Wednesday, March 31, 2010

Kuiz Personaliti.. Eh, kuiz kah~

Hai semua!

Macy tahu ramai antara kita sedang dalam kesibukan untuk menyudahkan assignment, menghadapi peperiksaan mahupun bekerja. Jadi, entry kali ini Macy nak ajak anda semua rehat dan release tension sebentar sambil mengenali personaliti diri.

Jom cuba dan jangan kedekut berkongsi keputusannya ya? :D

AMARAN KERAS : Dilarang melihat jawapan di bawah terlebih dahulu. Anda menipu, anda rugi :)

Baca situasi ini dan jawab soalannya~

Ada 5 perkara berlaku serentak:

1. Air mendidih di dapur.

2. Air paip melimpah di bilik air.

3. Bayi menangis.

4. Telefon berbunyi.

5. Ada orang mengetuk pintu.

Soalan :

Antara 5 perkara tersebut, yang manakah lebih penting atau perlu didahulukan terlebih dahulu? Susun perkara 1-5 tersebut mengikut kepentingan dan keutamaan yang anda fikirkan jika semua perkara tersebut terjadi serentak dalam masa yang sama.

Fikirkan~




Sudah puas berfikir dan membuat keputusan?




Jangan nak tengok jawapan dulu! Degil betul! ;p




Ok. Mahu tahu fakta terselindung di sebalik jawapan anda? Mari kita bongkar rahsianya~

Ciri/Sifat/Perkara yang anda utamakan dalam memilih pasangan.

Memilih untuk menutup air medidih : anda mementingkan keselamatan dan kebolehan ’si dia’ untuk membimbing anda.

Memilih untuk menutup pili air yang melimpah di bilik air : anda mementingkan kekayaan,wang ringgit dan harta.

Memilih untuk memujuk bayi yang menangis : anda mementingkan cinta dan kasih sayang.

Memilih untuk mengangkat telefon yang sedang berbunyi : anda mementingkan akhlak, budi bahasa dan perlakuan pasangan anda.

Memilih untuk membuka pintu : anda mementingkan rupa paras, fizikal luaran dan personaliti pasangan anda.


Setuju dengan jawapan yang anda dapat? Sesuaikah dengan diri anda? Jom kongsi :)

Ini jawapan Macy :

1. Air mendidih di dapur.

2. Bayi menangis

3. Ada orang mengetuk pintu

4. Telefon berbunyi.

5. Air paip melimpah di bilik air.


Sekian.


p/s : tidaklah pula maCy kata semuanya tepat, tapi tak salah kan kalau mencuba? :)

Tuesday, March 30, 2010

Sayangnya, manusia tiada hati!

Kasih sayang.. Biasa dengar bukan?
Lihat bawah dan bezakan keduanya~

v
v

Kucing pun pandai sayang anak-anaknya

Tapi manusia? kenapa daif benar pemikirannya?
Kejam bukan?
Sedih!

Bayi malang yang tidak berdosa :(

pandai buat dosa.
pandailah tanggung.
jangan pula mereka yang perlu menanggung derita!

p/s : memang emo. tak patut langsung!

Monday, March 29, 2010

Contohi kanak-kanak

Kanak-kanak..

Apa bezanya kanak-kanak dengan orang dewasa? Secara fizikalnya, perbezaannya jelas kelihatan. Kita biasa menyuruh kanak-kanak mencontohi yang dewasa. Tapi sedarkah kita bahawa banyak sudut yang kita sebenarnya boleh mencontohi mereka?

1. sifat pemaaf dan tidak berdendam
lihat sahaja di sekolah, kanak-kanak yang didenda atau ditegur para guru kebiasaannya tidak menyimpan rasa di hati. pagi ditegur, petangnya sudah boleh melambai manja mengucapkan selamat tinggal dan esoknya kembali merapati gurunya itu.

2. senyum
tidakkah cemburu melihat manisnya kuntuman senyuman di bibir mereka? tak kira masa, tak kira siapa, tak pernah mereka jemu menghadiahkan senyuman.


3. happy go lucky
barangkali ada yang berkata, kanak-kanak tidak punya responsibility yang besar, boleh lah mereka bergembira, berseronok tak kira masa. tapi apa salahnya kita sama-sama happy go lucky. tidak stress. kan bagus? :)

4. jujur

kadang-kanak yang tulus suci murni ni biasanya sangat jujur orangnya. tidak kira benar atau salah. tidak seperti yang dewasa, tidak serik untuk menipu, sekadar kerana mahu menyelamatkan diri sendiri.

