy tengah jalan. Sirius. Terduduk. Rasa gelap sangat. IPG bukan macam universiti, boleh extend, boleh repeat paper untuk baiki pointer. Gagal 2 kali, kena keluar, gelap masa depan. Nauzubillah. Dan syukur sangat kawan-kawan maCy yang perlu mengulang tu lepas semuanya.

Ah. Merepek sudah. pergi dulu, jangan rindu-rindu :)

p/s : malasnya kemas bilik utk atlet Sipma ~~




Wednesday, May 25, 2011

keluhan hawa. kritik atau dengar?

Assalamualaikum.

Kali ini maCy terfikir untuk berkongsi pendapat sedikit mengenai satu sifat orang perempuan dan cara menghadapinya.

Sebenarnya, maCy terfikir untuk berkongsi mengenai ini kerana tertarik dengan cara seorang pensyarah yang maCy kenali di sini, Encik Fahrin Ahmed, bukan nama sebenar. Kampus maCy hanya terdiri dari kaum hawa sahaja. Jadi banyaklah karenah orang perempuan yang boleh dilihat di sini. Antara sifat kebanyakan orang perempuan ialah mengeluh.


Seperti semua maklum, kaum hawa biasanya lebih cenderung untuk meluahkan apa yang dirasa bagi membuang beban atau risau di hati, walaupun tindakan itu tidak semestinya menyelesaikan masalah. Maka di sini bukanlah mengeluh semata-mata. Dan semua maklum bahawa kaum hawa biasanya mudah terganggu emosi walaupun hanya kerana perkara remeh. Mungkin lebih tepat jika kata keluhan itu diganti dengan mengadu. Lebih kurang lah.

Berbalik kepada topik, setiap kali ada cerita, kegeraman atau apa-apa yang mengganggu emosi kami, Encik Fahrin sentiasa memberi peluang untuk kami meluahkan apa yang dirasa. Beliau akan mendengar terlebih dahulu semua bebelan kami tanpa mencelah, dan kemudiannya baru memberi komen, dan kebiasaannya beliau akan meneutralkan apa yang kami rasa, yakni memberi pandangan positif, dan bukanlah memberi kritikan. Impaknya, setakat ini walau besar atau kecil situasi, walau kami berada di pihak yang benar mahupun salah, cara beliau sentiasa membuahkan kelegaan, sekurang-kurangnya kami merasa ada telinga yang sudi mendengar. Dan Encik Fahrin ini boleh dikatakan merupakan antara pensyarah favourite kami kerana sifat cool dan caring (kerana mendengar) beliau.

Maka di sini, kesimpulan yang maCy perolehi ialah tidak semua keluhan menunjukkan yang seorang hawa adalah manja, tetapi sebenarnya itu hanya satu cara untuk mereka meringankan beban hati. Dan tidak semua individu mampu menghadapi situasi sebegini.
Hawa yang mendengar biasanya akan sama hanyut dengan emosi pencerita, manakala adam jarang sekali memiliki sifat pendengar yang baik. Malah adam di dalam telefon boleh siap menamatkan panggilan hanya kerana malas mendengar keluhan. Haha. So far, he is the only one contoh terbaik bagi situasi sebegini, melebihi kawan baik maCy yang maCy rasa adalah pendengar terbaik.

maCy tak tahu lah readers faham tak apa yang maCy nak sampaikan. Haha.

Pergi dulu, jangan rindu-rindu ;)


p/s : One more paper to go!

Saturday, May 21, 2011

photoshoot : wedding vs pre wedding

Assalamualaikum.

Sekarang mungkin musim mengawan. Photoshoot wedding dan pre wedding juga sudah popular.

maCy faham jika gambar wedding begini :

Tapi maCy tidak faham jika gambar pre wedding sudah begini juga :

Renung-renungkanlah dan selamat beramal! ;)



p/s : Study.. zZz~





Thursday, May 19, 2011

nak gemuk nak gemuk!

Assalamualaikum.

These few weeks sangat sibuk. Sibuk dengan exam dan sibuk dengan tugas-tugas untuk Science Fair kami. Tapi maCy buat degil semalam gila nak update dan main FB sekejap walaupun sebenarnya hari ni ada paper. Dan semalam, online sahaja maCy terus search :


Haha. Sangat tak ada kerja. Orang lain cari tips kurus maCy cari tips gemuk. Err, I wonder kenapa ramai sangat eja 'gemukan' sampai boleh naik dekat Google. And hey, I'm not searching for the last one itu ok. =="

Back to the topic, maCy mahu gemuk!
I'm skinny and I wanna gain more kg. I mean, bukan lah gemuk but atleast mahu reach BMI yang normal. I eat and eat a lot sebenarnya dan maCy boleh tahan rajin juga petang-petang pergi joging or main apa-apa yang patut.

