Thursday, September 30, 2010

open room plus true or dare

Assalamualaikum semua!

Hari ini maCy mahu bercerita mengenai open room kami semalam. Sangat seronok dan kenyangnya! Mulanya plan kami agak terganggu sedikit memandangkan sebahagian daripada kami terpaksa menyertai perlawanan bola baling yang meletakkan maCy sebagai calon utama keeper. uhh~ Menyesal dulu cuba-cuba main jadi keeper.

Tapi apa yang best, tidak satu pun bola yang membolosi gawang kami! Menjadikan seri tanpa mata, masa permainan ditambah. maCy dengan penuh gembiranya bermain di tengah padang setelah berjaya memujuk seorang rakan menggantikan tempat maCy sebagai keeper dan yeay! satu mata untuk hasil jaringan cik puan maCy! Tapi kemudiannya bolos pula di gawang sendiri. haha. Selepas itu barulah maCy kembali menjadi keeper. Tak suka jadi keeper. Harap maklum. Lagi-lagi masa penalti, semuanya bergantung di tangan ini.. ~yang penting, kami menang! See the leg lah ok? ;p

Oh, back to the story. Parti makan kami diadakan di bilik tv. Antara menu yang ada ialah ialah spaghetti, nasi impit dan kuah kacang, sosej, nugget, kentang goreng, kerepek-kerepek, sandwich, buah-buahan, air dan nata de coco dan apa-apa lagi. Sangat meriahlah memandangkan kami masing-masing sponsor ikut suka hati dan ditambah semuanya dimasak secara haram. Maksud maCy, kami tinggal di hostel, bukannya apartment, jadi semestinya tidak boleh memasak sebenarnya. Apapun tidak maCy jangka makanan sebanyak itu.

Kalau transfer kat mangkuk mahal-mahal dah gaya open house betul. huhu

Selesai makan dengan gembiranya, kami bermain True or Dare. Tujuan utama adalah untuk menghabiskan sedikit lagi makanan yang ada. Ramai yang memilih True, dan banyaklah soalan 'hot' yang ditanya dan terbongkarlah segala rahsia-rahsia kerajaan. maCy pula memilih Dare kerana tidak mahu menjawab soalan-soalan yang panas itu. Biarlah segalanya rahsia. hihi. TAPI! Akibat memilih Dare, maCy dikehendaki memakan hasil tangan sahabat-sahabat yang menyediakan 'menu' maCy.
~mayonaise+nasi impit+kerepek+kuah spaghetti. Sedikit dahsyat. Almaklum mayonaise bukanlah jenama Ladies Choice, mahu termuntah jugalah maCy mahu menghabiskannya. huhu

Nampak sedap, macam vanilla ice cream with sweet sauce

Apa pun semuanya berjalan lancar walaupun seharian kami sebenarnya amat penat, siap menerima mesej peringatan sila senyap lagi~ adeh. Seronok, dalam sibuk, perlu juga happy-happy bukan :)


p/s : baru pulang dari jamuan raya Jabatan Sains, makan lagi ;D
n err, esok ada test. doakan maCy!

jangan sombong

Assalamualaikum,

Berhentilah berkata dengan sombong, "itu urusan aku dengan Allah" apabila ditegur~ Adakah kau lupa? [103 : 3]


p/s : Maaf, langsung tidak bw, teramat sibuk. Kelas dari 8.00 pagi-4.30 petang included amali, balik buat sandwich untuk open room, 5.30 petang game bola baling, 8.30 open room bersama classmates, 12.00 siapkan dokumentasi BIG. Esok pack juga. ~Menglist kerana ada yang kata maCy buat-buat busy saja. huhu. Tidur dulu, jangan rindu-rindu ;D

Tuesday, September 28, 2010

i'm back!

Assalamualaikum,

Hai semuaaaaaa! maCy tahu ramai rindu. hihi. Ye2, maCy perasan. Ramai teramat yang bertanya di FB, tak dapat di FB, contact guna mobile phone. At 1st maCy memang plan nak diam-diam sekejap, bagi blog baru maCy hidup dulu, tapi rasa macam tak best pula. Almaklum bonding dengan beberapa blogger agak kamceng, ditambah dengan maCy seringkali ditanya dengan soalan yang sama, 'how can't i accessed your blog?' I appereciated that very-very much. A BIG thanks for the concern. :)