5. penyayang

semua tahu. kanak-kanak mudah kasih pada yang rapat padanya. tidak kira tua muda, miskin kaya, kanak-kanak akan gemar mendekati mereka. menangis apabila ditinggalkan, bukankah semuanya kerana sayang?

6. menghargai

contohnya amat mudah, ketika di sekolah, kanak-kanak jarang sekali mengambil enteng hari guru. di kepala mereka pastinya ada niat untuk menghadiahkan sesuatu kepada guru-guru mereka sebagai tanda penghargaan, meskipun hadiahnya sekadar sebatang pensel sahaja.

7.

8.

9.

10.


~7-10 maCy bagi ruang rakan-rakan blogger isi sendiri.. hihi


pOtpeT maCy~
maCy baru sahaja selesai menjalani PBS (pengalaman berasaskan sekolah). memang seronok. even tak berpeluang jumpa guru pelatih dari IPG lain, pengalaman selama seminggu di SK Seri Maimon di Batu Pahat amat berharga.

ada gaya cikgu tak? ;p

Guru-guru yang ramah sentiasa dan rajin bercerita. Kanak-kanak riang yang comel-comel, sangat riang dan innocent belaka. Pengalaman yang berharga, jasamu guru tidak dilupa :) Doa maCy dapat jadi guru harapan negara ya! :)

Tuesday, March 23, 2010

off for a week

hai semua


ini adalah entry kosong..


tengok baik2...


kosong ke tak??


kosong takkk?



[kosong]






ini sekadar gambar hiasan. avril lavigne ni sebenarnye sedare bau-bau bacang dengan maCy..


actually, just nak inform yang maCy tak dapat nak jalan-jalan for this whole week.. sorry sangat to blog-blog especially yang rajin singgah lawat maCy.. mesti korang rindu nak tengok mate maCy yang tak bulat ni kan.. huhu

maCy now kat batu pahat tengah buat PBS (pengalaman berasaskan sekolah). as soon as i get back, maCy akan aktif lawat blog you all balik k? sayang korang^^

p/s : tak tahu lah korang sayang maCy ke tak tapi maCy pedulik ape.. sayang korang jugak! :D

Friday, March 19, 2010

Terharuuuuu^^


See.. nampak tak?? huwah2.. si demam cik maCy arini bukak2 lappy diberitahu dapat award seperti di atas.. maka temperature turun sikit lah.. hehe
Thanks to chemay comey yang telah pass award ni kat maCy.. i love you so much la dear~~ huhu.. tapi agak sengal la maCy takleh copy award dari blog chemay, die tak bagi.. dah kena pergi blog yang pass pada die.. grrr~ haha ;p

Here are the rules to accept the award :

1. Thank & link the person that gave you the award :

done already.. rasa nak bagi balik je award ni kat chemay.. thx ya! :D

2. pass this award onto 15 bloggers you've recently discovered and think are fantastic

cik linn
sueraya
zaizax
fyra ruslan
Red
ecar
mr. cekodok
ParkAir
SSHI
fida

soploh cukup ea? semput la na bagi 15.. hoho~
tapi ape pun maCy seriously suka jumping2, rehat2 minum nescafe kat blog chantek2 & blog tampan2 itu :D

3. Contact said Blogs and let them know they've won the award

post je ni maCy inform tus~

4. State 7 things about yourself

friendly
ceria
sensitif
suka choc
addicted to white and red
menci umo 20.. uwAa
nak gemuk ;p


p/s : blogger laen jangan tecik ati pulak tak dapat, u all pun kacak bergaya and manis macam lollypop juga :D

Wednesday, March 17, 2010

Malu denganku, mana malumu dihadapan-Nya?

Assalamualaikum..

Sebenarnya sudah lama jari jemari ini menyentuh keyboard, namun lemah untuk mengetuknya bagi berkongsi perihal ini. Mengapa? Kerana sedar akan kelemahan diri, dan barangkali insan kerdil ini jauh lebih lemah dan kurang baik berbanding yang membacanya. Tapi bukankah kita perlu melihat pada apa yang disampaikan, dan bukan pada siapa yang menyampaikan?

Hati ini sering tertanya-tanya, benarkah umat akhir zaman hari ini, sudah mula hilang rasa malunya? Mungkin tidak (dengan sinisnya), kerana kedengaran suara-suara halus merdu sesetengah mereka..