Kalau lama tak balik kampung, my relatives akan cakap, "ma, keciknya awak. tak makan ke?". Dan kawan-kawan abah biasanya kalau jumpa akan tanya, "Dah form berapa ni?". Please, I'm 21 already! =="


See, nak gemuk nak gemuk! Si kecil ini namanya Sara. My classmate's niece waktu maCy ke rumah abang beliau. Sangat comel kan? Muka geram-geram. Comel sangat! Buat maCy rindu pada 19 askar-askar maCy~

Ha, so any idea untuk kes maCy ini? hee

That's all for now. Pergi dulu. Jangan rindu-rindu. ;D


p/s : peja, pinjam danbo! :p
p/s ii : alfatihah buat telordibasuh aka Hakim Kamal yang telah pergi meninggalkan kita, baru tahu dari blog Tieah.

Wednesday, May 18, 2011

Price Tag - Maddi Jane

Assalamualaikum.

Lotsa thanks to all friends yang wish 'Selamat Hari Guru' walaupun maCy ni masih lagi Cekgi, bukan Cekgu lagi. huhu. Thanks lot. InsyaAllah, bila dah jadi guru betul nanti, boleh lah hantar anak-anak kat sekolah maCy. ;D

Tidak dilupakan, thanks a lot untuk Fay, sebab buat entry anniversary kami kenal di matrix pada 12 Mei lepas. Your're my beloved bestfriend, forever. One day ada masa betul-betul free maCy akan cerita pasal Fay ni :)

Buat masa ni maCy masih lagi dalam mode exam, sebab tu tak sempat lagi mahu blogjumping. Sebenarnya pagi esok ada paper tapi maCy sangat penat jadi mahu rest dari mengadap nota dan petang nanti maCy mahu pergi beriadah, boleh tak?

Here, maCy nak share satu lagu yang maCy tengah asyik ulang dengar.

She's very good. Her voice is so wonderful, atleast for her age~



p/s : entri kelam kabut =="







Saturday, May 14, 2011

feeling of insecurity in relationships

Assalamualaikum.
Last week me and a few friends talked a lil bout love stuff until we reached the topic insecurity. One of them admitted that she had this feeling of insecurity in relationships after what she had experienced before - being lied to.

Sometimes you need to let go the past.

From the conversation, I can say that most of the feeling of insecurity come after a break up. When a relationship ends, you just can't imagine how disorienting it can be, especially when one of the two is very committed to the relationship. Then when you are up to start a new relationship, you would feel terrify that someone else would steal your partner away from you once again.

Feeling insecurity in relationships happened when you are not confident of yourselves. When you think that you are not good enough for your partner in the matter of look or whatever, you will always think that he or she will be looking for someone to replace you. ~Oh i have this feeling. =="
If you ask me, I will try not to deal with issues that leave me feeling intimidated. It is okay to avoid the issues, but I am a total liar if I said I am not worry of it at all, then I tend to start talking about the stuff that makes me feel insecure again. huhu. I am just being self-protective. I think that I need an answer, and I will find it.
That is the difference between a man and a woman - how they deal with insecurity. A woman usually will openly discuss this among close friends in an attempt to get over them so then she will feel better. However, a man keeps them as a top secret. This made us think that only woman have the feeling of insecurity.

Me? I seldom discuss this with my close friends because I prefer to tell my partner personally but finally it will end with a ----- no more texting. lol
~Let it be, it is just because man usually do not understand the complexity of a woman, and women herself never realized how complicated they are.


Feels like errr- what am I babbling about here? haha. Pergi dulu, jangan rindu-rindu ;)


p/s : I love the way you keep you cool when I am complicated~

Sunday, May 8, 2011

do we really need a special day to show our appreciation to our beloved parents?

Assalamualaikum.

An update. I'm so sorry for not updating and visiting any any any of your blogs. Currently i'm so-the-very busy preparing for the final examination. My next paper will be on 19th, 23rd, 24th, 25th and 26th May. Five more to go. Wish me luck!

Ehem. (sore throat)

Back to the topic. Its Mother's Day. I admit that i don't remember the date, both Mother's Day and Father's Day. So sorry. But hey, i do call my mak and abah almost everyday okay.

Do we really need a special day to show our appreciation to our beloved parents? I don't think that we need a special day to remember what they had sacrificed for us. But maybe we can make it as an excuse to give them presents, hugs and kisses. But then, do we need a special day to give them hugs and kisses? Or to spend a lil of our money to give them gifts? Think!


Don't misunderstand me. All i want to deliver is, sometimes we don't realize that we had been so pathetic for being ashamed to kiss and hug our own mom and dad, but never get ourselves ashamed of hugging and kissing our partner in front of the crowd.

Sometimes we are so mingy to call our parents, just making a miscall so then they will call us back but we never ever care spending so much much much on top-up just to listen to our sweetheart's.

Attention to all guys out there, if you had a girlfriend who always ask you to call her, but never ever call you, always always always ask you to buy her this and that, bring her here and there, and always want you to spend your every minutes with her, not giving you a single chance to spend with your family and friends, shes actually your bitterheart, not sweetheart. *tiba-tiba*

In conclusion, love your mom and dad more than anyone else. We got 365 days in a year, don't just rely on this single day to show our appreciation.

Remember, no gift to your mother can ever equal her gift to you - life. (credit, abang manjung)

Not forgotten, Happy Mother's Day to my beloved mom, Puan Siti Zaharah, and to all women who hold the title. Happy Mother's Day :)


p/s : currently listening to 'Wish You Were Here' by Avril Lavigne :)