Tapi apa pun maCy memang tidak terfikir untuk permanently close this blog or delete terus. Terlalu banyak input yang boleh dikongsi di teratak Aku, Kau & Mereka ini dan terlalu banyak kenangan manis pahit masam manis yang dilalui~

So, here i am again. My new blog will still be running out there somewhere di alam maya. I am not going to put the link here but you can find the link of this blog there. Meaning that blog itu akan bergerak secara indie lah kot ;p


And, header and layout hilang ladybird. Ada siapa-siapa boleh kasi ladybird maCy?? :'(


p/s : red, black and white is seriously my colour ;D

Saturday, September 25, 2010

jawapan yang paling menggembirakan

Assalamualaikum,

Hari ini maCy nak expose 2 benda yang paling maCy suka. Dulu ada kawan sorang kata jangan kasitau dia mahu teka sendiri. Tapi sampai kesudah tak tanya sebab dah lupa. haha
  1. Bintang
  2. ________ >> fill in the blank

Pernah, maCy tanya pada few close ones, 'could you please catch me a star?'. This question maCy just tanya pada bestie, ~not boyfie ok, and those yang rapat sahaja. And i got few answers ;
  1. 'Oh dear, its hard to, but i'll try ok?' ~kind of still satisfied
  2. 'maCy tutup mata, imagine abang catch satu untuk maCy ok?' ~aa? okay...
  3. 'macam mana nak kasi?. ko ni buang tebiat ke?' ~this one, harap je kmceng. cis. haha
  4. the final one. ☆ ★ ☆ he just gave me this :) ~(^^,)
Since i got the forth answer, i never ask anyone else. Whenever i'm down or such in a very good mood, i would ask for the reward from him, 'nak bintang!'

Ok. Bukan sebab maCy jiwang tapi maCy memang suka. And sebenarnya, maCy buat entry ni sebab nak jadikan the place maCy nak simpan semua bintang yang maCy dapat je. ngehehe


****
yang lama sudah tiada~~

stars collection ;D
☆ ★ ☆ ★ ☆ ★ ☆ ★ ☆ ★

★x19 - 19th sept

☆ ★ ☆ multiply by 'banyak2.. banyakbanyakbanyakba
nyakbanyak' - 19th sept

in a good mood. ★★★ utk maC - 25 sept


p/s : to you, sooner or later maCy tau akan dibaca jugak entry ni. thanks lot! jangan kedekut bintang lagi! ;D

Thursday, September 23, 2010

saya tanya awak jawab : shopping.

Image result for shopping

soalannya :
pelik ke perempuan tak suka shopping?

p/s : im back. baru dapat online sebab baru bayar broadband. hoho ;D

Tuesday, September 21, 2010

the devil side of her.

Assalamualaikum..

The devil side of her. Not really full with all the hate and hatred but it does not reflect the real her. Neither that cruel, nor that nice.

She loves helping others and not the rude kind of person. She is always willing to do anything for her friends or anyone no matter how many times she had been betrayed. She is the type who hates talking behind others back. That is why some of her friends feel uncomfortable with her because she always shout her thought loud. She won’t hurt those who do nothing to her. She won’t say harsh words either, she seriously won’t.

But sometimes, she feel like want to hurt those who hurt her. Showing no sympathy to them, she will just say anything she wanted to without concerning his or her feeling. That is not the real she.

But later, she will text him or her back, and say sorry. If and only if the good side of her had returned. Just like she did yesterday, ‘dengan akal yang waras, I’m sorry.’.

Do you believe in splits personality? I do. Fullstop.

Just like Hellioz. He don’t really have splits personality. But I believe that he is such a good guy out there. No matter how rude he is anywhere you can see him with the name Hellioz. No matter how harsh the words he used in all his writing. I will always and always think that he is a very good guy. He enjoyed of being one named Hellioz, saying anything he wanted to say. Believing what he believes, doing anything he wanted to do with the sake of the name Hellioz as the real world won’t allow him to.

~Out of idea of who is Hellioz? You might be someone really good-hearted.

Anyway, the devil side of her is actually showing how weak she is. She lost to the feeling of hate and hatred and unable to forgive the prettyfucking bad memories she had. She tries to live the hatred to make the one who hurt her feel hurt as much as she does. She wants to show that a good girl gone bad, from a good person he knew since the beginning to a person with no heart. I’m heartless you see.., that is all she wanted him to know.

~I’m opening up my heart with honesty, letting go all the hate and hatred. Hate is burning inside of me, because of you. Because of you, I turned this way. I try to get rid of it, but everytime I tried to, you keep hurting me back again, and the hate would come again and fill the empty spaces you left inside.