"aku malu dengan ko, aku tau ko baik, aku ngan bf aku jalan holding hands, aku tau ko tak macam tu.."

"malu lah nak approve maCy kat Facebook, pic banyak freehair, nanti maCy cakap ape pulak.."

Mengapa ya, malu denganku. Mengapa tidak malu dengan-Nya? Takut denganku, mengapa tidak kau takut dengan-Nya? Kadangkala hati ini berkecai, tatkala diri sendiri gagal untuk menegur pada mana yang buruk, sesungguhnya diri ini masih lemah dan kurang sempurna, tapi masih lagi mampu menangis tatkala melihat sahabat sendiri, berpelukan sesama lelaki perempuan! Aku sememangnya masih belum mampu menjadi seorang bidadari syurga mahupun dunia yang bisa menyejukkan mata-mata yang memandang, barangkali belum cukup layak juga untuk mencoret kata bagi memperkatakan tentang ini. Tapi aku benar-benar mahu menangis sepuas hati melihat kau yang tidak punya rasa malu dengan-Nya, begitu gah bangga berpelukan serta berkucupan. Menyentuh bibir lelaki perempuan yang belum menjadi hak, bagiku, itu sudah melampau!

"Demi Allah, adalah tangan Rasulullah belum pernah menyentuh tangan wanita kecuali yang beliau miliki (nikahi)." [HR Al-Bukhari]

Dari Ma'qil bin Yassar, ia berkata, "Rasulullah saw bersabda, "Seandainya kepala seseorang itu ditusuk dengan jarum besi, (itu) masih ebih baik daripada menyentuh wanita yang tidak halal baginya." (HR Ath-Thabrani)

Dan janganlah mereka menampakkan perhiasannya, kecuali yang (biasa) nampak daripadanya. Dan hendaklah mereka menutupkan kain kerudung ke dadanya. (an-Nur : 31)

Sedar, insan kerdil ini belum cukup sempurna, sedar, insan kerdil ini belum mampu untuk melembutkan hati sendiri, sedar di bawah sedar.. Aku siapa untuk berkata-kata? Tapi kau siapa untuk berbuat begitu di luar penglihatanku, tapi di dalam penglihatan-Nya?

~Sekadar teguran serta muhasabah untuk diri sendiri..

Tuesday, March 16, 2010

pagi yang sepatutnya girang menjadi suram


bengang tahu tak?? bengang!

maCy bukan kalah main poker sampai bengang2 ni

cuma maCy bangun pagi penuh semangat

aim nak visit semua blog i followed

bukan senang, banyak tau

tapi tiap kali comment2 je..

keluarlah perkatan 'error'

i benci tahu tak..

menciii~

comment entry adalah bnde paling bmakna for me as a blogger lah

tak tahu lah korang macam mane

maC still sangat sedih..

comment kan satu penghargaan

nape tak bagi maCy comment u all??


p/ s : sorry to all blog yg maCy ta smpat na jenguk2, pasni kne susun blog ikut abc lah, takdelah yg jarang update terketepi sangat.. huu

Monday, March 15, 2010

Fan Arsenal masih di sana sini

Pendek, padat..

Apa yang menarik kat sini?

Tak ada yang menarik.

cuma....

Tengok bawah!!

V
V
V

Gambar ini diambil di sekitar Melaka.. hehe

Ada lagi fan Arsenal yang belum tersesat di jalannya!!

Kira salah la kan kalau ada yang kata semua fan gunners,

dah berhijrah ke Red Devil..

Saya selaku fan Arsenal tegar..

Bahagia, bahagia~

:D

p/s : congrate to Dato' Lee Chong Wei atas kejayaannya menaikkan nama MAlaysia :)

Friday, March 12, 2010

bahaya High hEels

nape tiba-tiba nak post tentang ni? sebab tak puas hati kaki melecet pakai kasut kelas baru. nasib baik ada kasut lain kalau tak menangis tak berlagu lah nanti.. hum, kalau fikir-fikir balik, kasut maCy takdelah tinggi sangat just 2 inch sahaje. nak 2.5 inch? tak mampu.. dan tak mahu! huhu

alkisah tempat maCy study memang kena pakai heels atleast 1 inch. kalau tak pakai flat jelah hari-hari. takpun sneakers dengan baju kurung. senonoh tak? hihi

baik~ antara bahaya high heels :

  1. boleh menyebabkan spina dan pinggul terkeluar daripada kedudukan asalnya dan menimbulkan masalah kesihatan bukan sahaja kepada kaki tetapi keseluruhan badan .kerana kasut tumit tinggi direka untuk menolak dada ke depan dan punggung ke belakang
  2. jika dipakai terlalu lama boleh menyebabkan kencing tidak lawas, masalah belakang dan tulang pinggul.
  3. menyebabkan sakit tumit.
  4. berlaku pembesaran tulang bahagian belakang kaki sehingga kaki bengkak, merah dan menyakitkan.
  5. pergelangan kaki terseliuh kerana sukar mengimbang badan kerana memakai kasut tumit tinggi.
Tengok-tengok.. tak rasa sakit ke bila nak pakai semua ni??



This one nampak cool juga kan..

Wahh.. super kawaie!! nak-nak! =s

Eh.. yang ni consider kasut high heels jugak ke? Konfius~~


High heels is the cruelest invention for woman~ Nak cantik? nak sihat? nak selamat?

p/s : sebenarnya memang tengah usha wedges.. >.<"

Sunday, March 7, 2010

school based experience over~

Assalamualaikum semua!

Wah. Sudah seminggu maCy tak update mahupun blogwalk. Maaf, sangat sibuk bukan sahaja dengan assignment, tapi juga dengan SBE (school based experience). maCy ke sekolah rendah lama untuk menjalani SBE bersama dengan seorang lagi sahabat yang maCy langsung tidak perasan yang kami pernah sekelas selama 3 tahun! Fakry, sungguh, seronok ber'SBE bersama kamu. huhu

Pengalaman yang sangat menarik, menyeronokkan dan meninggalkan kenangan yang amat manis. Walaupun sebenarnya penilaian kami bagi satu aspek berkenaan dengan keterampilan menjadi guru hanya mendapat sederhana dan bukanlah baik. Kali pertama dahulu sudah mendapat baik. Tapi maCy faham mengapa, kembali ke sekolah lama dan bertemu dengan guru-guru lama. Adakalanya tidak sentiasa menjadi guru tetapi kembali menjadi anak murid yang kadangkala menjadi anak kecil. ~Kebetulan maCy memang tidak lost contact dengan beberapa orang guru sejak dari tamat sekolah rendah lagi..

Banyak pengalaman baru yang maCy dapati, walaupun sehingga kini belum berpeluang untuk relief kelas kerana sekolah sibuk dengan bulan patriotisme. Mahu sambung buat report practical, maka maCy kongsikan sahaja beberapa gambar ya :)


my niece in the middle.. with her pra classmates~


my SBE partner aka my ex-classmate bersama our math teacher


Dua orang guru yang amat maCy sanjungi dan takkan dapat dilupakan


Hari ini baru berakhir SBE but I already miss them so much! Perjalanan masih jauh, doakan maCy ya? :)







p/s : esok pulang. yeay! ;D

Kentut

Hari ini maCy nak share cerita, eh, manfaat kentut. Sape tak penah kentut angkat tangan? Sape kentut suka hati turunkan kaki! Hah.. Sah-sah korang ni selalu kentut dengan bangganya bila-bila masa kan? Kikh3

Baik.. mari kita mulakan~

Pertamanya mari kita cerita tentang baunya. Ada yang bau macam parit terbiar, ada yang macam bau telur busuk. Dapat pulak yang baru makan bawang putih banyak-banyak tu, maka bau nya sekadar seperti longkang sahaja. Hehe

Tu untuk kentut yang bunyi dia slow saje. Preet-macam bunyi wisel dipenuhi air. Kalau yang bau fresh sikit bunyi nya mestilah ala-ala bom jatuh. ;p

maCy, kembali lah ke pangkal jalan.. ~baiklah@_@

Here we go~

Gas kentut ni sebenarnya adalah gas hidrogen sulfida. Kalau kat dunia luar ni gas ni hasil sampah dan gunung berapi, bahaya jika terhirup overdose coz boleh cause keracunan. ~kenapa English malay campur-campur ni.. isk~

Tapi, dalam konteks kentut ni, gas ni hasil sampingan pembusukan makanan yang dicerna dalam usus besar. Gas ni memang boleh bawa penyakit tapi at the same time banyak gunanya..