Why is that? cz she is all frustrated. She gave her best to the very best. But still, she had been hurt and betrayed. Love is stupid, stupid is love. Friendship is heaven, but a ‘best’ friend is damn sickening.

It took weeks to stand again, months to forgive, and forever to forget..

~The devil side of her said, “There’s nothing I could say to you, nothing I could ever do, to make you see how much you meant to me. But all I can say is, for now, I do enjoy hurting you to the fullest.. cz the flower of hate grew well with you once showered on it..”.


p/s : it is all from the diary of the stars. have you read the book?

p/s ii : kenapa semua jeles dgn bf maCy di entry bawah?? ;p. and err, entry jiwang ditangguh, takde feeling ;D

Monday, September 20, 2010

i love him! hes mine :D

Assalamualaikum,

Seperti dijanjikan, hari ini entry jiwang. Pembaca setia maCy pastinya sebelum ini sudah muak mendengar cerita cinta sedih maCy. Tapi itulah hakikatnya, cinta yang bodoh pasti tiada tempat dan ruang yang tepat. Hanya hati yang nekad punya cinta yang likat sahaja mampu bertahan untuk berpegang erat pada cinta yang dirasa. Apa pun berbalik lah kepada pangkalnya, dia yang boleh membawa Dia~

Tapi perlu diingat, what we give, we get triple back. Maybe that is why maCy selalu kecewa (walaupun dengan orang yang sama), kerana maCy telah menolak pinangan kesemua ahli kumpulan Arashi. Semuanya gara-gara mereka tidak mahu memeluk Islam, kalau tak mesti maCy sudi menjadi pembimbing setia. eh eh lebih-lebih pulak. haha


Paling suka Ohno dan Nino, tapi Sho very cool so i love him so much, tapi yg another two tu pun sweet jugak.. alah, cakap pun korang tak kenal. huk3

Back to the topic, hari ini maCy mahu perkenalkan my new boyfie. Sebenarnya dah lama, tetapi terpaksa dirahsiakan. Tetapi hari ini maCy tekad mahu berkongsi juga, kerana si dia sudah merajuk kerana maCy merahsiakan hubungan kami.. Hum, siapa orangnya??







Siapa ya?








Nah, ni yamapi, kekasih gelap maCy. Tapi masalah dia ni terlalu angau, anda boleh tengok sendiri. Apa pun, harap semua dapat doakan kebahagiaan kami ye? Sekian.. ;D


Sukiyanen! suka tengok drama jepun yang ada dia ;D

Ampun kepada caliph, iema, dan lain-lain yang mengharapkan entry jiwang maCy harini. Something just happened, but i didn't feel that hurt anymore. But, i still gonna share a love story someday. Maybe esok? Atau lusa? Sila tunggu entry jiwang maCy yang sebenar. hehe. Apa yang pasti, semuanya bukan kisah maCy, sila percaya~ ;D

Lihat di luar sana, apa yang kau lihat?
Aku nampak taman.
Dalam taman, apa yang kau lihat?
Bunga-bunga tersenyum sahaja.
Yang mana dikau terpikat?
Tentunya bunga merah megah menyala.
Itu sahaja?
Sudah tentunya.
Cuba kau cium bau yang putih itu..
Wah! indah harumnya!
Indah bukan, tapi sayang, di matamu hanya rupa~


p/s : gitar itu dipetik. hati ini berdetik :)

Sunday, September 19, 2010

commentluv tak best

Assalamualaikum,
maCy rasa commentluv ni tak best.
Siapa setuju maCy buang commentluv ni dan kembali kepada blogger comment?
p/s : tak bw langsung ada hati nak post entry dua kali sehari. hahaha
p/s 2 : esok ada entry jiwang. wee ;D

hari ini seorang lagi blogger dilahirkan

Assalamualaikum semua!

Lihat gambar di bawah dan katakan kepada maCy apa makna sign merah itu.

a) Pejalan kaki dilarang masuk

b) Kereta dilarang masuk

c) Dilarang turun bukit

Dengan bangganya kemarin seorang blogger memberitahu maCy sign tu bermaksud dilarang turun bukit. hahaha ;D

Sebenarnya hari ini ialah ulangtahun kelahiran blogger tersebut, bukan sahaja blogger malahan kekaseh hati maCy di alam maya, zaizax. Blogger baru barangkali kurang mengenali gadis berbaju biru itu kerana dia mempunyai simptom malas mengupdate dan kes ini diakui sendiri oleh Dokter maCy dan disahkan oleh beliau sendiri.

Happy birthday sayang! Sori tak sempat nak buat wish grand-grand macam wish untuk Asada Ryutaro. Tahu kan maCy sedang berpulun habis menyiapkan assignment. Huu

Dan hari ini juga adalah birthday kakak maCy, kak Nabiela. Happy birthday oh kakakku yang tak tengok blog. So tak payah wish kat sini. Hihi

To zaizax, sweet 21. semoga panjang umur, murah rezeki dan jodoh persahabatan kita berkekalan ok?

I LOVE YOU ;D


p/s : masih lagi terkejut dengan berita pemergian blogger TTT (Toh Tuan Tanah). A-fatihah buat arwah.

Saturday, September 18, 2010

seorang lagi blogger pergi meninggalkan kita

Assalamualaikum,

Hari ini maCy dikejutkan dengan pemergian seorang lagi blogger yang agak terkenal. Siapa yang tidak kenal TTT (Toh Tuan Tanah). Blogger yang terkenal dengan trademark menutup matanya. Juga contestnya juga pernah menjadi bualan di kalangan blogger.

Dahulunya selalu juga maCy membuat lawatan rasmi dan tidak rasmi ke blognya. Seorang blogger yang cukup baik dan peramah. Juga rapat dengan kebanyakan blogger lain yang aktif.


Difahamkan arwah pergi pada malam 17 September 2010 di Jepun. Kerana apa ke Jepun semuanya maCy tidak pasti. maCy pun sudah lama tidak ke blognya. Tapi berita ini memang benar-benar mengejutkan.

Difahamkan juga arwah pergi kerana mengidap kanser serviks. Berita lanjut boleh dapatkan di blog elis. Mari kita sama-sama menyedekahkan al-fatihah kepada arwah. Semoga arwah ditempatkan bersama mereka yang soleh dan solehah.

Sumber dari blog elis (Klik Sini)


p/s : ajal boleh tiba bila-bila masa, tak kira usia..

Friday, September 17, 2010

sukar kah memaafkan?

Assalamualaikum,

Salam sejahtera semua. Hari ini kelas telah bermula. Tapi malangnya, satu-satunya cafe yang terdapat di kampus maCy tutup! Maka berlaparlah kami sehingga tamat kelas. Dan maCy lebih 'bernasib baik'. Kelaparan sehingga ke petang kerana menunggu roommate pulang dari outing. Bukan malas keluar cari makan, tapi kurang sihat sedikit. Jadi malas mahu memenatkan badan dengan keluar berjalan-jalan. huhu. Terima kasih kepada nasi ayam yang memenuhi ruang perut jam 6.30 petang tadi..

Tutup cerita. Status terbaru maCy di FB berbunyi begini, 'maaf? sukar ke memaafkan?'


Kepada siapa ditujukan status ini? Kepada diri sendiri. maCy bukanlah seorang pendendam, tapi kadangkala ada beberapa kisah yang terlalu pahit untuk dikenang. Sempena raya ini, maCy menerima beberapa mesej dari sahabat-sahabat lama,
'mathila, aku minta maaf, aku banyak salah pada ko. aku harap kita dapat jadi kawan macam dulu.',
'mathila, maaf sebab banyak sakitkan hati awak dulu.',
'maCy, lama kan *** tak contact maCy, banyak salah *** pada maCy, *** minta maaf.'

Itu antaranya, dan dua antara mesej diatas belum maCy balas. Mengapa? Kerana semuanya terlalu pahit untuk dikenang. Dengan kata lain, bukan tidak memafkan tapi sebolehnya tidak mahu muncul lagi kisah itu dalam hidup. Antara yang terlalu pahit untuk diingat kembali, semuanya kerana fitnah. maCy yakin, semua pun tahu, kerana fitnah, boleh menghancurkan hidup orang yang difitnah. Dan itu yang berlaku. SATU fitnah yang dicanang, bertahun-tahun maCy menanggung akibatnya. Dan kerana itulah, mesej yang pendek itu, masih lagi belum maCy balas.