1. anti-inflamasi

2. bekerja dengan melonggarkan jaringan pembuluh darah serta meningkatkan kelenturan pembuluh vena dan arteri. Akibatnya, peredaran darah dalam tubuh lebih lancar

3. berperanan dalam penyampaian signal sel saraf dan dapat membangkitkan aktiviti pemikiran di otak

4. mengurangkan kesan sampingan penggunaan ubat

Sebenarnya term dalam bahasa kita ni maCy rasa macam tonggang terbalik je maCy guna, kalau salah sila betulkan.. huhu

Tuntasnya..~cewah.. Jangan pedulikan bau kentut dan melepaslah anda dengan senang hati :D


p/s : teringat pulak kepada insane-insan bertuah yang angin terlebih, selalu kena ambil wudhuk banyak kali sebab selalu terkentut waktu solat.. dugaan~

Saturday, March 6, 2010

Di-Tag

first of all, maCy memang dah lama tak kena tag, last pun last two sem kot. oleh kerana maCy suka kat cik rakan blogger, cik Fyra Ruslan , maC pun buat lah.. lagipun syok juga dah lama tak buat kerja ni.. huhu

Here we come~

1. adakah anda rasa HOT???
Body temperature increase nak demam dek kerana terlalu busy dan aktif. so, hot jugak lah.. hehe

2. upload wallpaper pc/laptop yang anda guna sekarang!
ha? nak tegok ke? nah~



3- cerita pasal gambar
ehee.. kantoi pulak suka Arashi. Arashi adalah band dari Jepun. Ahli nye terdiri daripada Minomiya, Sakurai, Aiba, Matsumoto dan Ohno. Matsumoto tu maybe ramai lah kenal sebab agak femes dalam banyak cerite cam Gokusen, Hanayori Dango (Boys Over Flower) dan lain-lain. Lagu depa yang best pulak One Love, Wish, Love So Sweet dan banyak lagi.. huhu. Band ni sangat kakkoi (cool) dan kipas-susah-mati dia pulak terlalu kawaie (comel). ahaha ;p

4- bila kali terakhir anda makan pizza?
makan pizza kat papa john. last three weeks kot. memang best! lama dah.. rindu pizza T_T

5- lagu terakhir anda dengar?
lagu Bad Romance by Lady Gaga.

7- selain nama sendiri, anda di panggil nama apa?
Oh. Dulu sangat banyak nickname.
Beskut, Sad Gul and yang lain dah lupa.
Yang maintain sampai sekarang ofkos lah full name, Mathila coz nama dah pendek dah.
Pendek sikit pun maCy @ ma-C, nama yang diberi ketika form 4 di Smap Labu dan digunakan sepenuhnya di Shaks, Kuantan seterusnya bila dah habis skolah menengah.
Famili panggil ma je. pendek.
Ada juga yang kenal maCy as MacyHumaira..
Finally AppleIjau aka greenapple. my fav nick afta all and selalu digunakan :)

8- tag lagi 8 org
Nak fikir jap..

1. kak ina
2. atul
3. cik linn @ sugar2 kapas strawberyy
4. cik Dayah
5. zai
6. kak elis akak lemonade
7. lynnthegudigudigurl
8. ecar


9- siapakah org no.1 kepada anda?
ohh.. dia adalah kezenku yang agak senget... hehe

10- katakan sesuatu mengenai org no.5
baru lagi knal dia.. pemilik blog yang menarik.. huhu

11- no.3 ada hubungan dengan siapa?
alah tak sempat tanya pula ;p

12- bagaimana pula dengan no.4
ehem.. tu classmate di ipgkpm.. orangnya?? huhu

13- pesanan kepada orang no.6
kahwin nanti maCy nak kad sindri punya.. hehe

14- kata-kata cinta untuk orang no.2
atul.. i love you so much.. for real.. well she is my bestie dari skola :)

15 - adakah no.7 dan no.8 mempunyai persamaan?
persamaan nya adalah dua2 perempuan.. hehe

16- berikan 5 perkara yg anda tau tentang org yg mengtag anda
- jumpa dia melalui blogwalking
- sorang yg rajin mengupdate
- agak ramah lah kurasa.. huhu
- nak tinggi! hehe
- ingat dia ingat cupcake.. ;p

17- persamaan antara KAMBING dan LEMBU?
soalan apa ni? semua halal dimakan.. hehe

18- perasaan anda wat tag ni?
penat berfikir.. huhu

19- adakah anda tau si razman itu sengal?
razman mane ni? haha

20- a)GAY or b)LESS
ohh no! both tidak. maseh lagi mengikut fitrah. guaranteed! ahaha

Done! fuh.. penat.. mari cari nescafe.. :D
p/s : kepada yang di-tag, roger2 lah dah buat nanti, maC jenguk2 :)