Sehinggalah maCy terbaca di sini (Klik Sini).
Adakah engkau sudah berbuat baik kepada orang yang berbuat JAHAT kepadamu?
Adakah engkau telah memafkan orang yang MENGANIAYAMU?
Adakah engkau telah menghubungkan silaturrahim kepada orang yang memutuskan hubungan denganmu?
Adakah engkau telah menginsafkan orang yang telah MENGKHIANATIMU?
Adakah engkau telah bercakap atau menegur orang yang telah MENGUSIRMU? (tidak mahu menegurmu)

Sekali lagi, bukan dendam, bukan membenci. Cuma pahit untuk diingat kembali.. Doakan semoga segera maCy berlapang dada dengan apa yang telah berlaku. Semoga maCy segera kuat untuk menghadapi mereka-mereka itu dan memulakan perjalanan baru..


p/s : terima kasih atas segala pendapat pada entry lepas. terutamanya rakan blogger baru yang bertanya di FB :)

Wednesday, September 15, 2010

hati dan akal bicara cinta



Di sebuah pondok usang milik seorang hamba..

Akal : Assalamualaikum, sahabat.

Hati : Waalaikumussalam..

Akal : Apa khabar iman anda?

Hati terdiam..

Akal bertanya sekali lagi
Akal : Apa khabar iman anda?

Hati : Kurang sihat mungkin..

Akal : Mengapa?

Hati : Aku merindui dia segenap jiwaku..

Akal : Dia yang mana, sahabatku?

Hati : Kedua dia. Dia yang hakiki, juga dia yang entah kemana akhirnya..

Akal : Tidak mengapa, Itukan fitrah manusia..

Hati : Tapi rinduku kepadanya kadangkala membuat jiwaku runsing. Fikiranku melayang terbang jauh ke angkasa.. Kadangkala ketika beribadah juga aku teringat dia..

Akal : Cintamu padanya, juga cintaMu padaNya, cinta padaNya kan yang lebih utama..

Hati : Tapi.. Aku benar cinta dia. Aku benar rindu dia.. Aku mencintainya kerana Allah.. Kami saling menasihati kepada kebaikan. Aku mahu mengejar syurga bersamanya..

Akal : Apa makna cinta?

Hati : Kasih dan sayang..

Akal : Bagiku cinta itu gila.

Hati : Mengapa pula?

Akal : Apabila kita mencintai seseorang, kita asyik teringatkan dia. Apa yang dikata jangan, sebaik mungkin kita elakkan. Apa yang diminta, seboleh mungkin kita usaha. Bila ada yang lain mendekati, bergelodak rasa cemburu.. Apa kau rasa begitu?

Hati : Ya.. Begitu yang aku rasa..

Akal : Apa kau tahu apa pula ibadah?

Hati : Orang kata ibadah itu taat dan patuh..

Akal : Ibadah itu juga adalah cinta.

Hati : Bagaimana dimaksudkan begitu?

Akal : Ibadah itu cinta. Berkasih-kasihan dengan Tuhan..

Hati terdiam lagi..

Hati : Jadi.. Apa sebenarnya yang ingin kau sampaikan wahai akal?

Akal : Fikirkan, kalau kau benar mencintai dia kerana Allah, apa kau ada mengadu kepadaNya?

Hati : Aku puas sudah berdoa. Aku mendoakannya empat puluh kali setiap hari. Siang dan malam! Tegas hati..

Akal : Apa kau berdoa kepadaNya hanya kerana apabila kau terasa jauh dengannya? Apa kau hanya melipatgandakan ibadahmu ketika jiwamu rasa tak tenang?

Hati diam dan tertunduk..

Akal : Bagaimana boleh kau katakan cintamu kerana Allah. Sedangkan kau mengabaikan Dia ketika cintamu dengannya sedang indah bercahaya. Sabarlah wahai hati. Doamu mungkin tidak makbul sekelip mata. Barangkali Allah akan memakbulkannyaa di lain masa. Barangkali Allah ada hadiah yang lebih berharga untukmu!

Aliran sungai merah terasa semakin deras mengalir ke kepala..

Akal : Cinta kepada manusia yang gila seperti itu, hanya layak disandarkan kepada Allah. Allah menarik cintamu kerana Allah lebih mencintaimu. Allah merindui doa dan tangisan hambanya. Allah mahu kau kembali mengindahkan cintamu kepadaNya!

Hati mulai menangis.. Sepi.. Kesal..

*****

Buat diri sendiri, kau dan dia.
Terima Kasih kepada Miftahul Althafunisa & Asada Ryutaro.
Pencetus idea tanpa sedar.
Warna-warna cinta.
Kalau biru warna cinta, rindu apa warnanya?


p/s : menikmati saat-saat indah terakhir di rumah sebelum cuti berakhir esok~